Ik ben gek op gebakken banaan, en de keren dat ik het zelf maakte was ik er niet zo tevreden over: die van de Chinees smaakte toch anders, lekkerder. En dus maakte ik het zelf niet meer. Tot afgelopen week; er kwam bezoek en door miscommunicatie (uiteraard niet mijn fout) hadden we heel veel bananen in huis. Op zoek naar een gebakken banaan recept dus, het zou toch een keer goed moeten gaan? En jawel: met dit recept voor gebakken banaan maak je de lekkerste gebakken bananen, lekkerder dan bij de Chinees!
Gebakken banaan maken
En om dan maar meteen te beginnen met het slechte nieuws: als je op zoek bent naar een gezond recept dan zit je verkeerd hier, nu. Of als je helemaal Paleo bent, of bewust en dat soort dingen, dan zit je zeker niet op het goede spoor. Want dit recept voor gebakken banaan is echt niet gezond: suiker en vet, dat is wat je te wachten staat. Maar lekker… Heel erg lekker!
Maar omdat je nog steeds doorleest – hieronder het recept:
Ingrediënten (voor 5 bananen)
- 5 gewone bananen (hoeven niet heel rijp te zijn, het beste gewoon eet-rijp)
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- Blikje 7Up/Sprite (mag ook een andere frisdrank zijn, als het maar zoet is, maar 7Up of Sprite heeft mijn voorkeur)
- Snuf zout
- 4 theelepels suiker (optioneel – alleen voor de echte liefhebber van mierzoet en knapperig)
- Olie om in te bakken (bijvoorbeeld zonnebloemolie, arachideolie of kokosolie)
Bereiding
- Doe in een grote mengkom het zelfrizend bakmeel
- Voeg het zout en eventueel de suiker toe
- Meng alles even door elkaar en giet en scheut 7Up in de kom en roer dit met een garde door het bloem-mengsel
- Giet nu telkens een scheutje 7Up erbij en meng dit goed door het beslag totdat het droog is en giet dan pas het volgende scheutje 7Up erbij
- Afhankelijk van hoe ‘dorstig’ het zelfrijzend bakmeel is gebruik je uiteindelijk het gehele blikje of niet helemal, ik houd altijd nog een laagje 7Up over – het doel is een dik stroperig maar klontvrij beslag te krijgen, dikker dan pannenkoekenbeslag, het moet goed dik blijven zodat er een mooi jasje om de stukjes banaan blijft zitten
- Als je beslag dik genoeg en klontvrij is schil je de bananen en snijd je de bananen in dikke plakken, snijd de bananen schuin zodat je geen schijnfjes maar meer platte bootjes’ krijgt, je hebt dan langwerpige plakken waar veel beslag aan kan blijven kleven
- Pak een koekenpan of hapjespan en doe hier genoeg olie in – genoeg is als je een laagje hebt van ongeveer een centimeter dikte, zet de warmtebron aan onder de pan en als het vet ongeveer 180 graden Celsius heeft bereikt test je het vet met een stukje banaan dat je even door het beslag hebt gehaald: doe het stukje banaan in het vet. gaat het direct bakken? Dan is je vet goed heet
- Doe nu 4-8 stukken banaan in het beslag en zorg dat alle stukjes volledig van beslag zijn voorzien en doe de stukjes banaan één voor één in het vet
- Zorg dat de stukjes banaan niet aan elkaar kleven en draai de stukjes banaan om als ze goudbruin worden
- De gebakken banaan is klaar als ze aan beide kanten goudbruin en krokant zijn – pas op met proeven: heel erg het (en ook echt te lekker om vanaf te blijven…)
Serveer eventueel met poedersuiker, zoals bij de chinees, maar zonder is ook heerlijk!
Ben je al lid van ons Youtube-kanaal? We plaatsen elke week een nieuw videorecept!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!