Het voorjaar is weer begonnen en we konden al genieten van uitzonderlijk hoge temperaturen in april. De barbecue kon weer worden geïnstalleerd en aangestoken maar verdorie…. De laatste keer niet goed schoongemaakt en nu is het gietijzeren rooster één bonk roest. De keus voor een grondige reiniging of een moderne BBQ aanschaffen moet gemaakt worden: Het wordt een nieuwe elektrische BBQ. Geen gedoe met houtskool, kolen of gas: een verlengsnoer en klaar…
Direct naar: Weber Elektrische BBQ’s – Elektrische Tafel BBQ’s
Gerelateerd: Houtskool BBQ’s – Kamado BBQ’s – Gas BBQ’s – Hoezen voor BBQ’s
Elektrische BBQ’s – De populairste modellen
Barbecueën zonder vuur
De elektrische barbecue is een gemakkelijk apparaat dat alle nadelen van de “gewone” barbecue teniet doet: geen brandstoffen als kolen of gas, geen gedoe met veiligheidsventielen en lege gasflessen. Geen gedoe met lavastenen die vol vet zijn gezogen en meteen beginnen te walmen nadat het vuur is ontstoken, nee… stekker in het stopcontact, en het duurt niet lang dat het element op temperatuur is.
Een elektrische barbecue is niet hetzelfde als een bakplaat met ribbels, de elektrische barbecue heeft net als een gewone barbecue een rooster van vernikkeld staal of gegoten metaal. Het rooster wordt verhit met een elektrisch element.
Een bijkomend voordeel zie ik in minder overlast bij de buren. Waar eerst direct na het aansteken van blokjes of aanmaakvloeistof een walm opstijgt die altijd naar de buren waait; als je de buren niet uitnodigt om mee te eten, ervaren zij wel de (over)last van jouw grillsysteem.
De elektrische barbecue geeft direct een aangename baklucht: het vlees schroeit dicht en met een beetje opletten, zal het niet verbranden. Er zijn geen vlammen die je bakproducten kunnen verrassen.
Als een volleerde kok ben je bezig om het vlees te blijven draaien totdat het gaar is. Af en toe met de thermometer controleren of het vlees van binnen ook netjes op temperatuur is want we willen niet ziek worden. En dan het moment supreme waarop je het stuk vlees met een sierlijke zwaai op het bord laat vallen: “kijk eens hoe mooi en lekker”. Tevreden veeg je je handen aan je schort af om het volgende stukje vlees of saté op het hete rooster te leggen. Een aangenaam gesis geeft je de bevestiging dat het rooster heet genoeg is.
De temperatuur van het verwarmingselement is ook in te regelen, hoog bij aanvang en lager tijdens het doorwarmen. Je bent als een chef in je eigen sterrenkeuken.
Sommige elektrische barbecues hebben een systeem dat aflopend vet opvangt en afkoelt zodat het niet op het verwarmingselement komt en er geen rookontwikkeling optreed, er zijn tafelmodellen of ook statiefmodellen, Een combinatiemodel geeft beide mogelijkheden: soms uitgevoerd met een windscherm of met een mooie kap. Ook handig is een model waarbij je vlees op een hooggelegen rooster kan laten nagaren terwijl je je groenten nog even laag grilt zodat alles in één keer geserveerd kan worden.
Hot spots
De electrische barbecue kent geen hotspots. Dit zijn plekjes in de traditionele barbecue die heter zijn dan andere plaatsen. Vooral bij (houts)kool wil een ongelijkmatige vuurlaag leiden tot enerzijds verbrande stukken vlees en tegelijkertijd stukken vlees die niet gaar zijn terwijl ze even lang bakken.
Dit wetende ben je steeds in de weer om het vlees ook te verschuiven over het rooster voor een gelijkmatige verwarming zoder verbrandingen. Bij een electrische barbecue heb je dit probleem niet.
Elektrische BBQ kopen
Als ik een lijstje moet maken met de eisen die ik aan mijn BBQ ga stellen dan ziet dat er als volgt uit:
- Tafelmodel
- Thermostaat
- Ruim vermogen (minstens 2000 watt)
- Groot bakvlak met lekbak voor aflopend vet
- Gemakkelijk op te bergen
- Maximum prijs € 350,00
Minder van belang zijn de kleur en de vorm.
Elektrische BBQ tafelmodel
Als we barbequeën, is dat meestal met vrienden of familie en wat is leuker dan bij het gezelschap te zijn en niet enkele meters verder van de eettafel. daarom wil ik een tafelmodel kiezen. Eerder had ik een statiefmodel met houtskool en later een op gas maar dan sta je op afstand van de tafel, terecht want de walm die soms van het apparaat komt is niet prettig voor de tafelgenoten. Nu valt dat nadeel weg en kan ik ook onderdeel zijn van de gezelligheid. Voor de veiligheid moet het apparaat wel stabiel staan en een beetje gewicht is dan ook wel prettig.
