Een recente studie toont aan dat de vorm, kleur en afmetingen van je bestek mede bepalen hoe je je eten proeft. Zo smaakt yoghurt en kaas zouter als je het eet vanaf een mes dan vanaf een lepel of vork. Deze bevindingen kunnen een groot effect hebben op de manier waarop fabrikanten van voedsel hun producten (laten) testen, maar ook op hoe je als consument je eten het beste kunt serveren. Wil je bijvoorbeeld dat je yoghurt als zoeter en romiger wordt ervaren geef er dan een kleine witte lepel bij. Maar ook het gewicht van het bestek heeft een effect op hoe je je eten ervaart: dat zwaar bestek een luxe karakter heeft was al bekend, maar dat de hersenen het eten er anders door laten smaken is nu ook vastgesteld.
De smaak van bestek: waar je mee eet bepaalt hoe je het proeft
Doordat het bestek onderdeel uit maakt van het eten wordt er door de hersenen een verwachting van de smaak van het voedsel aangemaakt, en dit beïnvloedt hoe we de smaak uiteindelijk ervaren.
Ook blijkt de omgeving een grote rol te spelen; geluid en belichting bepalen mede hoe lekker jij het eten vindt. Voedsel dat in een vliegtuig wordt geserveerd wordt vaak als smakeloos ervaren, maar als hetzelfde voedsel wordt geserveerd op een mooi bord, in een prettig verlicht restaurant met vriendelijke achtergrondmuziek dan is dat eten plots erg smaakvol.
Zie ook de website van BBC News.
Reageren op bovenstaand nieuws over De smaak van bestek: waar je mee eet bepaalt hoe je het proeft of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!