De consumentenbond, het ‘keffertje’ van de Nederlandse consument, heeft een prijs in het leven geroepen voor het product met het meest misleidende etiket: De Kletsmajoor. Onlangs nog werd onder andere de AH dip guacamole, Rivella en Healthy People genomineerd, en heeft Albert Heijn zelfs besloten de AH Dip Guacamole uit de schappen te gaan halen.
Marketing
Heel goed natuurlijk dat er scherp wordt gekeken naar de manier waarop producten in de markt worden gezet en of de fabrikanten niet een beetje te scherp langs de randjes lopen bij het bedenken van wat wel en wat niet is toegestaan volgens de voedsel- en warenwet.
Consumentenbond misleidt zelf ook
Jammer alleen dat de Consumentenbond zelf ook niet zo netjes is als het gaat om het ‘etiketteren’ van haar eigen producten.
De Consumentenbond houdt regelmatig tests van producten en plaatst deze in haar magazine en website. Als je echter zoekt op beoordelingen van producten op internet via Google dan krijg je regelmatig een beoordeling van de Consumentenbond in je zoekresultaten. Bij deze beoordeling is een aantal sterren te zien, op het eerste gezicht lijkt het alsof deze sterren-beoordeling geldt voor het product waarover het zoekresultaat gaat, echter is dit niet het geval.
Een voorbeeld:
Je zou denken dat er 1515 stemmen zijn uitgebracht op de Espresso-apparaat test 2014 van de Consumentenbond, maar heel opvallend: ook 1515 stemmen op de test van het Goedkoopste kopje espresso. En zo zijn er heel veel ‘tests’ waarop 1515 stemmen zijn uitgebracht, probeer het zelf maar eens.
Wat blijkt? Deze 1515 stemmen zijn uitgebracht door leden van de Consumentenbond op de Consumentenbond zelf, en als er van een bepaald product geen beoordelingen zijn dan toont de Consumentenbond standaard de beoordeling van de eigen organisatie bij het zoekresultaat van dat product waarvoor nog geen stemmen zijn uitgebracht.
De reden hiervoor is dat deze beoordelingen het goed doen in de zoekresultaten van Google, mensen zijn geneigd de mening van anderen te waarderen en zeker als er veel op is gestemd. In het geval van de tests van de Consumentenbond lijkt het nu dus alsof heel veel mensen gestemd hebben op het product waarvoor jij een beoordeling zoekt op internet, en deze beoordeling blijkt dus helemaal niet op dat product te zijn uitgebracht.
Technisch
Bij PCM hebben ze de technische details van deze misleiding uit de doeken gedaan: er staat een stukje code in elke pagina van de website van de Consumentenbond die de beoordeling van 1515 stemmers in de zoekresultaten weergeeft als er geen stemmen zijn uitgebracht door consumenten op het product waarvan de internetter een review zocht.
Misleidend?
Misleidend? Ik denk het wel, en hoewel het technisch gezien door Google wordt toegestaan is het toch op z’n minst niet zo netjes te noemen.
Krijgt de Consumentenbond nu de Kletsmajoor?

Geef een reactie