December staat om de hoek. Een feestmaaltijd met familie en vrienden zal je om de oren vliegen, en wijn zal vloeien. Nou houden de meeste van ons wel van een glaasje. Maar dan sta je daar bij de slijter of in de supermarkt, en je ziet een heel schap of een hele winkel vol staan met wijnsoorten. Welke kies je dan? Hieronder een aantal wijnsoorten en bij welk gerecht ze goed passen.
Druiven maken de wijn
Je hoeft geen wijnkenner te zijn, om een wijntje uit te kiezen. Ik heb een aantal van de meest gangbare druiven opgesomd voor je en erbij verteld waar het goed bij past. Als je bij het juiste gerecht, de juiste wijn schenkt, verrijkt dat de smaakbeleving van het gerecht. Een belangrijk basisprincipe bij wijn en spijs: de wijn mag het gerecht niet overheersen, en andersom eigenlijk ook niet. Laten we het simpel houden, frisse gerechten komen het best tot hun recht met een fris wijntje.
Wijn is eigenlijk het laten vergisten van druivensap. Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Het gistingsproces wordt met het schilletje gedaan, en zo krijgt het een rode kleur. Hoe ouder de wijn, hoe voller de kleur. En witte wijn van ,sja, witte druiven.
Feestmaaltijd met Pinot Noir
Dit is een lichtrode druifsoort uit de Bourgogne. Dit is een redelijk jong en fris wijntje en mag wat frisser worden geserveerd om tot zijn recht te komen. De smaak doet denken aan diverse roodfruit soorten, afhankelijk van de rijping. Het is een soepele, maar toch stevige wijn. Als fluweel, zeg maar. Het past daarom ook erg goed bij wildgerechten. Bekijk hier een overzicht van Pinot Noir wijnen.
Feestmaaltijd met Malbec
De malbec is een Argentijns druifsoort. Het is een krachtige wijn en past daarom ook heerlijk bij een biefstuk. De smaak is veelal een melange van zwart fruit, kruidig en soms zelfs chocolade door de houtrijping. Bekijk hier een overzicht van Malbec wijnen.
Feestmaaltijd met Riesling
De riesling komt oorspronkelijk uit Duitsland. Maar ook in Oostenrijk doet deze het druif het goed. Gruner Veltliner is een vrij bekend wijnhuis, is betaalbar en lekker! Kenmerken van een riesling zijn, frisse smaak met een laag alcoholpercentage, vaak bloem smaken of fris-fruitige smaken. Het is een goed wijntje bij salades. Bekijk hier een overzicht van Riesling wijnen.
Feestmaaltijd met Chardonnay
De chardonnay pas goed bij visgerechten. Deze druif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne. De druiven uit het koelere noorden zijn frisser van smaak, groen fruit en mineralig. Denk aan een Chablis. Uit het zuiden is weer wat vetter en kan het smaken naar vanille en rijp exotisch fruit. Bekijk hier een overzicht van Chardonnay wijnen.
Voor desserts worden altijd zoetere wijnen geschonken. Hieronder de twee meest gangbare desserts en de wijnen die erbij passen.
Port
Port en kaas… Dit is een bekende combinatie. Soort jut en jul in de wijn en spijs wereld. Ruby port is een zacht zoete, rode port. Het heeft een fruitige en soepele smaak. Daarom past het lekker bij zachte kazen, denk aan een Port Salut of een brie. Een tawny port heeft daarentegen jaren gerijpt op hout en heeft een vollere smaak: gebrande noten, vijgen of gedroogd rijp fruit. Het past goed bij hardere, rijpere kazen, zoals een Old Amsterdam. Bekijk hier een overzicht van Port & Dessertwijnen.
Maury
Een Maury past bij alle soorten chocoladedessert. Om het je makkelijk te maken, hebben ze ook halve flesjes. Bij de laatste gang, gaat een hele fles er meestal niet meer doorheen. Daarbij, dessertwijn schenk je altijd maar weinig. Je sipt het erbij, zeg maar.
Ik heb een aantal wijn cursussen gedaan in het verleden. Het is erg leuk om een keer te doen of cadeau te geven. Je leert er allerlei basisprincipes die handig kunnen zijn. Een tip van mij, spuug de wijn echt uit, ze zeggen dat niet voor niets. Ik kwam er iedere keer redelijk dronken van thuis en wist ook niet meer waar het over ging. Ik had dus net zo goed gewoon thuis een fles op kunnen drinken.
Ow, en mocht je feestmaaltijd uit de hand lopen, heb ik hier een aantal anti-kater tips voor je…
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!