Fermenteren van groenten in het gerecht Kimchi. Kimchi staat ook in de top 50 van Time Magazine en door velen wordt het beschouwd als het gezondste gerecht na tempé. Kimchi is een Koreaanse sidedish en ontbreekt bij geen enkel gerecht daar. Kimchi is zo gezond (net als tempé en onze eigen zuurkool) omdat het gefermenteerd is. Fermenteren betekent eigenlijk, klinkt heel vies, een natuurlijk rottingsproces. Om het wat minder vies te maken in je hoofd: wijn en bier is ook gefermenteerd! Fermenteren is zo gezond, omdat het gezonde bacteriën stimuleert in je darmen. En die maken weer de slechte bacteriën dood.
BENODIGDHEDEN:
- 2 stuks Chinese kool
- 10 radijsjes
- 1 bol knoflook
- 2 wortelen
- Bosje bosui
- 2 centimeter gember
- Half kopje chili vlokken
- 2 eetlepels ketanmeel
- Half kopje vissaus
- Eetlepel suiker
- 5 eetlepels zout
BEREIDING:
- De Chinese kool in de lengte in vieren snijden, waarbij je de kern in tact laat. Snijd dan elk kwart in het midden door. Dus je hebt uiteindelijk 8 stukken kool.
- Was daarna de kool grondig, giet het af en doe het in een bak.
- Masseer de 5 eetlepels zout goed in tussen de blaadjes.
- Half uurtje laten staan, omdraaien in de bak. En dit twee keer herhalen, dus in totaal anderhalf uur laten staan. In deze tijd zal de kool flink slinken, waardoor het makkelijker bewerkbaar is.
- Maak ondertussen de peperpasta; 2 eetlepels ketanmeel en 300 milliliter water op het vuur zetten. Goed roeren tijdens het verwarmen, zodat het goed oplost.
- Laten koken tot het een dikke substantie is. Doe de eetlepel suiker, chili vlokken en vissaus erbij. Roer het nog een keer goed en zet het vuur uit.
- Snijd de knoflook, gember, radijsjes. bosui en wortels allemaal fijn en meng het door de peperpasta.
- Smeer de peperpasta goed door de blaadjes van de 8 koolparten. En rol het per partje op.
- Doe het allemaal in een plastic bak, goed aandrukken en 36 uur afgedekt laten staan (buiten de koeling!). Dit proces heet fermenteren.
Eventueel kun je dit ook gelijk eten, maar het lekkerst is om te wachten. Wel 36 uur lang duurt het fermenteren van groenten… Maar dan heb je echt wel een overheerlijke kimchi!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!