De Hoge Voedingsraad, het Belgische wetenschappelijk adviesorgaan voor het ministerie van Volksgezondheid, heeft recent nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding gepubliceerd . De Hoge Voedingsraad werd in 1849 opgericht en adviseert sindsdien de Belgische overheid onder andere op het gebied van voeding. Omdat de wetenschap niet stil zit, zeker niet op het gebied van voeding, moeten de richtlijnen regelmatig worden bijgesteld. De Hoge Voedingsraad heeft haar aanbevelingen ingedeeld in zes activiteitencategorieën, je moet jezelf (lees: je stijl van leven) herkennen in een van de zes activiteitencategorieën en dan kan je eenvoudig opzoeken onder andere hoeveel vet, zout en suiker je per dag zou kunnen consumeren. Dus kies je eigen hokje en sla je slag! ;-)
Gezond eten volgens de wetenschap: Hoge Gezondheidsraad publiceert nieuwe voedingsrichtlijnen
Er wordt de laatste tijd ijverig over en weer gejongleerd met al dan niet wetenschappelijk correcte manieren van eten, maar hier zijn ze dan: de herziene voedingsadviezen van de Hoge Gezondheidsraad. Die zijn samengesteld door wetenschappers die geen emotionele band hebben met hun manier van eten, ongevoelig zijn voor hypes en er niet (financieel) bij winnen als mensen eten zoals zij het willen.
Het was al van in 2009 geleden dat de Hoge Gezondheidsraad (HGR) nog met een aanpassing in haar voedingsadvies kwam. De wetenschappelijke kennis is sinds dan echter zo geëvolueerd dat een herziening zich opdrong. Met haar nieuwe richtlijnen, die een samenvatting van de wetenschappelijke consensus zijn, gaat de Hoge Voedingsraad in tegen het steeds vaker gepredikte verhaal dat (al het) vet een goede zaak is en dat koolhydraten zomaar van het menu geschrapt mogen worden.
Er wordt niet ruwweg gebroken met de vorige versie, al besteedt de nieuwe uitgave bijzonder veel aandacht aan de verschillende soorten vet, wordt suiker nog nauwlettender opgevolgd en spitst ze haar aanbevelingen meer toe op verschillende activiteitsgehalten. De nieuwe richtlijnen omvatten elke voedingsgroep, vitamine en mineraal, en hier leiden we je alvast doorheen de opmerkelijkste aanpassingen.
Activiteit
Natuurlijk hangt hoe veel of hoe weinig voedingsstoffen je nodig hebt, voor een groot deel af van hoeveel je verbrandt gedurende een gemiddelde dag. Voorheen formuleerde de Hoge Gezondheidsraad al drie activiteitencategorieën, nu zijn dat er zes. Van een bedlegerige over een kantoorbediende tot een topsporter: elke categorie krijgt zijn eigen advies.
Lees verder: Gezond eten volgens de wetenschap: Hoge Gezondheidsraad publiceert nieuwe voedingsrichtlijnen
Reageren op bovenstaand nieuws over Gezond eten volgens de wetenschap: Hoge Gezondheidsraad publiceert nieuwe voedingsrichtlijnen of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!