Mijn vader was kok en schilde aardappels en appels met een aardappelschilmesje, hij schilde dan heel netjes zodat er één hele lange schil ontstond. Gefascineerd zat ik daar naar te kijken en was ervan overtuigd: zo schil je aardappelen en appels. Mijn moeder pakte de dunschiller en was net zo snel klaar. Ik vroeg mijn vader eens waarom hij de dunschiller niet gebruikte, hij reageerde toen met “zo gaat het ook prima”. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus toen ik begon met koken schilde ik met een mesje. Er bleef weinig over van de aardappel want ik schilde alles weg, ik had het mes nog niet onder controle en schakelde over op de dunschiller. En dat ben ik altijd blijven doen: ik schil groente en fruit met een dunschiller, ook al heb ik mijn messen nu vrij goed onder controle. Maar de erg prettige dunschiller die ik ooit had is verdwenen, ik gok dat ik hem met wat schillen heb weggegooid (herkenbaar?) en nu moet ik een nieuwe kopen, maar welke?
Best verkochte dunschiller
Bikolo® - Dunschiller Set - Dunschillers - Aardappelschiller - Dunschiller Aardappel - I-model - Y-model + E-Book Kookboek
Bol.com
De dunschiller
Natuurlijk zou ik gewoon dezelfde dunschiller kunnen kopen, echter heb ik geen idee welk merk en type ik had, dus ben ik op zoek gegaan naar een goede dunschiller, zodat ik niet alleen aardappelen, appels en groenten eenvoudig kan schillen maar ook kiwi’s en zelfs flespompoen. Daarnaast gebruik ik de dunschiller ook graag voor het en Julienne snijden van groenten, gaat vaak een stuk sneller dan met het mes, maar het wordt dan wel ècht heel dun. (Uiteraard heb je ook speciale Julienne-snijders en aspergeschillers, maar voor zover ik kan nagaan doen ze allemaal hetzelfde: dun schillen…)
Y-vorm of I-vorm dunschiller
Er zijn grofweg twee soorten dunschillers:
De Y-vorm dunschiller:
Deze bestaat uit een handvat met daaraan twee houders voor het mes, en vandaar dus de Y-vorm. Deze dunschillers gebruik je op een schavende manier, zoals ook een kaasschaaf werkt, door de dunschiller in de lengte op het te schillen voorwerp te zetten en te schillen door de dunschiller naar je toe te trekken. Ze zijn wat groter dan de I-vorm dunschillers, dus nemen meer ruimte in beslag in de besteklade.
De I-vorm dunschiller:
Deze dunschiller bestaat uit een handvat met daaraan het mes. Je gebruikt deze dunschiller als een mes door het haaks op het te schillen voorwerp te zetten en van je af te schillen. Je kunt met de I-vorm dunschiller in theorie heel snel schillen omdat je van je af schilt, je moet echter wel goed opletten dat je bij het draaien van je groente of fruit op tijd je vingers uit de weg hebt want ook de huid op je hand of vingers worden eenvoudig weggeschild…
Mijn voorkeur gaat uit naar de dunschiller met de Y-vorm, omdat ik er veel sneller en veiliger mee kan werken, maar dit ligt waarschijnlijk aan wat ik gewend ben en heeft niet zo veel te maken met wat ‘het beste’ is.
Dunschillers
Hieronder vind je een overzicht van dunschillers, zowel de I-vorm dunschillers als de Y-vorm dunschillers, en voor het gemak zitten de aspergeschillers en de Julienne-schillers er ook bij:
Dunschiller: Mijn keuze
Ik heb getwijfeld tussen de Joseph Joseph Multi-peel Y-Shaped Dunschiller van €9,95 en de OXO Good Grips Dunschiller Y-model van €9,16. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de OXO dunschiller omdat deze een gaatje heeft in het handvat zodat je de dunschiller kunt ophangen, deze net iets betere reviews krijgt, iets goedkoper is en het verbeteren van de dunschiller de reden was voor het oprichten van OXO als fabrikant van keukengerei (de vrouw van de oprichter klaagde over pijn in haar handen bij gebruik van dunschillers, haar man besloot toen een dunschiller te ontwikkelen die zijn vrouw zonder pijn kon gebruiken).
Karina zegt
Ik gebruik hele goedkope dunschiller van Blokker 2 voor €1,99
Zijn heel fijn om te schillen, liggen goed in de hand. Y vorm.
nadeel: ze gaan niet zo lang mee, plastic breekt na een tijdje
Maar voor die prijs….
Marianne zegt
Ah bedankt voor de tip! Staan ‘jouw’ dunschillers in dit overzicht van Blokker?
Het nadeel vind ik dat dunschillers relatief snel bot worden en slijpen is geen optie (of misschien wel maar mij lukt het niet), dus dan is een goede oplossing wellicht de aanschaf van goedkope dunschillers die ik kan weggooien. Inderdaad: voor die prijs…
Karina zegt
Ik zie ze niet in t overzichtje. Het is een zwarte en een witte die je samen koopt.
Karina zegt
Let op ze kunnen niet in de vaatwasser!
Karin zegt
Ik ben benieuwd welke je nu uiteindelijk de prettigste hebt gevonden. Ik had ook een hele fijne die eigenlijk nooit bot geworden is maar inderdaad met de schillen de bak ingegaan is denk ik. Ik heb nu de amefa met houten handvat (ik dacht namelijk dat ik die had) maar de popnagels komen er steeds uit dus moet ik ze dan weer naar binnen hameren. Niet echt een succes dus.
Marian zegt
Bij mij is het deze geworden; werkt even fijn als de vorige maar ziet er net wat anders uit. De grip bij deze is wel beter, maar het kan ook zijn dat ik hem minder krampachtig vasthoud en/of gewend ben aan het schillen en er geen last meer van heb (het is toch een beetje een rare beweging, dat schillen).
Wortels gaan ook erg fijn met deze dusnschiller, en die vind ik het lastigst. Gember is ook gemakkelijk al moet ik wel zeggen dat ik de dunschiller regelmatig even over het aanzetstaal haal, zo blijft hij mooi scherp, en ik denk dat dat misschien wel het belangrijkst is: scherp houden. Maar als de nagels er uit komen dan werkt dat niet prettig inderdaad, zonde hoor.