Wanneer je van plan bent de beste friet of patat te bakken dan is een frituurpan een must. Met de komst van alternatieven om snacks te bakken zijn er misschien meer mogelijkheden maar wil je de lekkerste snacks en friet of patat maken dan kun je niet om de frituurpan heen, maar wat is een goede frituurpan en hoe kies ik welke frituurpan het beste bij mij past? Wij hebben in dit artikel de belangrijkste kenmerken van frituurpannen op een rijtje gezet en hopen je zo verder te kunnen helpen met je zoektocht naar de perfecte frituurpan voor jou.
Direct naar: Princess Frituurpannen – Tefal Frituurpannen – Inventum Frituurpannen – Dubbele Frituurpannen – Kleine Frituurpannen
Frituurpannen – De Modellen
In het overzicht hieronder vind je reviews van de meest populaire frituurpannen van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de logo’s of op de knop naast het logo te klikken.
Gerelateerd: Airfryers – Frietsnijders
Waarom een elektrische frituurpan kopen?
De belangrijkste reden om een frituurpan aan te schaffen is om de nare gevolgen van het traditionele frituren in een pan te voorkomen: hete olie spetters, het gevaar dat je hete olie knoeit en een onaangename geur die in je huis blijft hangen. Bovendien krijgt het gefrituurde eten een beter resultaat dankzij de mogelijkheid om de temperatuur nauwkeurig te regelen met de thermostaat, wat onmogelijk is als je in een pan bakt, tenzij je de temperatuur constant in de gaten houdt met een thermometer en de temperatuur bijstelt wanneer nodig.
Soorten frituurpannen
In het verleden was het kopen van een frituurpan heel eenvoudig: formaat, capaciteit, vermogen, temperatuurbereik en prijs waren eigenlijk de enige criteria waar naar gekeken moest worden. Tegenwoordig worden de frituurpannen steeds professioneler en zullen er meer criteria bij komen als je tot op de bodem uit wilt zoeken wat de beste frituurpan voor jou is.
Ronde frituurpan
Laten we beginnen met te zeggen dat dit het apparaat is waarmee je het beste eindresultaat kunt behalen. Het werkt heel eenvoudig: je vult de bak met olie, zet de frituurpan aan door de thermostaat op de gewenste temperatuur te zetten en zet dan de mand erin, gevuld met het te frituren voedsel, of het nu vlees, vis, frites, diverse groenten zijn. De klassieke frituurpan, met zijn warmte-isolerende plastic behuizing, is veilig omdat, zelfs als de werkzaamheden erin plaatsvinden bij zeer hoge temperaturen (160-180 graden), het aanraken van de wanden geen brandwonden zal veroorzaken.
Rechthoekige frituurpan
Hoewel de ronde frituurpan lang de meest gebruikte frituurpan voor thuis was, zien we nu voornamelijk de rechthoekige frituurpan. Het voordeel van dit type frituurpan is dat het gemakkelijker schoon te maken is, omdat meestal alle onderdelen van staal zijn en kunnen worden gedemonteerd. Behalve de elektrische kachels zijn alle andere onderdelen vaatwasser bestendig. Omdat deze frituurpannen van staal zijn gemaakt zijn meestal alleen de handgrepen koud tijdens het gebruik van de frituurpan, je zou je dus wel makkelijker aan deze frituurpan kunnen branden.
Heteluchtfriteuse
En dan is er ook nog de heteluchtfriteuse of Airfryer. In dit apparaat bak je zoals in een oven. Het lijkt gezonder en is misschien ook wel iets gezonder dan wanneer je bakt in een frituurpan maar let er wel op dat voedsel wat geschikt is voor de heteluchtfriteuse vaak aangepast is en al vet de heteluchtfriteuse in gaat. Toch is het een mooi alternatief omdat je er niet alleen snacks in kunt bakken maar bijvoorbeeld ook broodjes. Er komt geen olie aan te pas en het is makkelijk te reinigen. Wil je de meest knapperige frietjes dan kun je beter niet voor een heteluchtfriteuse kiezen.
De criteria voor het kiezen van een frituurpan
Aangezien er geen absoluut perfect model is, maar alleen de beste frituurpan voor jouw persoonlijke behoeften gaan we kijken naar verschillende criteria die kunnen helpen een goede keus te maken bij het kopen van een frituurpan.
