Het is (en blijft) populair om te roepen dat alles altijd maar duurder wordt en hoewel dit echt niet zo blijkt te zijn (‘vroeger’ verdiende men relatief veel minder dan tegenwoordig in vergelijking met wat producten tegenwoordig kosten) is geld uitgeven geen enkele kunst: iedereen kan het. Geld besparen blijkt dan weer veel lastiger, hoewel het echt niet zo moeilijk is als je weet waar je op kunt letten. Onze Belgische vrienden zetten een aantal tips op een rijtje waarmee je gezond kunt eten tegen lage kosten. Altijd handig in tijden dat ‘alles duurder wordt’, toch? ;-)
1. Kook thuis
Niet geld, maar tijd wordt de grootste uitdaging voor een gezonder leven met een klein budget. Verwerkt voedsel die u in de supermarkt koopt, kost dan misschien weinig tijd om klaar te maken, maar wel meer geld dan wanneer u zelf een maaltijd kookt. Tijd maken om een gezond potje te koken vergt de nodige inspanningen (boodschappenlijstje maken, voorbereidingen treffen voor het koken,…), maar u krijgt er wel iets voor terug. Uit onderzoek blijkt dat iemand 20 tot 40 procent minder calorieën inneemt wanneer hij thuis eet.
2. Zorg dat uw voorraadkasten steeds gevuld zijn
Basisingrediënten als olie, azijn, zout, peper (en andere kruiden), uien en look zou u altijd in huis moeten hebben. Andere basics zijn blikken tomaten, tonijn, zalm en bonen, maar ook pasta, rijst, linzen, aardappelen en diepgevroren groenten en fruit. Wanneer u deze zaken in huis hebt, kan u steeds snel en makkelijk gezonde gerechten bereiden zonder voortdurend naar de supermarkt te moeten rennen.
3. Zet zelden vlees op het menu
Eiwitten haal je ook uit niet-dierlijke producten, zoals bonen, tofu en eieren. Die laatste zijn goedkoper dan vlees en vis.
4. Koop en kook grote hoeveelheden
Als u basisproducten koopt, doet u dat beter in grote hoeveelheden dan wanneer u voortdurend kleinere hoeveelheden moet inslaan. Ook koken doet u beter in grote aantallen. Dit bespaart u niet alleen tijd, maar ook geld. Maak bijvoorbeeld een grote pot soep of tomatensaus in het weekend om tijdens de week te gebruiken. Wanneer u ’s avonds alsnog een maaltijd bereidt, kan u wat extra maken voor de lunch van de volgende dag. Benut dus ten volle uw diepvries.
5. Koop diepgevroren groenten en fruit
Ingevroren bosbessen en braambessen zijn even goed als de verse varianten die tijdens de koude maanden van heinde en verre worden ingevoerd. Hetzelfde geldt voor andere groenten en fruit.
Lees verder: Gezond eten met een klein budget? Met deze 9 tips lukt het

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!