Drakenfruit, ik had er nog niet eerder van gehoord (of misschien wel maar had mijn brein het als bruikbare informatie verworpen, aangezien de naam ‘drakenfruit’ sterk doet denken aan iets dat niet eetbaar is). Drakenfruit blijkt een fruitsoort te zijn die het gehele jaar door verkrijgbaar is maar om typisch Hollandse redenen alleen populair tijdens de kerst-periode: we kennen het niet dus we moeten het niet, en alleen rond de kerst-periode zijn wij Hollanders bereid eens wat anders te proberen. Hoewel ik mezelf toch niet beschouw als iemand met voedselangst heb ik het dus toch ook nooit eerder gegeten, wat er weer op zou kunnen duiden dat het gewoon geen populaire vrucht is. Maar waarom dan? Raadsels raadsels, en ik dacht: eens even uitzoeken waarom we het drakenfruit massaal zouden moeten gaan eten. Of niet?
Drakenfruit – Wat is het en waarom is het zo gezond?
Drakenfruit is dus niet een soort mythish wapen dat draken kan verslaan, nee, het is een fruitsoort die fel rood gekleurd is en slierten heeft, waardoor het op iets draak-achtigs lijkt Internationaal wordt het dragon fruit genoemd, dus dat van die draak is geen Nederlands hersenspinsel. En toegegeven: de naam is goed gekozen. Drakenfruit ziet er prachtig uit en ik kan me goed voorstellen dat menig kind (en volwassene met een gezonde dosis nieuwsgierigheid) geamuseerd naar deze vrucht zal kijken als hij het voor het eerst ziet. Alleen al daarom zou je het in huis moeten halen, gewoon om het eens even goed te bekijken en je er over te verwonderen.
Drakenfruit: wat is het?
Drakenfruit wordt ook wel Pitaja (drakenvrucht) genoemd, en is de vrucht van enkele cactus-soorten die groeien in Midden- en Zuid-amerika en Mexixo, in China en andere landen in Azië worden ze gekweekt en ze heten daar dus dragon fruit.
De voedingswaarde per 100 gram:
- 240 kJ (57 kcal)
- 16 g koolhydraten
- 0 g vet
- 0 g eiwit
- 8,8 mg calcium
- 0,65 mg ijzer
- 0,045 mg vitamine B1
- 9 mg vitamine C
- 0,9 g vezels
De hoeveelheid vitamine C valt dus wat tegen, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de hoeveelheid vezels, calcium en antioxidanten.
Dragon fruit kopen
Er zijn drie soorten:
- Hylocereus undatus met wit vruchtvlees en een rozerode schil (weinig smaak)
- Hylocereus polyrhizus met rood vruchtvlees en een rozerode schil (weinig smaak)
- Selenicereus megalanthus met wit vruchtvlees en een gele schil (veel zoete smaak)
De soorten met de rozerode schil smaken niet echt sterk naar iets, een beetje weeïg vind ik ze zelfs. De gele versie daarentegen smaakt heerlijk zoet, een beetje als een rijpe kiwi, ook door de pitjes heeft het veel weg van de kiwi. Het lekkere van de pitjes is dat ze een beetje knapperig zijn, en het ziet er natuurlijk leuk uit.
Je koopt de dragon fruit relatief eenvoudig in de toko, op de markt of Indiase winkel, bij de supermarkt dus eigenlijk alleen rond de feestdagen. Zoek naar een vrucht die mooi glimt en die je licht in kunt drukken. Donkere vlekken op de schil zijn geen goed teken. Als je een wat hardere vrucht koopt leg hem dan nog een paar dagen op de fruitschaal te rijpen, als hij al rijp is dan zorgt de koelkast voor een minder snelle verdere rijping.
Drakenfruit eten
Snijd de drakenfruit doormidden en lepel het vruchtvlees er uit, met pitjes en al (je houdt dus alleen de schil over). Je kunt dit vruchtvlees nu zo eten of mengen met ander fruit (leuk om alles dan terug in de schil te doen en zo te serveren!) of er een smoothie van maken (let er dan op dat de pitjes naar de bodem zullen dwarrelen).
Je kunt ook de schil afpellen als een banaan en dan gewoon de binnenkant opeten.
Ik vind zelf het vruchtvlees van de drakenfruit lekker met een rijpe kaki of ander zoet fruit.
Reageren op bovenstaand artikel over Drakenfruit – Wat is het en waarom is het zo gezond? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!