Welk type frituurpan?
In dit artikel hebben we de verschillende soorten frituurpannen op een rijtje gezet. Zoals al vermeld, hebben ze allemaal voor- en nadelen. De heteluchtfriteuse is de enige keuze voor diegenen die willen frituren zonder olie. De ronde frituurpan is nog maar weinig te koop dus de rechthoekige frituurpan blijft dan over als beste keus.
Capaciteit
Bak je voor een groot gezin of eet je regelmatig met een grote groep mensen dan is veel capaciteit erg handig. Natuurlijk kun je vaak achter elkaar bakken maar het is wel zo prettig om zelf ook aan tafel te kunnen en niet constant bij de frituurpan te hoeven staan. Zo zijn er frituurpannen met een laadvermogen van 1.5 kg maar ook dubbele frituurpannen met een laadvermogen van wel 4 kg.
Een andere belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de ruimte die je hebt in huis. Een grote frituurpan neemt behoorlijk wat ruimte in, terwijl je keuken wellicht niet groot is. Een kleine frituurpan kan in dit opzicht een goede keuze zijn, een kleine frituurpan heeft een laadvermogen vanaf een halve kilo. Frituur je graag in de schuur dan is een kleine frituurpan niet perse nodig. Dan nog de hoeveelheid olie die gebruikt moet worden. Let er op dat de olie regelmatig ververst moet worden.
Vermogen
Vermogen is een belangrijke factor. Om goed gefrituurd voedsel te hebben, is het belangrijk dat de temperatuur juist afgesteld kan worden, afhankelijk van het te frituren voedsel. Knapperig gefrituurd voedsel is beter is zacht en vettig gefrituurd voedsel. Bovendien zorgt een groter vermogen ervoor dat de olie sneller de juiste temperatuur bereikt na de onvermijdelijke afkoeling die optreedt wanneer je het te frituren voedsel in de olie laat zakken. Dit is nog belangrijker wanneer nog bevroren voedsel wordt gebakken, zoals vaak het geval is.
Reiniging
Het onderdeel dat de motor bevat kan niet in de vaatwasser. Het is daarom van groot belang dat de bak waarin gefrituurd wordt verwijderbaar is en dat zoveel mogelijk onderdelen gedemonteerd en apart gewassen kunnen worden. Zo kan je frituurpan goed gereinigd worden zonder veel gedoe.
Filter
Het filter houdt vieze geuren vast en zorgt ervoor dat alleen de stoom ontsnapt uit de frituurpan. Er zijn frituurpannen met vaste filters en verwijderbaren filters. Het makkelijkst in gebruik zijn wasbare filters. Houd er wel rekening mee dat filters in frituurpannen niet alle geurtjes tegenhouden.
Materiaal pan
Meestal heeft de pan een antiaanbaklaag, maar deze kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Roestvrij staal is mijn favoriet, terwijl teflon het meest wordt gebruikt. Helaas heeft Teflon de neiging te worden bekrast, of u het nu met de hand schoonmaakt of in de vaatwasser doet, en onvermijdelijk zal het materiaal dat eraf komt in het voedsel terechtkomen. Roestvrijstaal heeft die nadelen niet en is makkelijk te reinigen.
Veiligheid
Zorg er voor de veiligheid voor dat de frituurpan warmte-isolerende wanden of warmte-geïsoleerde handgrepen heeft. Houdt de frituurpan buiten het bereik van kinderen maar let ook op je eigen veiligheid, je bakt toch met temperaturen van 130 tot 200 graden. Volg altijd de veiligheidsinstructies in de instructiehandleiding.
Extra functies
Heteluchtfriteuses, hebben extra functies: meestal is het de mogelijkheid om te braden en te grillen. Ze kunnen comfortabel zijn en uw apparaat in een kleine oven veranderen. Wil je nog meer functies combineren dan zijn er ook nog multicookers waar niet alleen in gefrituurd kan worden maar ook bijvoorbeeld gestoomd en op hoge druk gekookt kan worden.
