Eieren kook je in een pannetje met water, gezellig op het gasfornuis, als het water kookt 4 minuten zachtjes laten koken en dan het hete water afgieten en koud water in de pan om de eieren te laten schrikken. Dit is hoe ik het heb geleerd, in een tijd dat gas uit Groningen kwam en iedereen en z’n moeder er mee kookte. Een tijd dat het deksel op het pannetje leggen zodat je met minder energie hetzelfde resultaat bereikt niet zo veel uitmaakte. Een tijd waarin kokend water niet zo duur was. Maar die tijd is geweest, en het is wellicht niet meer zo’n goed idee om een pan water te koken voor een paar eieren, want het kan efficiënter en zuiniger: met een eierkoker. In dit artikel bekijken we eierkokers en het nut ervan.
Best verkochte eierkoker
Tristar Eierkoker EK-3076 - Geschikt voor 7 eieren - Inclusief maatbeker - Eierprikker - 350W - RVS
Direct naar: WMF eierkokers – Tristar eierkokers – Severin eierkokers – Emerio eierkokers – Bestron eierkokers – Princess eierkokers – Krups eierkokers – Solis eierkokers – Inventum eierkokers – Cloer eierkokers – Steba eierkokers – Eierkokers voor 1 ei – Eierkokers voor 2 eieren –Eierkokers voor 3 eieren – Eierkokers voor 4 of meer eieren – Zwarte eierkokers – Eierkokers voor in de magnetron
Hoe je zuinig eieren kookt
Benodigde tijd: 6 minuten
Je kunt ook zonder eierkoker zuinig je eieren koken:
- Geschikt pannetje
Pak een pannetje waarvan je een passend deksel hebt, het pannetje is ideaal als er precies zo veel eieren in passen als dat je wilt gaan koken, doe de eieren in het pannetje – dan weet je direct of ze passen
- Water toevoegen
Vul het pannetje nu zo dat de eieren ongeveer 1/3 onder water staan – hoe meer water je gebruikt hoe meer energie je verbruikt en hoe langer het duurt voordat het kookt
- Deksel plaatsen en pan op de juiste kookzone zetten
Doe het deksel op het pannetje en zet het op het fornuis of de kookplaat (meest efficiënte is om een inductiekookplaat te gebruiken omdat daarmee de minste energie verloren gaat). Gebruik een kookzone die niet groter is dan het pannetje dat je er op gaat zetten, als je gas gebruikt zet dan het vuur laag
- Wachten en luisteren
Wacht nu tot het water kookt (luister goed tot je het hoort borrelen) en zet dan de warmtebron op de laagste stand maar zo dat het water zachtjes blijft borrelen
- Timer zetten
Zet een wekker voor het aantal minuten dat je je eieren wilt koken (ik doe altijd 4 minuten – dan zijn de eieren tussen zacht en hard in, meestal)
- Op tijd uitzetten
Zet 30 seconden voordat de tijd is verstreken de warmtebron uit
- Niet afgieten maar uitscheppen
Als de tijd verstreken is haal je met een schuimspaan de eieren één voor één uit het water en leg je deze in een bakje met koud water
- Water hergebruiken
Laat het pannetje met water afkoelen en giet het niet weg, want het kan mooi je keuken een beetje opwarmen. Je kunt het ook gebruiken om de afwas mee te doen
- Eitje tikken
Tik je eieren als ze zijn afgekoeld – eet smakelijk!
Het is wel duidelijk dat je er zin in moet hebben om met zo min mogelijk energie je eieren te koken; het kan een sport zijn maar voor veel mensen is het te veel gedoe zo in de ochtend. En voor die mensen zijn eierkokers een uitkomst, want die doen precies voor je wat hierboven is beschreven; met zo min mogelijk water (afgemeten) zo snel mogelijk eieren koken tot de juiste hardheid en daarbij gebruiken ze zo min mogelijk energie.
Hoe werkt een eierkoker?