Er zijn veel verschillende bbq-grills, vaak niet meer dan een bakplaat boven een elektrisch element. Voorbeelden van Princess of Tefal zijn volop te vinden voor ook kleine prijzen maar dat is niet wat ik zoek. Mijn voorkeur gaat meer naar een stoere buiten-BBQ met gietijzeren rooster en deksel.
Elektrische BBQ – Tefal
De Tefal Next generation Elektrische Barbecue 9038 (2200 Watt), is met een prijs rond € 50,00 niet eens de goedkoopste als je bij Bol.com zoekt. Tefal is bij uitstek een bedrijf dat zich op de keuken richt. Deze barbecue is meer bedoeld om binnen (in de keuken) mee te werken, net als de gourmet of de fondue. Natuurlijk kun je deze ook buiten gebruiken maar je moet niet vergeten om het apparaat weer binnen te halen als je klaar bent. Het oppervlak van het vernikkeld stalen rooster is 37 x 23,5 cm en er is een opvangbak voor kookvocht.
Tefal kan de barbecue leveren met of zonder standaard. De Tefal Next generation Elektrische Barbecue 9038 wordt ervaren als een handig apparaat met een fraai design. De prijs/kwaliteitsverhouding is goed. Het onderstel monteren wordt niet eenvoudig ervaren. De ombouw is van plastic en met een gewicht van 2,4 kg moet je niet teveel van de stabiliteit verwachten. Onderdelen zijn geschikt voor in de vaatwasser.
Een ruimer overzicht van elektrische BBQ’s van Tefal vind je hier>>
Ik ga toch op zoek naar een robuust model wat ik ook buiten kan laten staan.
Elektrische BBQ – Weber
Weber is natuurlijk hét merk voor de buiten-BBQ. Ook voor de elektrische BBQ.
Weber, opgericht in 1893 in Amerika, begon in 1952 met de kogelronde barbecue op houtskool die zowel open als gesloten werd gebruikt om te bakken en te garen. Door de jaren werden de ontwerpen verbeterd en werden ook accessoires ontwikkeld. De hittebron werd uitgebreid van houtskool naar gas en nu ook elektriciteit. Weber begint met de Q-serie en gaat voor de duurdere modellen naar de pulse -serie. Deze laatsten zijn geavanceerde toestellen met elektronische temperatuurregeling en zelfs besturing via een app. Vanwege mijn budget, ga ik hier niet op in. De Weber Pulse 2000 BBQ bijvoorbeeld, is te koop vanaf ruim €650,- (zonder onderstel) tot rond de €900,- (met onderstel).
Enkele Weber elektrische BBQ’s:
Een ruimer overzicht van alle Weber elektrsiche barbecues vind je hier>>
Elektrische BBQ Weber Q1400
De Weber Q1400 (ca. € 250,00) is een kleine Weber voor buitengebruik met een warmte element van 2200 Watt. Met een instelbare thermostaat regel je de afgegeven warmte. De Q1400 is verkrijgbaar in 9 kleuren en heeft een afneembaar gietijzeren rooster van 43 x 32 cm en is afsluitbaar met een deksel. De Q1400 is leverbaar met of zonder onderstel (statief).
Met een gewicht van 11 kilo is dit model goed te verplaatsen en staat het ook stabiel. De gietaluminium behuizing garandeert een lange gebruiksduur. De Q1400 is een (voor mij) betaalbaar model met een ruime keus aan trendy kleuren. Dit balkonmodel voor 4 tot 6 personen, heeft een traploos instelbare temperatuurregeling en meet van buiten 62 cm hoog, 66 cm breed en 49 cm diep.
Het element begint meteen te verwarmen als je de stekker inplugt maar het grillrooster is na een kwartier heet genoeg om op te bakken. Je kan er wel eerder vlees op leggen maar dan moet je vooraf het rooster eerst goed invetten. De barbecue heeft een binnenschaal en is zo goed schoon te maken Dit geeft een echt barbecue-gevoel. Dit geldt voor de geur, smaak en voor de hele beleving.
Dankzij het deksel is indirect grillen mogelijk. De barbecue heeft een vetafvoer waardoor het vet niet bij de branders komt. Dit verhoogt de veiligheid tijdens het barbecueën en vermindert rookvorming. Bekijk de actuele prijzen van de Weber Q1400 hier>>
Elektrische BBQ Weber Q2400
De Weber Q2400 is een middelzware jongen van 21 kilo voor gebruik buitenshuis. Deze staat stabiel op tafel en is ook gefabriceerd uit gietaluminium. Ook hier past het deksel goed over het bakoppervlak van maar liefst 54 x 39 cm.
