We weten het inmiddels wel zo’n beetje: suiker, verzadigde vetten en transvetten zijn niet goed voor ons, in ieder geval te veel ervan is niet goed. Dus als je op een etiket kijkt en je ziet staan dat er veel van dat kwalijke spul inzit, dan kijk je even naar een alternatief. Maar er zijn ook ingrediënten die gezond lijken maar dat toch niet zijn. Hieronder vind je een overzicht.
Natuurlijke kleurstoffen
Door het woordje ‘natuurlijk’ lijken deze een gezonder alternatief voor de inmiddels verboden kleurstoffen tatrazine, zonnegeel, cochenille, amarant en briljantblauw. Goed, ze worden gemaakt van pigmenten die in de natuur voorkomen, maar evengoed is het chemie
Vezels
Geef toe, dit klinkt beter dan “bewerkt zetmeel”, dat in grote hoeveelheden aan toch al zwaar bewerkt voedsel wordt toegevoegd om de kosten van voedzame, maar dure ingrediënten uit te sparen.
Ascorbinezuur
Dit zuur wordt vaak voorgesteld als vitamine C, maar in feite is het een fabrieksproduct, gemaakt door genetaisch gemanipuleerde maïs te fermenteren en bloot te stellen aan een hele reeks chemische reacties.
Runderproteïne
Hoe natuurlijk klinkt dit? In feite gaat het om collageen, onttrokken aan dierenkarkassen, tot poeder vermalen en toegevoegd aan andere vleesresten. Zo vergroot het eiwitgehalte op het etiket, terwijl het lekker plakt en in combinatie met water echt vlees vervangt.
MAP of “verpakt onder beschermende atmosfeer”
Dit slaat op voedsel, vergast in bewerkte lucht. ‘Vers’ betekent gewoon ‘langer houdbaar’. De bewerking neemt ook de onsmakelijke geur weg die fabrieksvoedsel vaak heeft.
Vorige week is bovendien bekend geworden dat de Franse schrijfster Corinne Gouget al in de maand juni zelfmoord heeft gepleegd. Ze zou voor een trein gesprongen zijn. Gouget is ook in ons land bekend via haar gidsje Wat zit er in uw eten? (Additifs Alimentaires), waar er meer dan 200.000 van zijn verkocht. Haar dood roept de nodige vragen op. De politie is nog steeds bezig met een onderzoek.
Lees verder: Deze ingrediënten klinken gezond maar zijn het niet

Geef een reactie