Een bron van vitamine C, calcium en weinig koolhydraten. Wij eten graag paprika’s en kiezen er ook regelmatig voor een gerecht te maken met weinig koolhydraten om een beetje te balansen na een vette avond. ;) Het is een zeer veelzijdig product wat zich goed laat lenen voor verschillende recepten. Wij hebben ze al vaak de revue hebben laten passeren in verschillende vormen. Vloeibaar in de paprikasoep, in stukjes door de pasta of gevuld als hoofdgerecht. Het is een uitstekende keuze als je liever even een kleinere portie eet, het is een leuk gerecht om uit te serveren als je gasten krijgt en ook nog eens hartstikke gezond!
De paprika
Wordt in het Engels ook wel bellpepper genoemd. Daaraan kun je eigenlijk al zien dat de paprika familie is van de pepertjes. Zij hebben tenslotte ook dezelfde soort zaadjes van binnen. De paprika is niet door geëvolueerd zeg ik dan maar, waardoor hij zoet smaakt en niet heet. Sweet pepper is ook wel een benaming die veel gebruikt wordt! Het grappige is, dat ze in véél meer kleuren dan de rode, gele, oranje en groene die wij kennen. Zo bestaan er dus ook witte, bruine, lila, mintgroene, witte en paarse paprika’s. De smaak van paprika’s veranderen naar maten ze rijper worden. Zo kunnen de groene bijvoorbeeld vrij bitter zijn en de rijpe (rode) paprika is daarentegen veel zoeter! (Lees meer over de paprika bij Wikipedia).
Naast de ‘gewone’ paprika’s die wij kennen, bestaan er ook zoete puntpaprika’s. Hiervan is het vruchtvlees vaak wat dunner en ze smaken ook echt zoeter! Ze zijn langwerpig, lijken naast het groene kroontje en de kleur niet per se op de paprika’s die wij kennen. Deze paprika’s kun je ook uitstekend grillen en bijvoorbeeld verwerken in een soep. Vullen wordt wat lastiger, maar het is vast niet onmogelijk!
Ingrediënten voor de gevulde paprika’s
- 1 paprika per persoon
- 50 gram rijst
- 500 gram gehakt
- zout en peper
- olijfolie
- chilisaus (optioneel)
- geitenkaas of strooikaas naar keuze
De bereiding
- Bereid de paprika zo voor dat je het kapje eraf snijdt. Je krijgt als het ware een soort dekseltje.
- Leeg de paprika en gooi alle pitjes weg.
- Rul het gehakt met kruiden naar keuze in de koekenpan gaar.
- Kook de rijst
- Meng de rijst door het gerulde gehakt en vul de paprika’s met dit mengsel
- Bestrooi de paprika’s met geitenkaas of strooikaas
- Zet de paprika’s rechtop in een ovenschaal en bak deze in ongeveer 30 minuten gaar in de oven (200 graden ongeveer)
- Kijk naar de kaas: als deze lekker bruin geworden is, is het tijd om te eten!
Bereidingstips
Je hebt een aantal opties bij het maken van gevulde paprika’s. Ik geef je ze mee, zodat je kunt uitproberen en proeven wat je het lekkerst vindt!
- Je kunt de paprika’s bestrooien met strooikaas voor ze de oven ingaan, maar je kunt ook wat geitenkaas mengen door het gehakt/rijst mengsel.
- Wil je een wat oosters tintje aan je paprika’s geven: meng dan nog wat chilisaus door het gehaktmengsel voor je de paprika’s gaat vullen.
- De een houdt van beetgaar en voor de ander is het pas af als alles goed gaar is: Bij dit gerecht kun je kiezen of je de paprika’s (leeg) al half gaar laat worden in de oven vóór je ze gaat vullen, òf dat je ze vult als ze nog rauw zijn. Het feitelijke verschil als je gaat eten is een gare of beetgare paprika.
- Wil je nog meer vulling? Dan kun je ook nog erwtjes door het gehakt/rijst mengsel doen.
- Geen zin in gewone rijst? Je kunt ook een klein beetje risotto maken…net wat smeuïger!
Kruidentips
In een handomdraai geef je je gevulde paprika’s echt een andere smaak, waardoor een kleine kruidenwijziging het totaal anders laat smaken!
- Gebruik basilicum en tijm door je mengsel als je een Italiaans tintje aan je paprika’s wilt geven
- Gebruik vissaus en soja saus als je het wat oosters wilt laten smaken
- Zin in een wat neutralere smaak? Gebruik dan wat nootmuskaat en gewoon wat peper en zout door je mengsel.
- Alleen paprikapoeder of kerrypoeder door je mengsel is ook erg lekker!
Zo zie je, dat dit gerecht heel veelzijdig en gezond is. Maken jullie ook wel eens gevulde paprika’s? Ik ben benieuwd wat jullie er zoal indoen! :)






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!