Dit recept voor gehaktballen met tomatensaus uit de slowcooker is naast de pastasaus die we vaak maken favoriet in huis. Het is echt zo’n gerecht waar je even in stilte van geniet. Wat ik er zelf erg fijn aan vind is dat het ontzettend makkelijk te maken is maar dat het zó smaakt alsof je uren in de keuken hebt gezwoegd.
Gehaktballen slowcooker tomatensaus
Spaghetti met gehaktballen in tomatensaus is een gerecht dat is ‘uitgevonden’ in Amerika, door Italiaanse immigranten, rond 1900. Het gerecht zou niet Italiaans zijn in de zin dat het in Italië niet wordt gegeten. Er zijn echter wel degelijk Italiaanse pasta-gerechten waarbij gehaktballen worden gegeten, de balletjes zijn dan alleen wat kleiner en de saus is anders. Spaghetti met gehaktballen in tomatensaus is iets dat in Amerikaanse films nogal eens ‘Italian food’ wordt genoemd en daarom is het bij velen bekend. Er is zelfs een Wikipedia-pagina over, leuk om te lezen!
Ingrediënten ui:
- 100 ml water
- 2 uien gesnipperd
- 2 eetlepels olijfolie
Ingrediënten gehaktbal:
- 500 gram gehakt
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel Worchester saus
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels parmezaanse kaas
- 1 ei
- 2 eetlepels havervlokken (havermout)
- Snufje zout
- 50 gram salami in kleine blokjes
Ingrediënten saus:
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 50 ml balsamico azijn
- 1 runderbouillon blokje (even tussen je vingers poederig maken)
Bereiding:
- Dit gerecht is voldoende voor ongeveer 5 personen
- Zweet de uien in het water
- Wanneer het water volledig weg gekookt is doe je de olijfolie erbij. Bak de uien nog vijf minuten in de olijfolie
- Doe ondertussen alle ingrediënten voor de gehaktballen bij elkaar en draai en middelgrote ballen van
- Zet je kookplaat uit en leg de gehaktballen op de uien
- Meng de ingrediënten voor de saus in een kom en giet de saus over de gehaktballen
- Zet de slow cooker vijf uur aan op laag/low
- Omdat de gehaktballen in tomatensaus middelgroot zijn, garen ze vijf uur in de slow cooker. Maak je kleine gehaktballetjes dan zou vier uur ook voldoende zijn.
Je kunt dit gerecht heerlijk combineren met bijvoorbeeld spaghetti en garneren met wat geraspte of geschaafde parmezaanse kaas.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!