Een eierkoker is een elektrisch apparaat waarmee je, en daar komt ‘ie: eieren kunt koken. De meeste eierkokers hebben een capaciteit van vier eieren of meer, maar het mooie is dat je de eierkoker niet maximaal hoeft te vullen met eieren om toch efficiënt (met zo min mogelijk energie) te kunnen koken, maar hierover later meer.
In een eierkoker zit een verwarmingselement dat warmt wordt, dit element verwarmt op zijn beurt het (afgemeten) water dat je in de eierkoker doet en dat water verwarmt de eieren, zodat ze koken en garen tot de juiste hardheid. De hoeveelheid water die je toevoegt (met een meestal meegeleverd maatbekertje) is afhankelijk van hoeveel eieren je wilt koken. Je plaatst het aantal eieren dat je wilt koken in de eierkoker waar houders (kuiltjes) in zitten zodat de eieren netjes op hun plek blijven. Het is verstandig om een klein gaatje te prikken in de eieren (op de plek van de luchtkamer), zodat de kans op gebarsten eieren kleiner wordt. En dan nu in de juiste volgorde:
- Vragen wie er allemaal een gekookt ei wil
- Aantal eieren pakken dat je wilt koken +1 voor vanavond door de salade
- Gaatjes in de eieren prikken met meegeleverd eierprikkertje (of een punaise)
- Eieren in de eierkoker plaatsen
- Precies zoveel water toevoegen als nodig is op basis van het aantal eieren en de gewenste hardheid van de eieren (gebruik maatbekertje)
- Dekseltje op de eierkoker doen
- Stekker in het stopcontact doen
- Tijd instellen op eierkoker (afhankelijk van gekozen hardheid)
- Eierkoker aanzetten
- Slokje koffie nemen
- Zout pakken voor de eieren
- Eierdopjes pakken
- Nog een slokje koffie nemen (eventueel bedenken wat er nog meer gegeten gaat worden)
- Nog een slokje koffie nemen (en je afvragen wat voor weer het vandaag wordt)
- Ting! De eierkoker is klaar!
Zo maak je eieren in een eierkoker: snel, efficiënt en gemakkelijk. Maar welke soorten eierkokers zijn er?
Soorten eierkokers
Je hebt twee soorten eierkokers: de elektrische eierkoker en de eierkoker voor in de magnetron. Het verschil is groot in gebruik dus wel interessant om te weten wat het beste bij je past.
De elektrische eierkoker
De elektrische eierkoker is een elektrisch apparaat dat op zichzelf werkt: stroom, water en eieren is alles dat nodig is om gekookte eieren te kunnen maken. Het voordeel is dat je dus met één apparaat klaar bent, maar het nadeel is dat het apparaat maar voor één ding gebruikt kan worden: eieren koken (sommige modellen kunnen ook pocheren).
(onderaan deze pagina vind je nog veel meer eierkokers)
De eierkoker voor in de magnetron
De eierkoker voor de magnetron is meer een hulpmiddel dan een apparaat, en werkt alleen in combinatie met een magnetron; je plaatst je ei(eren) in het vormpje, doet er wat water bij (de handleiding vertelt hoeveel) en je sluit het af. Nu zet je het geheel in de magnetron voor een bepaalde tijd (wederom: de handleiding legt uit hoe lang) en zo garen je eieren. Het voordeel is dat het minder groot is dan een elektrische eierkoker en zelf geen stroom nodig heeft. Ook is het vaak goedkoper dan een elektrische eierkoker maar het nadeel is dat je er dus wel een magnetron voor nodig hebt. Overigens zijn veel eierkokers voor in de magnetron tevens pocheerders voor eieren (om eieren mee te stollen zonder schil), je zult dit dan ook veel tegenkomen als je zoekt naar dit type eierkoker.
Een ruimer overzicht van eierkokers voor de magnetron vind je hier>>
Hoeveel water gebruik je in een eierkoker?
