Dit is een recept voor Turkse gevulde broodjes. In Turkije heten ze Poğaça, maar dit soort broodjes vind je eigenlijk over de hele wereld. Het maken van gevuld brood heeft iets praktisch: je bakt broodjes die je later niet meer hoeft te beleggen want het beleg zit netjes in het broodje ‘verpakt’. Ik kwam op dit recept omdat ik zocht naar iets om Nigella-zaad in te gebruiken, omdat ik dit van iemand kreeg.
Nigella-zaad (of Nigelle-zaad) is afkomstig van de plant Nigella sativa, die wij meestal Nootmuskaatbloem noemen. Het zaad wordt ook wel zwarte komijn genoemd, maar het smaakt duidelijk anders, vind ik. Ik heb het voor dit recept gemengd met zwart sesamzaad, voor het uiterlijk vooral, want je kunt ook gewoon één van de twee gebruiken.
Het recept hieronder is voor ongeveer 20 broodjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Ik warm de oven voor deze broodjes niet voor, dit is bewust, de instructies die wel te doen ontbreken dus bewust in dit recept.
Ingrediënten voor het deeg
- 100 ml lauwwarme melk (ik heb geitenmelk gebruikt)
- 100 ml water
- 50 ml zonnebloemolie
- 450 gram bloem (maar houd wat extra bij de hand)
- 1 eiwit
- 1 eigeel
- 3,5 gram (half zakje) droge gist
- 3/4 theelepel zout
- Halve theelepel suiker
- Nigellazaad/Sesamzaad (of beiden)
Ingrediënten voor de vulling(en)
Bijvoorbeeld witte (Turkse) kaas, pittige worst, olijven, maar je kunt ook een zoete vulling maken met kaas en honing of alleen zoet, met jam of chocola.
Bereiding
- Doe de lauwwarme melk in een bakje en voeg de gist toe. Roer even door en laat het langzaam wat tot leven komen (het gaat zachtjes bruisen, vormt blaasjes en ruikt naar gist)
- Doe ondertussen de volgende ingrediënten in een mengkom:
- Water
- Olie
- Eiwit
- Zout
- Suiker
- en roer dit door elkaar
- Voeg de melk met de gist bij de andere ingrediënten in de mengkom
- Voeg nu langzaam de bloem bij het mengsel in de mengkom (echt niet te veel tegelijk!) en roer met een vork het geheel steeds zodat het niet klontert
- Als de bloem langzaam wordt gemengd wordt het lastiger te roeren met de vork, gebruik nu je handen om het geheel te blijven mengen, het zal erg plakkerig zijn aan je handen maar naarmate meer bloem wordt toegeovegd neemt het plakkerige af
- Kneed het deeg lekker door, je zult merken dat het prettig zacht aanvoelt, dit komt door de olie
- Het mengsel zal plakkerig blijven maar wel van je vingers loskomen, als dat niet het geval is voeg dan wat extra bloem toe, maar let op dat je niet te veel toevoegt, anders worden je broodjes droog
- Je hebt nu een bal zacht deeg, laat dit in de kom liggen en dek de kom af met een vochtige theedoek en zet de kom een uurtje te rusten op een warme droge plek
- Maak nu de vulling(en): ik heb witte Turkse kaas gebrokkeld en gemengd met bieslook, en ook olijven fingesneden met pittige droge worst en dit gemengd. Zo had ik twee soorten vullingen. Het is afhankelijk van hoe groot je de broodjes maakt hoe veel vulling je nodig hebt. Ik denk dat je beter wat meer kunt maken dan te weinig (komt wel op, toch?) maar als je te weinig hebt kun je ook even met iets anders vullen, bijvoorbeeld iets zoets (lekker als ontbijt of bij de koffie).
- Als het deeg een uurtje heeft gestaan kan je het gaan gebruiken, als het goed is dan is het mooi gerezen. Pak een bolletje deeg ter grootte van ee golfbal en druk dit uit met je hand tot een pannenkoekje
- Leg het lapje deeg op je werkblad en vul het met een eetlepel vulling
- Vouw het deeg nu dicht in de vorm van een halve maan en druk de randen dicht
- Leg het broodje op een bakplaat met bakpapier en maak al je broodjes
- Klop het eigeel even los en bestrijk de broodjes ermee (een kwastje is handig)
- Bestrooi de broodjes nu met het Nigella-zaad of sesamzaad (niet te veel, gewoon een beetje)
- Zet de broodjes nu in het midden van de oven en zet de oven aan op 180 graden Celsius, en bak ze 40 minuten. De broodjes zullen eerst nog wat rijzen waardoor ze mooi bollen, en daarna zullen ze goudbruin bakken.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!