Pizza! Wat een lekkernij is dat! Zo’n dikke laag kaas die eraf druipt op het moment dat je een stuk optilt…. Alleen is het zoooo jammer dat je meteen zes keer de sportschool in moet om het arme ding weer van je heupen af te krijgen, want dat is namelijk de plek waar hij meteen gaat zitten. Of op je buik, maar in ieder geval nooit waar je hem hebben wilt natuurlijk. En het is niet zo dat je na het eten van je pizza direct genoeg beweegt om alle calorieën direct te verbranden, nee, je gaat lekker op de bank zitten (of zat je daar al?) en kijkt je favoriete TV-serie of film, waarin ook pizza wordt gegeten, en de acteurs lijken er nooit dikker van te worden…
Dus jij wilt pizza maar je wilt ook slank blijven? Dan kan je niets anders dan je pizza zelf maken! Dit begint al met het deeg, en dan heb ik het niet over zo’n kant en klaar pakje. Nee je moet hem helemaal zelf maken. Dit kan bijvoorbeeld in een broodbakmachine , dit is makkelijk en de machine doet de rest voor je. Heb je geen machine? Houd dan hetzelfde recept aan maar laat het deeg zelf rijzen in een kom met een vochtige theedoek er overheen (liefst op een warme plek zoals bij de verwarming) voor minimaal 1 uur.
Nu ben ik zelf een grote fan om de pizza op de pizzasteen te maken maar ik vind dat je hier ook een hele goede oven voor nodig hebt die warmer wordt dan 250 graden, dit is namelijk wat de steen nodig heeft waarna de pizza echt binnen enkele minuten klaar is. Ik stuurde mijn man ooit op pad voor een pizzasteen en die kwam terug met een pizza bakplaat , ik zag er eerst weinig heil in maar ik had niks anders dus ging aan de slag. Ik moet eerlijk bekennen dat dit zeker geen miskoop is geweest en sindsdien gebruiken we deze eigenlijk alleen nog maar.
Hier in het weekend heb ik nu dus heel vaak kinderen (en een man) die heel hoopvol vragen. Eten we vanavond weer pizza?? En aangezien ik niet meteen 3 kilo wil aankomen moest hier een oplossing voor komen. Met welke dingen moet je rekening houden als je een ‘slanke’ pizza wilt maken?
- Houd de bodem dun. Niks mis met een beetje deeg maar je moet niet overdrijven. En wees eerlijk, zo’n dunne knapperige bodem is toch veel lekkerder?
- Maak de tomatensaus zelf. Bak een teentje knoflook, een uitje aan en doe hier tomatenblokjes/pulp bij. Beetje Italiaanse kruiden er bij en je saus is klaar
- Beleg je dunne bodem met een laagje tomatensaus
- Beleg met zoveel groente als je zelf wilt (groente kan altijd overal!)
- Kies voor mager beleg zoals kip (filet), mager rundergehakt of uiteraard een vegetarische variant
- Wees zuinig met kaas! kaas hoort op pizza maar zoveel als je krijgt bij de bekende ketens is genoeg om iedereen zijn aderen dicht te laten slippen!
Variaties die ik lekker vind? Pizza met kipfilet, geitenkaas, honing en rucola (doe de laatste er pas op als hij al uit de oven is) of rode ui, courgette en tomaatjes
De kinderen? veel salami, paprika en minimaal ander aantal groente (ach die hoeven gelukkig nog niet zo op de lijn te letten)
Mijn man? Met kip, ananas en paprika (kaas is hier zelf niet eens lekker op!) Helaas geen foto van, deze is elke keer te snel op!
Maak jij wel eens zelf pizza? En welke variant vind je dan het lekkerst?
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!