Het deksel
Het is belangrijk om te kunnen controleren hoe bruin de frietjes worden tijdens het bakken. Veel, maar niet alle friteuses hebben een raampje, zodat je kunt zien wat er binnenin gebeurt. Werkt het? Tot op een bepaald punt, want in werkelijkheid maken de stoom en de spetters olie het bijna onbruikbaar. Hoe dan ook, je kunt je voedsel enigszins in de gaten houden tijdens het bakken.
Frituurpan met koude zone
Een ander kenmerk dat niet alle frituurpannen hebben, is dat ze een kouder gebied hebben waar de kleine deeltjes voedsel (beslag, bloem, paneermeel) die tijdens het frituren loskomen, in terecht komen. Op deze manier blijven deze deeltjes niet bakken, verbranden ze niet en wordt de olie er niet slecht van. Kies daarom, indien mogelijk, een frituurpan met koude zone. Zo kun je langer gebruik maken van je olie.
Prijs
Uiteraard is de prijs van de frituurpan een bepalende factor in de keuze, afhankelijk van je budget. Er zijn frituurpannen voor alle budgetten en de prijs varieert enorm, van enkele tientallen tot een paar honderd euro, afhankelijk van het merk maar ook en vooral afhankelijk van de functies die we zojuist hebben genoemd.
Conclusie
Er zijn grote frituurpannen, kleine frituurpannen, heteluchtfriteuses en frituurpannen met verschillende extra functies. Wat ons betreft is een koude zone onmisbaar wanneer je een frituurpan aanschaft. Frituur je niet vaak en bak je per keer weinig dan kun je al een frituurpan met een laadvermogen van een halve kilo aanschaffen. Maar heb je een groot gezin of eet je elke week met een grote groep vrienden dan kun je zelfs een frituurpan aanschaffen met een laadvermogen van 4 kg. Daartussen zijn er uiteraard nog genoeg opties. Met dit artikel hopen we je op weg te hebben geholpen met het vinden van een frituurpan die bij jou past.
Vragen over de frituurpan beantwoord
Goedkopere frituurpannen gaan aan zodra je de stekker in het stopcontact steekt en blijven verwarmen totdat de ingestelde temperatuur bereikt is. De wat luxere modellen gaan pas aan als de stekker in het stopcontact zit en de aan-knop is ingedrukt. De in te stellen temperatuur voor snacks is vrijwel altijd boven 175 °C. Bij lagere temperaturen nemen de snacks veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat de snack niet goed gaar wordt. Boven de 175°C kan de snack aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is. 175 °C is dus de richtlijn en de temperatuur die je aan kunt houden als je geen andere instructies hebt, zoals het bakvoorschrift op de verpakking van je snacks.
Vul de frituurpan tot boven het minumumcapaciteit van de pan maar niet verder dan het maximum. Bij de meeste frituurpannen is dit aan de binnenkant van de pan aangegeven, en anders biedt de handleiding van de frituurpan uitkomst. Frituur in kleine porties; gooi dus niet alle snacks tegelijkertijd in de pan want dan koelt de olie of het frituurvet te ver af. Een goede verhouding is 1:10, dus dat betekent dat je in een frituurpan waar twee liter olie in gaat dus 200 gram frites of snacks tegelijk kunt frituren. (Dit is de reden waarom er frituurpannen bestaan met grote capaciteit: zodat je veel frites en snacks tegelijkertijd kunt bakken). Laat de frites of snacks los van elkaar in het frituurmandje liggen, dan worden ze mooi egaal bruin en bakken ze niet aan elkaar vast.
Maak de frituurpan schoon als je ook het vet gaat vervangen, en dat is elke 5-7 keer, maar vaker als je merkt dat het vet oud, bruin of vies is geworden. Reinig de pan goed zodat je hem daarna weer veilig kunt gebruiken. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven in de pan, want dat proef je terug in je snacks!
Olie of frituurvet vervang je na elke 5-7 keer bakken. Het gebruik van te lang gebruikt vet is ongezond en de smaak van de snacks wordt ook minder. Als het vet gaat walmen, schuimen, roken of bruin wordt dan is het hoog tijd het te vervangen – let op: dit kan ook eerder dan na 5-7 keer gebruik zijn, afhankelijk van wat je bakt. Bak je bijvoorbeeld iets dat openbarst (loempias’s doen dit nog wel eens) dan raakt je vet vervuild, het is dan helaas tijd het vet eerder te vervangen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!