Spoom is een tussengerecht dat wordt geserveerd, hoe kan het ook anders, tussen gerechten/gangen door om het reeds gegeten gerecht te laten zakken en smaken te neutraliseren voor het volgende gerecht. Spoom is ontwikkeld hakverwege de 19e eeuw toen het eten met meerdere gangen populair werd. Het wordt meestal gemaakt van witte wijn (al dan niet mouserend) en citrusvruchten, Spoom wordt ook wel boisson frappe genoemd, en dat klinkt ook wat chiquer vind ik, maar het leest wat minder prettig.
Spoom maakt een maaltijd heel chique en kleedt het geheel heel mooi aan, maar het is eigenlijk niet zo heel veel werk en daarom extra leuk om te maken en te serveren aan je gasten.
Spoom recept
Voor dit spoom recept gebruik ik prosecco, een Italiaanse mouserende witte wijn. Je kunt ook Champagne gebruiken (toe maar!) of een andere witte wijn. Ook gebruik ik Aperol, een Italiaans aperitief met een alcoholpercentage van 11% (het lijkt sterk op Campari).
Ingrediënten
Voor 8 personen
- 125 gram (diepvries)frambozen, plus 8 voor de garnering
- 4 eetlepels poedersuiker
- 30 ml aperol (of crème de cassis)
- 1500 ml prosecco (twee flessen)
Bereiding
- Doe de frambozen in een beker samen met de Aperol en poedersuiker.
- Pureer tot een glad mengsel.
- Schep in een diepvriesdoos en laat in circa 3 uur invriezen.
- Roer tussentijds door met een vork.
- Verdeel over de glazen en schenk de prosecco erbij (rustig)
- garneer met een framboos
Heerlijk als tussendoortje voor het hoofdgerecht bij een chique diner. Kies voor Aperol als je van een bittertje houdt, anders ga je voor de crème de cassis voor een wat zoetere smaak.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!