Alleen rauw, gluten-vrij of koolhydraten zo veel mogelijk weren: we kennen het allemaal, en wat blijkt: het zegt niet zo veel over de gezondheid maar meer over de drang van mensen om ‘anders’ te zijn. Vroeger ontleende we onze identiteit aan afkomst of religie, nu meer aan wat en waar we #eten.
Gezonde voeding is het nieuwe geloof
Steeds meer mensen kijken niet alleen meer naar de prijs wanneer ze boodschappen doen, maar veeleer naar de voedingseigenschappen van producten. Er is een polarisatie aan de gang van volstrekt gezonde mensen die angstvallig onder meer koolhydraten, gluten en lactose uit hun eetpatroon willen bannen en mensen alleen op de prijs letten en altijd rücksichtslos voor het goedkoopste #voedsel gaan.
En dat doen we volgens Hans Dagevos, consumptiesocioloog aan de universiteit van Wageningen, om identiteitsredenen. ‘We ontlenen onze identiteit niet alleen meer aan ons werk of het type auto waarin we rijden, maar ook aan wat en waar we eten’, verklaart Dagevos deze week in Knack. Voedsel is dan ook veel meer dan vroeger overal aanwezig en iedereen wil anders dan zijn medemens zijn. Eten noemt Dagevos de ‘grondstof van ons geloof’.
Rauw voedsel boven alles
Het is een verhaal van tendenzen. Raw foodies bijvoorbeeld leerde het brede publiek in 2008 kennen na een Nederlandse documentaire met een moeder die haar negenjarige zoon enkel rauw voedsel te eten gaf. Dat leidde vier jaar later tot een vervolgprogramma, groeiproblemen en een massale maatschappelijke verontwaardiging die de jongen dwong om onder te duiken. Het is echter in de VS dat de raw foodism-beweging ten top gedreven wordt. Goeroes zoals David Wofle en Ann Wigmore inspireren velen om te zweren bij tarwegrassap, noten en kiemen, zolang de ‘goede bacteriën’ maar niet ‘doodgebakken’ worden. Ondertussen verkopen ook de boeken van Pascale Naessens in onze contreien als zoete broodjes.
Zoektocht naar perfectie
‘Het past allemaal in onze zoektocht naar perfectie’, zegt Dagevos. ‘Een kind met een beugel was vroeger een uitzondering, nu is een beugel alledaags. Een kind dat vroeger “druk” was, moest ermee leren leven, nu krijgt het de diagnose ADHD en aangepaste medicatie.’
‘Extreme vormen van voedselradicalisme zullen in de toekomst alleen maar toenemen’, voorspelt de onderzoeker. ‘Want een gematigd, wetenschappelijk onderbouwd advies klinkt voor veel mensen onvoorstelbaar saai. Ze willen eruit springen. Dat merk je ook in het publieke politieke debat: wie geen radicaal standpunt verkondigt, wordt nauwelijks gehoord.’
Bron: Gezonde voeding is het nieuwe geloof – Gezondheid – Knack.be
Ik ben van mening: veel vet en suiker is niet goed voor ons lichaam, maar lekker eten is wel gezond, en lekker gezond eten is dan het beste van twee werelden.
Reageren op bovenstaand nieuws over Gezonde voeding is het nieuwe geloof of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!