Door de zachte winter en het warme voorjaar is de munt in mijn tuin al stevig aan het groeien, en dat is mooi want munt is lekker. Meestal doe ik een paar hele takken munt met blad en al in het water dat ik bij het eten drink, maar nu had ik zo veel munt dat ik er iets anders mee wilde doen. Een zoektocht leverde een courgette recept met munt op, een zomers gerecht dat prima smaakt op een zonnige voorjaarsavond.
Dit van oorsprong Italiaanse courgette recept heb ik wat bijgewerkt voor een wat meer krakende smaak door er Tempura beslag aan toe te voegen. Tempura beslag is een van oorsprong Portugees product dat door Japanse koks populair is geworden. Het is niet nodig Tempura beslag te gebruiken voor dit courgette recept, maar ik vind Tempura lekker kraken en zeker in combinatie met wat knoflook en munt erg verrassend.
Courgette recept met munt
Ingrediënten (Voorgerecht voor vier personen)
- 1 Courgette in schijven van 1 cm gesneden
- 1 teentje knoflook
- Grote hand muntblad vers gesneden
- Zout
- Olijfolie
- Witte wijnazijn
- Tempura beslag (maken zoals op de verpakking, met koud water, maak genoeg om de schijven courgette in te coaten, je kunt altijd wat extra Tempura beslag maken als je te weinig hebt, klontjes zijn lekker!)
- Olie om in te bakken
Keukengerei
- Snijplank
- Mes
- Mengkom voor Tempurabeslag waar je de courgette aan toevoegt
- Vergiet
- Keukenpapier of schone theedoek
- Frituurpan of gewone pan waar je olie in kan verhitten
- Warmtebron
- Vork
- Schuimspaan
- Bord of schaal om de courgette op te serveren
Bereiding courgette recept
Was en snij de courgette in schijven van 1 centimeter. Zout de courgette (gebruik niet te weinig zout, je spoelt het meeste er later af) en laat 30 minuten staan zodat het zout in de courgette kan trekken.
Zet alvast de pan met olie klaar op de warmtebron, houd 170-180 graden aan als temperatuur om in te bakken.
Pers het teentje knoflook.
Hak de muntblaadjes fijn.
Maak het Tempura beslag met koud water zoals op de verpakking beschreven.
Verwarm de pan met olie nu zodat deze op temperatuur komt voor het bakken van de courgette.
Spoel de courgette na 30 minuten af in het vergiet en dep droog met keukenpapier of theedoek.
Voeg de courgette schijven nu toe aan het Tempura beslag en zorg dat aan alle kanten wat Tempura beslag blijft kleven. De vork komt nu goed van pas.
Als de olie op temperatuur is (170-180 graden) doe je de schijven courgette in de pan, niet stapelen, zorg ervoor dat de courgette vrij kan ‘zwemmen’ dus bak niet te veel courgette tegelijk.
Haal de schijven courgette met de schuimspaan uit de olie als ze goudbruin zijn en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
Bak nu nog een paar schijven courgette en leg de eerst gebakken courgette naast elkaar op een bord of schaal. Leg bovenop elke schijf courgette een beetje knoflook en munt en sprenkel er wat olijfolie en witte wijnazijn overheen.
Leg de andere schijven courgette bovenop de eerste schijven en leg ook daarop weer munt, knoflook, azijn en olijfolie totdat je alle courgette hebt gestapeld.
Eventueel serveren met wat peper. Smakelijk!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!