De smaak van eten en drinken ervaar je anders als je een winnaar bent, of verliezer. Zelfs als jouw favoriete sporter wint, smaakt je eten anders dan als hij of zij verliest. Hier is onderzoek naar gedaan en wat blijkt: positieve en negatieve gebeurtenissen hebben een aantoonbaar effect op de smaak van voedsel. “Het smaakt me niet” is dus geen verzinsel, maar kan met je gemoedstoestand te maken hebben.
“Emoties beïnvloeden de smaak van zoet, zout, bitter, zuur en umami”, zegt professor Robin Dando van de Cornell universiteit. “Deze emoties kunnen voortkomen uit plezierige of onplezierige gebeurtenissen in het leven. De winst of verlies van een wedstrijd beïnvloedt de perceptie van smaak.”
Onderzoekers gaven fans van een hockeyteam na de wedstrijd een citroensorbet en gezouten karamelijs. Normaal gesproken gaven de fans een hogere waardering voor het karamelijsje, maar na winst van hun team genoten ze óók van de citroensorbet.
“Hoewel de smaken zout, umami en bitter niet worden beïnvloedt door winst en verlies, geldt dit juist wel voor zoet”, zegt Dando. “Opvallend is dat wanneer fans ontevreden zijn over het eindresultaat, dat zij zure gerechten zouter vinden smaken.”
Lees verder: Eten smaakt lekkerder als je een winnaar bent

Geef een reactie