Dag 1 – Dag 3 – Dag 4 – Dag 5 – Dag 6
Dag 4 van het gist-project: vandaag opnieuw 150 gram van het gist-deeg samenvoegen met 150 gram bloem en 75 gram water. De rest van het gist-deeg kan weg, tenzij je meerdere potten wilt vullen om zo de kans van slagen van dit project te verhogen. Ik ben eigenwijs en houd het op één pot met deeg, tegen beter weten in, dat wel…
Zelf gist maken: dag 4
Ik had verwacht al wat meer gist te ruiken, maar het deeg ruikt nog redelijk naar deeg, met een vleugje yoghurt, dat wel. Gist vermenigvuldigt zichzelf in 80 minuten onder ideale omstandigheden, dus ik zou binnen nu en een paar daagen moeten merken dat het deegt groeit (in volume toeneemt) naarmate er meer gist gaat groeien. Ik zou merken dat het deeg groeit tussen de ‘verschoningen’ door, maar daar is nu nog geen sprake van volgens mij.
Als het deeg verdrievoudigt binnen vier uur (240 minuten, dus drie vermenigvuldig-rondes van 80 minuten) dan is het gistmengsel klaar, dan heb ik verse gist gekweekt, klaar om bijvoorbeeld brood of pizza mee te bakken. Dan kan het in een afgesloten pot in de koelkast, elke vijf dagen een deel gist eruit, verwerken in deeg voor brood of pizza, een gelijk deel terug in de post en zo houd je je gist in leven, altijd vers voor een echt ambachtelijk brood.
Nu maar afwachten of het gaat lukken…
Lees verder: Dag 1 – Dag 3 – Dag 4 – Dag 5 – Dag 6
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!