De Italiaanse stad Florence in de regio Toscane is wereldberoemd om de meer dan overweldigende hoeveelheid kunst die er te bewonderen is. In Florence voel je de traditie van de machtige Medici familie en de enorme rijkdom die zij bezaten doordat de Medici bank de bank van het Vaticaan was. En waar rijkdom is wordt goed gegeten, die traditie houden ze in Florence maar al te graag in ere.
Florence
Doordat Florence een rijke stad was trok het veel verschillende invloeden van over de hele wereld aan, en in de loop der tijd hebben de Florentijnen zich de goede dingen van de verschillende keukens aangeleerd. Zo vind je veel, van origine, Franse gerechten in de Toscaanse keuken. Een van de gerechten die typisch Florentijns is is die van de Bistecca alla Fiorentina, een T-bone steak op de Florentijnse manier gebakken: van buiten dichtgeschroeid en van binnen rauw.
Geschiedenis van de Bistecca alla Fiorentina
De geschiedenis van dit gerecht is eeuwen oud, en de oorsprong van het gerecht is nog steeds in de stad aanwezig.
Het begon allemaal met de viering en verering van de heilige San Lorenzo op 10 augustus, een feest dat nog steeds elk jaar gevierd wordt in Florence. Deze viering werd georganiseerd door, wie anders, de Medici familie. Er werden grote stukken vlees geroosterd op de kampvuren in de stad en dit vlees werd aan de inwoners van Florence gegeven.
Florence was het centrum van de wereld ten tijde van de Renaissance die begon rond 1340 in Italië en het einde van de middeleeuwen inluidde. Iedereen wilde in Florence zijn en er waren dan ook veel reizigers die Florence bezochten, waaronder Engelse ridders die het vlees herkenden als hun beef steak en het ook zo noemden, de naam Bistecca alla Fiorentina betekent dan ook letterlijk biefstuk van Florence.
Bereiding van de Florence biefstuk
De biefstuk moet een gewicht hebben van minimal 1 kilo en een hoogte van vijf to zes centimetre. Dit vlees moet minimaal twee weken hebben gerust op een koude afgesloten plek en voordat het wordt gebakken moet het op kamertemperatuur komen.
Verwarm een houtskool grill en zorg ervoor dat de kolen roodgloeiend zijn maar geen vlammen geven. Grill dan het vlees aan beide kanten één minuut dicht bij de kolen zodat een korst ontstaat die de vleessappen insluiten.
Het vlees moet nu doorgaren op enige afstand van de hete kolen voor ongeveer drie tot vijf minuten per zijde, afhankelijk van de dikte van het vlees.
Draai het vlees slechts éénmaal per kant en gebruik een klem voor het draaien anders perforeer je de korst en dan kan kunnen de vleessappen uit het vlees lopen.
Nadat het vlees verder gegaard is wordt het op het bot gezet zodat ook de zijkanten kunnen garen.
De Bistecca alla Fiorentina is klaar als alle zijden gaar zijn en er geen bloed of vleessappen meer zichtbaar zijn op het vlees.
Sprenkel geen citroen of limoen op het vlees, dit verpest de smaak. Voor frisheid kan een salae worden gegeten bij de biefstuk.
Een glas Chianti (Toscaanse rode wijn) smaakt prima bij dit stuk(je) cultuur op je bord.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!