Wie de handleiding van een eierkoker leest (ja, dat is echt nodig. Jawel, echt waar, nee – ja jij bent heel goed met apparaten maar dit keer is het echt wel handig even te kijken in dat boekje, ja heel goed ja) zal merken dat je voor het koken van meer eieren in een eierkoker minder water nodig hebt. (zie je nou wel dat het een goed idee was om de handleiding te lezen…). Het is leuk om te weten hoe dat zit (van Wikipedia):
De hoeveelheid water in combinatie met het aantal te koken eieren is bepalend voor de hardheid van de eieren. Interessant hierbij is dat voor het koken van vijf eieren minder water is benodigd dan voor het koken van een enkel ei met dezelfde hardheid. Het water condenseert namelijk op de koude eieren en wordt daarna opnieuw tot kooktemperatuur verhit. De oppervlakte waarop het water condenseert neemt toe met het aantal te koken eieren in het apparaat. Voor het vullen van de eierkoker wordt daarom een maatbekertje meegeleverd, zodat de gewenste hoeveelheid kan worden afgemeten.
Leuk toch om te weten? Leer je eigen eierkoker even kennen en je hebt altijd perfect gekookte eieren – zonder gedoe en zonder verspilde energie.
Misschien ook interessant (nu we het toch over eieren hebben):
- Waarom pellen eieren soms zo moeilijk? (het heeft met laten schrikken niet zo veel te maken)
- Wat is een eierdooier scheider? (leuk cadeau voor je schoonmoeder)
- Eierwekkers die je meekookt in de pan (met geluid) (leuk cadeau voor je moeder)
Hieronder vind je een ruim assortiment aan eierkokers in alle soorten en maten:
Vragen over eierkokers beantwoord
Je opent de eierkoker, doet het aantal eieren er in dat je wilt koken, dan voeg je zo veel water toe als de handleiding aangeeft (hoeveelheid is afhankelijk van het aantal eieren dat je wilt koken en of je ze zacht, middelhard of hard wilt koken). Daarna sluit je de eierkoker af en zet je deze aan op de stand die in de handleiding staat aangegeven. Als de timer afloopt zijn de eieren klaar.
Een eierkoker kookt het water dat is toegevoegd doordat een warmteplaatje opwarmt op elektriciteit. Het water verdampt en condenseert waardoor het nauwelijks vervliegt en je dus met weinig water de eieren snel kunt koken. Hoe langer de eieren koken, hoe harder ze worden, net als bij gewoon koken in een pannetje water.
Eieren moeten net zo lang koken in de eierkoker als je ze zou laten koken in een pannetje, alleen bereieken ze de kooktemperatuur veel sneller dan in een pannetje water, en daardoor gaat het geheel sneller en zuiniger.
Veruit de meeste eierkokers hebben een timer en laten je horen als deze timer afloopt. De eierkoker is klaar als de ingestelde tijd is verstreken.
Een eierkoker is sneller klaar dan als je eieren in een pannetje kookt, en is efficiënter omdat je met minder water hoeft te koken en er daardoor minder energie nodig is. Ook heb je er geen omkijken naar: je snelt het aantal eieren en de hardheid in, en als de eierkoker klaar is dan zijn de eieren perfect zoals verwacht, dus geen kookwekkertjes en afgieten. Je kunt de eierkoker zelfs op tafel zetten, dan hoef je niet eens meer op te staan als de eieren klaar zijn.
Snel, efficiënt, makkelijk.
Giet de eierkoker na elk gebruik leeg en neem hem af met een vochtige doek. Als er veel kalkresten achterblijven na verloop van tijd dan kun je de meeste eierkokers simpel ontkalken met water en azijn in het waterreservoir, maar de handleiding van je eierkoker is de perfecte plek om te ontdekken hoe jouw eierkoker specifiek gereinigd kan worden.
Als eieren koken worden ze warm, door het verwarmen zet het eiwit uit en drukt tegen het eivlies en de schil, waardoor de schil kan breken. Dit noemen we dan ‘kapot koken’. Je kunt dit voorkomen door een klein gaatje in het ei te prikken voordat je het gaat koken.
Je prinkt een gaatje op de plaats van de luchtkamer aan de onderkant van het ei (de puntige kant is de bovenkant) om barsten en scheuren tijdens het koken te voorkomen. Bij eierkokers wordt vaak een prikker meegeleverd, maar je kunt ook een speld of punaise gebruiken.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!