Ik ben niet dol op spruitjes. Bij wild, ja dan vind ik de smaak lekker, maar ‘gewoon’ zo gekookt met aardappelen? Nee bedankt. Met kerst at ik gegrilde spruitjes, die waren erg lekker, maar ik heb ze nog niet zelf geprobeerd te maken, dus dat zou niks worden, en toch liggen er spruiten in de koelkast. Tijdens het zappen op TV kwam ik langs een recept voor gefrituurde spruitjes, helaas moest ik weg dus kon ik het programma niet bekijken, maar ik ving op: beslag maken met komijn en dan de spruiten daarin frituren. ’s Avonds direct geprobeerd (omdat de spruiten op moesten) en het viel me alles mee: gefrituurde spruitjes zijn best lekker!
Gefrituurde spruiten: zo maak je het
Wat ik vervelend vind aan spruiten, behalve de smaak, is het werk dat je hebt om ze schoon te maken. Gelukkig hadden we schoongemaakte spruitjes in de koelkast liggen dus dat viel weer mee. Het meeste werk was het beslag maken, en dat is zo gedaan:
Ingrediënten (2-3 personen)
- 2 eieren
- ~1 dl melk
- ~150 gram bloem
- 1 eetlepel komijnzaad (of een halve eetlepel gemalen komijn)
- Zout
- Peper
- Spruiten (500 gram schoongemaakt)
- Olie om in te bakken (1 liter ongeveer, afhankelijk van je pan, ik gebruik arachide-olie)
De lijst met ingrediënten is niet zo precies als ik graag zou willen, dit komt doordat ik het recept dus niet heb kunnen bekijken maar tijdens het maken heb genoteerd. Als je een half pak melk in huis hebt en een half pak bloem dan zit je goed, maar de exacte hoeveelheden hangen af van de hoeveelheid spruiten en zelfs van het soort bloem dat je gebruikt. Maar maak je niet druk: het is zo simpel dat je je achteraf afvraagt waarom je dit niet vaker hebt gemaakt.
Bereiding
- Doe de eieren in een mengkom, doe de melk er bij, snufje zout erbij en een beetje gemalen peper
- Klop met een garde even los, zodat de eieren goed mengen met de melk
- Doe de komijn erbij en meng even door elkaar
- Schep nu de bloem er beetje bij beetje bij en meng
- Stop met toevoegen van bloem totdat je een dik beslag hebt, het moet dikker zijn dan pannenkoekenbeslag, zo dik dat het nog wel vloeibaar is maar langzaam stroomt, een beetje als honing.
- Kieper nu je (schoongemaakte) spruitjes in de mengkom en roer ze door het beslag
- Zet je pan op het vuur, ik gebruik een hapjespan omdat deze lekker breed is, giet er de olie in en laat opwarmen tot 180 graden Celsius
- Doe nu 1/3 van de spruitjes in de olie, ik vind dat het gemakkelijk gaat met een vleestang: het beslag blijft dan mooi aan de spruitjes kleven en je zit zelf niet helemaal onder het beslag
- Laat de spruitjes even bakken, je zult zien dat ze mooi goudbruin bakken, je kunt ze het beste omdraaien in de pan, bijvoorbeeld met een vleespincet of een tang (niet de tang waar beslag aan zit)
- Haal de spruitjes uit het vet als ze rondom mooi goudbruin zijn, maak je niet druk: ze zijn gaar van binnen!
- Bak nu de andere spruitjes, zorg ervoor dat je de pan niet te vol maakt, de spruitjes moeten lekker kunnen zwemmen, dan garen ze goed en gaan ze niet aan elkaar plakken
Je gefrituurde spruitjes zijn nu klaar!
Als je alle spruitjes hebt gebakken en je hebt beslag over, schil dan een appel en snijd deze in vier plakken, snijd het klokhuis er uit en leg de appelschijven in het beslag, en bak ze daarna in het vet goudbruin. Appel met komijn is een erg lekkere combinatie (ooit een broodje komijnenkaas met appel gegeten? Heerlijk!). Serveer de appel bij de gefrituurde spruitjes.
Smakelijk!
Ben je al lid van ons Youtube-kanaal? We plaatsen elke week een nieuw videorecept!
Shane zegt
Heel erg benieuwd! Binnenkort maar eens proberen.
Groetjes