Zout is een belangrijk onderdeel van lekker eten. Mis je zout, dan proef je dat gelijk. Maar te veel zout is absoluut niet lekker en maakt je eten oneetbaar. Te veel zout is ook nog eens niet goed voor ons lichaam. Redenen genoeg dus om op te letten met zout in je eten, maar hoe red je een gerecht dat te zout is?
Eten te zout? Zo los je het op!
Wij ervaren gebalanceerde smaken als lekker eten. De vijf smaken (zout, zoet, zuur, bitter en umami) in balans brengen is wat een gerecht succesvol maakt. Bij te zuur voeg je wat zoet (suiker of honing) toe, bij te zoet voeg je wat zuur (citroensap, azijn) toe. Maar wat als het te zout is?
Soep of saus te zout?
Te zoute soep of saus is eenvoudig op te lossen: maak het volume groter! Voeg meer water en ingrediënten toe. Zo voeg je bij een tomatensoep meer tomaten toe, bij een groentesoep meer goenten. Maar als je alles al hebt opgemaakt, en nog wel een aardappel hebt liggen, voeg die dan toe en laat hem meekoken, maar let op: de aardappel neemt veel vocht op dus moet je wel extra vocht toevoegen nadat je de aardappel eruit hebt gehaald. Haal de aardappel uit de soep als deze een deel van het zout heeft opgenomen en je zult merken dat je soep een stuk minder zout is. Daarna kan je altijd nog wat verse peterselie toevoegen, dit neutraliseert de smaak ook.
Vlees of vis te zout?
Je was zo goed bezig met je biefstuk en deed het zout er pas op ná het bakken ervan, en toen ging het mis: te veel zout erop. Je kunt dit oplossen door met keukenpapier zachtjes het zout op te deppen, maar let op dat je niet te veel vleessappen opneemt. Serveer het vlees vervolgens met ongezouten aardappelen, rijst of een ander bijgerecht dat je niet hebt gezouten. Combineer de twee nu op je bord en je hebt de balans terug. Een schijfje citroen kan ook helpen het extra zout te balanceren.
Groenten te zout?
Bij het koken van groenten voegen we meestal zout toe, en dit kan wel eens te veel zijn. In dat geval serveer je de groenten met een kaas die weinig zout bevat, zoals ricotta of mozzarella. Deze kazen zorgen ervoor dat de balans terugkeert en je de groenten nog goed kunt eten. (Melkrpoducten werken overigens ook goed bij te pittig eten!)
Als alles faalt…
Serveer een mousserende wijn of simpelweg bronwater met bubbles bij je te zoute gerecht. Koolzuur zorgt ervoor dat de smaak van zout geneutraliseerd wordt en de overheersende zoute smaak wordt hierdoor verminderd.
Reageren op bovenstaand artikel over Eten te zout? Zo los je het op! of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!