Ik lust graag erwtensoep, maar Marijke houdt er niet zo van, zei ze. Mijn schoonmoeder koopt het wel eens bij de slager, en ik vind die wat aan de zoute kant, maar toch erg lekker. Op mijn verzoek probeerde Marijke een erwtensoep recept in onze nieuwe multicooker, ze bleef zeggen dat ze niet van erwtensoep houdt dus ik zei dat ik dacht dat ze deze zelfgemaakte versie wel lekker zou vinden, en zo niet: dan is er meer voor mij! Het recept bleekt eenvoudig, en toen het deksel van de multicooker af ging en Marijke proefde, zei ze:”Oh maar dit is wél lekker!” En zo is het: eenvoudig recept, snel klaar in de multicooker op de hogedrukfunctie (of in de snelkookpan), en niet te zout. Bekijk hieronder de video van hoe Marijke de erwtensoep maakt in de multicooker. Onder de video vind je de lijst met ingrediënten.
Erwtensoep pakket AH
Hieronder vind je de lijst met ingrediënten. Je vindt in de supermarkt, bijvoorbeeld bij Albert Heijn, het erwtensoep pakket. In dit pakket zitten de spliterwten, de ui, de winterpeen, de knolselderij, de laurierblaadjes en de bladselderij. Je hoeft dan alleen water, twee bouillonblokjes, varkensribbetjes, rookworst en eventueel boter (als je de ui en ribbetjes wilt fruiten/bakken) toe te voegen. Dit is handig want waar haal je anders een kwart knolselderij vandaan? Maar je kunt alles natuurlijk ook los kopen, daarom staat in de lijst met ingrediënten voor erwtensoep hieronder zowel het aantal (stuks) als het gewicht bij de ingrediënten vermeld.
Ingrediënten (voor 2 liter erwtensoep)
- 1/4 knolselderij (238 gram)
- 1 kleine prei (122 gram prei, het witte gedeelte)
- 350 gram spliterwten (ongewassen)
- 2 laurierblaadjes
- 2 stengels bladselderij
- 1 flinke witte ui (230 gram)
- 1 winterpeen (134 gram)
- 400 gram varkenskrabbetjes
- 1.5 liter water
- 2 bouillonblokjes groente
- 1 rookworst
- Klontje boter
Bouillon/zout
De twee bouillonblokjes zijn wat ons betreft voldoende, maar smaken verschillen, dus als je gewend bent zouter te eten dan zijn drie blokjes mogelijk net beter. Je kunt natuurlijk ook later nog wat zout toevoegen, de erwtensoep moet immers nog een dagje staan om in te dikken dus kun je gerust wat zout toevoegen als hij nog warm is, voordat hij in de koelkast gaat. Als je zelf verse bouillon maakt dan hoef je natuurlijk geen bouillonblokjes toe te voegen. Als je de ui niet wilt aanfruiten en de krabbetjes niet wilt aanbraden sla deze stap dan over: voeg simpelweg de gesnipperde ui, de krabbetjes en het water toe en breng aan de kook. Schep daarna vuil en vet af, voeg dan de rest van de ingrediënten toe. Dit is een iets snellere versie want aanfruiten/aanbraden kost een paar minuten extra.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!