Als ik uit eten ga in een restaurant dan bekijk ik graag op de website van het restaurant de kaart. Ik doe dit graag, net zoals ik graag de omschrijving van een film lees voordat ik deze ga bekijken en zoals ik graag op mijn telefoon kijk wie mij opbelt voordat ik de telefoon aanneem. Maar het blijkt dat het bekijken en vooral het vooraf bepalen wat je gaat eten in een restaurant wel eens goed voor je gezondheid kan zijn. Hoe dat komt? De bediening van het restaurant, en dan vooral het gewicht van degene die je bedient, bepaalt mede wat en hoeveel je bestelt, zo blijkt uit onderzoek.
Dat ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University en de universiteit van Göttingen. Ze hebben bijna 500 interacties bestudeerd tussen obers en hun gasten in zestig restaurants.
Mensen aten beduidend meer als ze werden bediend door iemand met een hoog BMI (body mass index). Ze namen bijvoorbeeld vier keer zo vaak een toetje. Ook bestelden ze 20 procent meer alcoholische drankjes dan klanten die een dunne serveerster of ober met een laag BMI aan hun tafeltje hadden staan.
Sociale norm
De onderzoekers hebben een verklaring voor hun bevindingen. Mensen eten meer als er een dik iemand in de buurt is omdat die zwaarlijvige persoon een sociale norm stelt. Wie daaraan wil ontsnappen, krijgt van de onderzoekers de tip om al thuis de bestelling te bepalen.
Bron: Een dikke ober (m/v) zet aan tot meer eten

Geef een reactie