Lamsvlees heeft een zeer specifieke smaak en leent zich voor vele verschillende manieren van bereiden. We spreken van lamsvlees als het dier nog geen jaar oud is, maar er bestaan ook andere classificaties voor lamsvlees. Lamsvlees is zachter en minder vet dan schapenvlees, en daarom populairder voor consumptie. Wij eten in Nederland wel lamsvlees maar lang niet zo veel als in Scandinavische landen, het Verenigd Koninkrijk, landen rond de middellandse zee of Australië.
Lamsvlees recept
Voor dit recept gebruiken we lamsfilet. We spreken van een filet als het een plat stuk vlees zonder botten betreft. De lamsfilet kan worden gesneden van verschillende delen van het lam . Vraag je slager om lamsfilet, hij weet precies wat je moet hebben, of bestel het online, net zo makkelijk en professionele kwaliteit.
We maken ook een knolselderijpuree, dit recept wordt beschreven na het lam, hieronder.
Ingrediënten
voor 8 personen
Lam
- 8 lamsfilets
- 10 teentjes knoflook, in plakjes
- 10 takjes tijm, de blaadjes los rissen (salie of munt mag ook)
- 8 eetlepels honing
- 100 gr. boter in blokjes
Korst
- oud witbrood, geroosterd en verkruimeld
- 12 sjalotten, gepeld
- 50 gram boter
- 150 ml witte wijn
- 5 takjes tijm, blaadjes los rissen (of gelijke hoeveelheid munt/salie)
- 3 takjes peterselie, fijngehakt
Voorbereiding
- Een dag van te voren de lamsfilets marineren in een schaal met de knoflook, tijm, honing en boter. Verdeel de ingrediënten gelijkmatig over alle filets en meng nog even.
- Dek de schaal af en zet in de koelkast voor minimaal vier uur, bliefst 24 uur.
Bereiding
- Laat het lam op temperatuur komen.
- Halveer de sjalotjes en snij in dunne plakken.
- In steelpan 25 gr boter smelten en sjalot kort fruiten.
- Wijn, tijm, zout en peper naar smaak toevoegen en mengsel afgedekt 20-25 minuten laten pruttelen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Verwarm ondertussen een (grill)pan en grill de lamsfilets kort aan beide zijden.
- Pers de knoflook uit in een schaal en vermeng met de peterselie.
- Voeg vervolgens ook het broodkruim toe.
- Leg de lamsfilets in een ovenschaal, verdeel eerst het sjalotjes/wijnmengsel over de filets en vervolgens het kruimmengsel.
- Laat het vlees in oven doorwarmen tot het kruim goudbruin is, ongeveer 8 minuten.
Knolselderijpuree
Ingrediënten
voor 8 personen
- 1 knolselderij, in blokjes
- 1 kilo aardappelen, in blokjes
- zout en peper naar smaak
- 2 dl. mascarpone
- fijngesneden peterselie
- verse tijmblaadjes
Bereiding
- Kook de knolselderij en aardappelen in ruim kokend water met zout in ca. 15 minuten gaar. De duur hangt af van de grootte van je blokjes. Heb je meer haast snij alles dan in dobbelsteentjes.
- Giet de groenten af en pureer met een stamper.
- Meng de mascarpone door de puree en breng op smaak met zout en peper.
- Roer er vervolgens nog wat tijm en peterselie door en houd de puree warm tot je gaat serveren.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!