Falafel uit Libanon
Libanon, het land waar alle volkeren ter wereld een thuis vinden, is ook het land van de falafel: een vegetarisch gerecht op basis van gestampte kikkererwten. De ballletjes kikkererwten worden gefrituurd en daarna als snack gegeten. Ik heb ze gepaneerd voordat ik ze ging bakken en heb daarmee een vegetarische bitterbal gecreeerd. Falafel of vegetarische bitterbal: leuk om te maken en lekker om te eten!
Benodigdheden voor de falafel
- 500 gram gedroogde kikkererwten
- 1 sjalot of kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 1 takje munt
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel tandorikruiden (zie hier hoe je tandorikruiden samenstelt)
- Halve theelepel komijnpoeder
- halve theelepel chilipoeder
- Scheutje sesamolie
- Snufje zout
- Arachide olie
Benodigdheden yoghurtdip
- 250 gram yoghurt
- 20 gram gember
- Klein teentje knoflook
- 1 theelepel gemalen koriander
- 50 gram sesamzaadjes
- Scheutje sesamolie
- Halve theelepel chilipoeder
- Halve theelepel komijnpoeder
- Zest van 2 sinaasappels
Voorbereiding falafel
Wel de kikkererwten een hele nacht in voldoende water in de koelkast. Gebruik geen kikkererwten uit blik, deze zullen uit elkaar vallen bij het frituren en daardoor mislukken.
Bereiding falafel
- Laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze met water en laat ze weer goed uitlekken (vocht is niet goed voor het mengsel straks).
- Maak van de kikkererwten een puree met de staafmixer of foodprocessor.
- Pel de knoflook en pers deze
- Snij de uit of sjalot fijn
- Spoel de munt af en haal de takjes eruit
- Doe alles bij elkaar en voeg koriander toe
- Voeg de tandorikruiden, zout, komijnpoeder en chilipoeder toe
- Pureer het geheel nu nogmaals en zorg dat het geheel goed gemengd is en als deeg kneedbaar is. Zet het nu in de koelkast en
maak de yoghurtdip:
Bereiding yoghurtdip
- Zet een pannetje op het vuur en voeg de sesamzaadjes toe
- Doe de yoghurt in een schaaltje en voeg gember, knoflook , koriander, chilipoeder, komijnpoeder, sesamolie, zout en sinaasappelzest toe. Roer het door elkaar en zet het in de koelkast.
Bak de falafel
- Verhit een laagje arachideolie in een pannetje tot 180 graden. Gebruik afhankelijk van het pannetje ongeveer 350 mililiter, de balletjes moeten hier vrij in kunnen zwemmen.
- Rol balletjes van het kikkererwtenmengsel, ter grootte van een halve bitterbal.
- Bak de falafelballetjes in ongeveer 4 minuten goudbruin.
Vegetarische bitterballen
Valt je falafelballetje uit elkaar bij het bakken? Dan is hij waarschijnlijk te vochtig. Ga niet verder maar paneer de falafelballetjes eerst, hiermee maak je in feite vegetarische bitterballen:
Bereiding vegetarische bitterballen:
- Rol elk balletje door bloem, daarna door een geklopt ei en daarna door panko of paneermeel zodat er een mooi laagje om de falafel heen zit.
- Bak de vegetarische bitterballen nu op dezelfde manier, je zult merken dat ze niet uit elkaar vallen maar netjes als bitterballen goudbruin bakken.
Eet de falafel of vegetarische bitterballen met de yoghurtdip. De balletjes zijn zacht van binnen en krokant en goudbruin aan de buitenkant, hebben een kruidige smaak met een klein beetje pit.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!