Het feit dat je deze blog leest geeft aan dat je minimaal een beetje foodie in je hebt. Dan zul je vast ook accounts op instagram of facebook volgen van voedings experts, restaurants of foodbloggers. Dan weet je ook dat al deze mensen de mooiste en lekkerste gerechten op tafel zetten. Maar durf jij tegenwoordig nog met goed fatsoen een etentje te organiseren voor vrienden? Ik voel namelijk een nieuwe ‘druk’ opkomen online die zich verplaatst naar de keuken.
Een etentje is tegenwoordig geen etentje meer als er niet een vleugje truffel, balsamico zuurtjes of eekhoorntjesbrood in of bij zit. Ik betrapte mezelf er pas op toen er vrienden kwamen eten en ik sla, gebakken aardappeltjes en kip wilde maken dat ik hard ging stressen over wat ik met die kip ging doen. Want wie zet er tegenwoordig nog een ‘normale’ kipfilet op tafel?!
Uiteindelijk heb ik het arme ding gevuld met van alles om de boel toch maar wat ‘specialer’ te maken. Het etentje was geslaagd en de complimenten waren daar, dat ik dit toch maar ‘even’ op tafel zette op een normale dinsdag. Pfffff…gelukkig weer geslaagd (en de drempel weer een stukje hoger gelegd voor mezelf voor de volgende keer…)
En misschien ligt die druk bij ‘ons’ foodbloggers nog wel hoger dan bij anderen. Wij plaatsen nu eenmaal prachtige foto’s op onze blog van de meeste lekkere en gezonde gerechten. De meeste van ons hebben hiervoor een cursus gevolgd om je bord mooi te stylen en hebben daarbij ook nog geleerd hoe dit goed op de foto te zetten. Is dit realistisch? Vaak niet, en zeker niet op een doordeweekse dag als de man honger heeft, er een zeurende kleuter aan tafel zit die de helft niet lust en ik zelf geen zin heb om langer dan 15 minuten in de keuken te staan.
Met andere woorden wil ik je graag meegeven dat hetgeen wat je ziet op social media vaak niet de realiteit is en dat ook photoshop een gewild object is in de wereld van foodfotografie
Om de druk er vandaag een beetje vanaf te halen voor jou (en meteen voor mijzelf) onderstaand gerecht;
Indisch gemarineerd rundergehakt met spitskool en ketjapmarinade met een gestylde foodfoto zoals ik hem zou plaatsen op instagram
En de realiteit; “kijk er ligt nog gehakt in de vriezer en een bijna vergane kool in koelkast- restjes recept’ met de bijbehorende foto hoe het er op ons bord uit zag
Ik moet toegeven dat de eerste benaming het beter laat klinken. Maar qua smaak? Dan is de tweede net zo perfect! Wil je het zelf maken (is binnen 15 min klaar!!) dan zie ik graag jouw gestylde of realistische foto tegemoet!
Indisch gemarineerd rundergehakt met spitskool en ketjapmarinade
- 250 gram mager rundergehakt
- 1 spitskool
- 2 tl ketoembar (gemalen koriander)
- 1 eetl sesamolie
- 2 eetl ketjap
Bereiding
- Verhit wat zonnebloemolie in de wok
- Bak het gehakt hieraan aan totdat het net gaar is
- Kruid het gehakt met de ketoembar en wat peper en zout
- Snijd in de tussentijd de spitskool fijn en bak deze mee
- Voeg eerste de sesamolie toe en na enkele minuten de ketjap
- Serveer met pandanrijst

Geef een reactie