3 met glasvezel versterkte nylon handgrepen blijven koel tijdens het gebruik. Het element van 2200 Watt is goed voor een snelle start. De prijs is ca. € 380,00 voor de uitvoering zwart of RVS/grijs. De Q2400 is de Rolls Royce onder de elektrische barbecues: kwaliteit, afmetingen en regelbare warmte. Er zijn geen hotspots en het vlees krijgt de echte grillstrepen. Voor Nederlandse begrippen is deze grill bedoeld voor 6 tot 10 personen; in The States is de Q2400 bedoeld voor 4 personen!
Elektrische BBQ – Grandhall
Minder bekend in Nederland is de Grandhall. Grandhall is een gerenomeerd merk voor buitenkeukens in Australië (ook bekend van het TV programma ‘Masterchef Australia’). De inmiddels niet meer verkrijgbare Grandhall E-grill (€ 140,00) met een gietijzeren rooster en warmhoudplaat in een geheel van 30 x 45 cm. Dat is geen kleintje. Met één of twee infra rood lampen ingeschakeld is het maximaal verbruik 1500 Watt. De twee ingebouwde carbon fiber buiselementen hebben een vermogen van 750 Watt en gaan 8000 uur mee.
Deze Grandhall BBQ is wel lastig te reinigen. Met infrarood heb je minder last van rook of verbranden. De temperatuur is altijd 230° C., ideaal om ook binnen vlees te bakken en veilig voor gebruik op het balkon. Een compact tafelmodel met uitstekende grillresultaten!
Grandhall gebruikt RVS voor de behuizing.
Elektrische BBQ: Mijn keuze
Ik twijfelde tussen de Grandhall E-grill en de Weber Q1400.
Ik ben altijd van de laatste stand der techniek dus infra rood heeft dan een pré maar omdat de experience ook meetelt, het schoonmaken van de Grandhall E-grill lastiger blijkt te zijn dan de Weber en Weber zichzelf over de jaren heeft bewezen viel de keus op de duurdere Weber Q1400.
Omdat de Q1400 bij uitstek geschikt is voor buiten en voldoet aan mijn specificaties en heb ik voor dit model gekozen. Met de kleur ben ik wat traditioneel door te kiezen voor dark/grey.
De Weber geeft mij een goed gevoel en hij past binnen mijn budget.
Als ik wil kan ik bij Weber ook voor accessoires terecht zoals een set werkbladen die aan het apparaat kunnen worden bevestigd.
De Q1400 is veelzijdig omdat je de kap ook kunt sluiten. Het snoer is wat kort, daarom heb ik er een degelijke verlengkabel bij aangeschaft van 5 meter.
De Weber is bij Fonq en Coolblue te koop. Tijdig besteld en morgen in huis.
Als je een Q1400 met onderstel wil kopen, zal dit rond € 300,00 kosten.
In de verpakking is maar één druipbakje meegeleverd. Het verdient aanbeveling om een setje op voorraad te hebben: 10 stuks kosten rond € 5,00.
De Weber Q1400 is te koop bij:
Vragen over de elektrische BBQ beantwoord
Een elektrische BBQ heeft meerdere voordelen. Het is milieuvriendelijker en gezonder omdat er geen gebruik wordt gemaakt van houtskool of gas. Ook is het makkelijker in gebruik omdat je geen gedoe hebt met aansteken en doordat je hele directe controle hebt over de temperatuur. Bovendien zit je nooit zonder kolen of met een lege gasfles, en als je zelf stroom opwekt dan is het gebruik van de elektrische BBQ ‘gratis’.
Een elektrische BBQ kan een temperatuur bereiken van 200 tot 300 graden Celsius.
Een elektrische BBQ is meestal binnen enkele minuten klaar voor gebruik. Het is aan te raden om de handleiding van de BBQ te raadplegen voor specifieke instructies.
Sluit de BBQ aan op het stopcontact en zet hem aan. Laat de BBQ voorverwarmen en leg vervolgens het voedsel erop om te bakken. Houd de temperatuur goed in de gaten en draai het voedsel regelmatig om.
Leg het voedsel op de BBQ en bak het tot het gaar is. Zorg ervoor dat je het voedsel regelmatig omdraait om gelijkmatig te bakken.
Laat de BBQ eerst afkoelen. Verwijder vervolgens het overgebleven voedsel met een borstel en maak de BBQ schoon met een sopje van warm water en afwasmiddel. Gebruik geen schuurmiddelen of staalwol om krassen te voorkomen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!