Dag 1 – Dag 3 – Dag 4 – Dag 5 – Dag 6
Verse gist?
Ik gebruik gist als ik brood bak, of pizza. En eigenlijk koop ik gewoon gedroogde gist en stop dat in een pot die goed afgesloten kan worden, en ik pak wat ik nodig heb. Ik let er niet zo op. Totdat een Italiaanse vriend me vroeg waarom ik zelf geen gist maak, verse gist is veel lekkerder, en je weet wat je eet. In Italië is het heel gebruikelijk om zelf verse gist te kweken, elke familie heeft eigen gist, soms al honderden jaren oud. En of ik wilde weten hoe ze dat maken en in leven houden, vroeg hij…
Ja natuurlijk! Experimenten zijn leuk, en zeker als je het op kunt eten. Het enige nadeel? Het moet telkens een paar dagen staan, dus het is niet gelijk klaar, de gist, en het lukt ook niet altijd, maar leuk is het zeker en moeilijk al helemaal niet.
Maar bedenk wel dat het niet altijd lukt om zelf gist te kweken, het lukte mij de eerste keer niet en anderen lukte het de eerste keer wel. Lees daarom elke ‘dag’ even door voordat je begint. Op dag 6 ontdekte ik dat mijn eerste poging mislukt was en dat ik opnieuw moest beginnen.
Zelf gist maken – wat heb je nodig?
- 2 glazen potten met goed afsluitbaar deksel, moet echt luchtdicht kunnen worden afgesloten
- Plasticfolie
- Witte bloem*
- Magere yoghurt
Wat is goede bloem voor gist?
*Let er bij de bloem op dat je echt witte bloem gebruikt, dus geen volkoren (meel). Ook is het belangrijk dat je altijd dezelfde bloem gebruikt, dus niet tussentijds van merk of kwaliteit wisselen.
Houd er rekening mee dat je ongeveer 5 tot 6 kilo bloem nodig zult hebben in de eerste maand bij het kweken van je gist.
Ook de kwaliteit van de bloem is belangrijk: kies een ‘sterke’ bloem met een hoog gluten-gehalte, dit gluten-gehalte wordt uitgedrukt met de W-index, welke helaas niet op alle verpakkingen wordt vermeld. Zoek bloem met minimaal 13 gram proteine per 100 gram bloem, een lagere waarde geeft geen goed resultaat (ik heb dat na 6 dagen inmiddels ondervonden…) Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat duurdere bloem ‘sterker’ is, en in dit geval dus beter. Een voorbeeld van sterke bloem is Manitoba, afkomstig uit Canada, of Durum. Als je bloem vindt gemaakt van Manitoba of Durum tarwe dan is dat bloem met een hoog gluzen-gehalte, en dat is perfect voor het kweken van gist.
Zelf gist maken – Hoe ga je te werk?
Stappen 1-2-3 / Dag 1
- Was de potten goed schoon, er mag absoluut geen zeep in achterblijven, dus spoel uitbundig met water en droog met een schone theedoek.
- Maak nu een deeg van 125 gram bloem en 125 gram magere yoghurt.
- Plaats het deeg in een glazen pot en sluit af met het plasticfolie waar je een paar gaatjes in prikt zodat het deeg in contact kan komen met zuurstof. Elastiekje er omheen als het daardoor beter blijft zitten is een optie.
Laat het nu 48 uur rusten op een niet-vochtige schone plek waar het niet te koud is (niet in de koelkast dus) en waar het niet tochtig is. Gistsoorten hebben een temperatuuroptimum dat meestal ergens tussen 15° en 30° Celsius ligt, dus is kamertemperatuur in de zomer/warme nazomer prima voor het zelf kweken van gist.
Nu het experiment in gang is gezet heb je mooi tijd om wat bij te leren over gist, tarwe en bloem en gluten.
Lees verder: Dag 1 – Dag 3 – Dag 4 – Dag 5 – Dag 6
me zegt
spar huismerk werkt super
Sandra zegt
Klopt het dat je foto’s en content ook hier staan: www degoudenmem.be/zuurdesem-of-gist/
Marianne zegt
Hoi Sandra,
Ik zie nu dat deze website mijn verhaal over het zelf maken van gist heeft ge-embed. Ze hebben dit zonder mijn toestemming gedaan maar linken wel netjes naar Plezierindekeuken.nl, de bron.
Ik kende de website van degoudenmem.be niet, en ben ook in geen enkele manier aan deze website verbonden.
M B zegt
Hoi,
Leuk artikel maar hoe verder na 48 uur en hoeveel van dit gebruik je in het deeg is dit hetzelfde als dat je verse gekochte gist zou gebruiken?
Marian zegt
Je kunt verder lezen bij dag 3 en zo verder tot en met dag 6, dan lees je daar ook hoeveel je gebruikt van de gist en hoe vaak je daarna moet blijven verversen.
Jolanda harmans zegt
Beste,
Kan ik ook mijn gekochte verse gist niet voeden dan? Zoja hoe doe ik dit dan. Ik kan het nergens online vinden. Ik ga de yoghurt met bloem zo alvast opzetten. Ik kon hier geen bloem vinden zoals jij omschrijft maar het schijnt dat patentbloem wel voldoet aan de eisen die je beschrijft.
Dus ik blijf hopen!!
Marian zegt
Hoi Jolanda,
Je zou kunnen proberen de gist toe te voegen en te kijken of je die verder kunt opkweken, ik heb dat nooit geprobeerd maar het is het proberen waard, denk ik.
Wat betreft bloem: ik heb gemerkt dat er bij sommige supermarkten bloem wordt verkocht van eigen merk die ‘sterker’ is dan bloem van A-merken. Om er achter te komen wat de kwaliteit is bleek het handig te zijn de website van de supermarkt te bezoeken. Bij het doen van een online bestelling (die hoef je natuurlijk niet af te ronden) kan je bekijken wat er aan voedingswaarden in de bloem zit, per merk en per type.
Wellicht dat dat helpt?
Betty zegt
Hoi hoi ik ben het aan het proberen.Heb net de yoghurt met bloem gekneed en in het potje gedaan.Het plaktte wel nog erg.Is het na die 6 dagen dan ook laar?Bedankt voor je post :)
Florian zegt
Dat plakken wordt veel minder, maar hangt wel af van het soort yoghurt en bloem die je gebruikt. Het is echt leuk om te doen – een soort puppy die je opvoedt, maar dan wat minder haren en uitlaten ;-)
Desiree zegt
Heeft het deegje ook licht nodig? Of kan het ivm de tocht ook in een kast staan.
Florian zegt
Voor zover ik kan nagaan maakt het niet zo veel uit (donker of licht).
Mel zegt
Is dit nu anders dan zuurdesem? Gezien dat je yoghurt toevoegt en geen water lijkt het me van wel, maar even voor de zekerheid 😅
Florian zegt
Hoi Mel,
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet weet of dit een zuurdesem oplevert of niet. Wat het oplevert is een gist die je kunt gebruiken voor het bakken van brood etc.
Samba zegt
Hoi, lukte jullie wel met gewoon bio mager yoghurt van winkel? Bij mij groeien de gist niet. Geen idee aan de yoghurt of tarwebloem. Iemand idee welke bloem van supermarkt zeker lukt?
Alvast bedankt.