Een fan was ik, van mijn emaille braadpan: hij stond altijd op het gasfornuis, misschien ook wel omdat hij zo groot was en opbergen lastig was – maar toch… Alles dat ik in mijn emaille braadpan maakte was lekker, nooit liet hij me in de steek. Aanbranden gebeurde een keertje, maar met wat soda en water een half uurtje laten borrelen en hij was weer als nieuw. En nu niet meer, want mijn emaille pan is kapot. En niet zomaar kapot; nee echt helemaal onherstelbaar stuk. En ik kan alleen mezelf de schuld geven, dat is misschien nog wel het ergste…
Emaille pan kapot
Altijd na gebruik waste ik mijn emaille braadpan af, goed afdrogen want dat is nodig met gietijzer. Schoon stond hij dan weer te wachten op de volgende ronde pastasaus, linzensoep, of roti kip. Maar omdat we met twee koekenpannen aan de slag moesten ging de braadpan even aan de kant, en omdat we op het tweede werkblad de slowcookers aan hadden staan moest de braadpan ook daar plaats maken en werd hij op de combi-magnetron geparkeerd. Hij stak iets uit, maar dat hindert niet, toch? Wat kan er gebeuren: zo’n braadpan is zwaar en buiten bereik van kleine kinderhandjes.
Maar niet buiten bereik van een elleboog na het pakken van een grote bus met tarwebloem van de kast erboven… een harde knal leverde een gescheurde gietijzeren pan op:
Precies: gescheurd gietijzer, gebroken emaille en een volledig onbruikbare braadpan.
Wat nu?
De reden dat de braadpan even aan de kant ging was omdat we ruimte nodig hadden op het fornuis. De reden dat hij niet kon staan waar hij normaal gesproken zou komen te staan is omdat de slowcookers aan stonden. De reden dat de slowcookers aan stonden is omdat we die vaker zijn gaan gebruiken sinds we ontdekt hebben dat het resultaat in een slowcooker even goed of beter is vergeleken bij een braadpan, met het voordeel dat we er niet bij hoeven te blijven om te roeren. We hebben dan ook besloten geen nieuwe braadpan te kopen maar de slowcookers te blijven gebruiken. Mocht een braadpan toch nodig zijn dan hebben we nog een kleiner model in de kast staan en kunnen we ook de binnenpannen van de slowcookers als braadpan gebruiken.
Het is jammer, want de rode gietijzeren braadpan werkt fijn, maar soms moet je gewoon accepteren dat het ook anders kan.
Ah wat een naar gezicht. Wel fijn dat de slowcooker een goede vervanging is.
Deze pan is nog prima te lassen,