De glazenwasrobot is een handig apparaat waar je ramen en andere vlakke oppervlakten mee kunt reinigen. Dit apparaat is steeds populairder aan het worden. De ramen van je woning, je serre maar ook de douchecabine reinigt de glazenwasrobot in een mum van tijd. Waarom zelf dat vervelende klusje klaren als de glazenwasrobot het voor je kan doen? In dit artikel lees je over het hoe en waarom van de glazenwasrobot.
Glazenwasrobots – De Populairste Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste glazenwasrobots van dit moment. Je kunt de actuele prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de knop met de naam van de webshop te klikken.
Wat doet een glazenwasrobot?
Dankzij bepaalde technologieën (die we later in meer detail zullen zien), hechten de automatische glazenwassrobots zich perfect aan de glasoppervlakken en reinigen en polijsten ze. De reiniging vindt plaats met behulp van één of meerdere roterende microvezelborstels die stof en vuil verwijderen, terwijl speciale rubbervellen de oppervlakken drogen en polijsten. Ze kunnen worden gebruikt op elk glasoppervlak (zolang glad), zowel binnen als buiten, en zijn zeer nuttig, niet alleen voor het wassen van ramen, maar ook voor douchecabines, dakramen, veranda’s, serres en etalages.
Bekijk in dit filmpje een glazenwasrobot in actie:
De aanwezigheid van intelligente sensoren helpt de glazenwasrobot om obstakels op hun pad te identificeren en te vermijden. Deze, samen met speciale veiligheidssystemen, voorkomen dat het apparaat losraakt en valt. Dankzij het gebruik van een glazenwasrobot kan glazenwassen in alle veiligheid worden uitgevoerd, zonder dat je voor de hoogst te reinigen oppervlakten een ladder moet gebruiken of zelfs ergens op moet klimmen om bijvoorbeeld een dakraam of serre te reinigen.
Klinkt dus goed tot zover maar er zijn ook bezwaren waar je rekening moet houden. Zo werkt een glazenwasrobot geautomatiseerd en zal het de tijd nemen om het oppervlakte te reinigen. En zijn er hardnekkige vlekken dan is het wellicht nodig om zelf de vlek eerst voor te behandelen. De glazenwasrobot werkt intelligent maar kan niet altijd elke vlek verwijderen.
Hoe kies je de beste glazenwasrobot?
Wanneer je een glazenwasrobot koopt moet je weten dat deze robots alleen kunnen worden gebruikt op glas met een dikte van meer dan 5 millimeter, anders zou de druk die door het apparaat wordt uitgeoefend om aan het oppervlak te hechten het risico lopen het glas te verbrijzelen. Ze kunnen niet worden gebruikt op mat of gedecoreerd glas (tenzij je een multifunctionele robot hebt) omdat ze gladde oppervlakken nodig hebben om een maximale hechting te garanderen. Het kan handig zijn om een glazenwasrobot te kopen als je een huis hebt met veel ramen en glazen oppervlakken om schoon te maken, of als de ramen vaak moeten worden gewassen vanwege de aanwezigheid van kinderen, huisdieren, enz. Deze glazenwasrobots zijn ook geschikt voor kantoren en winkels. Laten we wat verder de diepte in gaan en bekijken waar je op moet letten als je van plan bent een glazenwasrobot aan te schaffen.
Grootte, snelheid en geluid
Glazenwasrobots zijn klein, compact en lichtgewicht. Afhankelijk van het model kunnen ze een vierkante of langwerpige vorm hebben, maar in principe zijn deze apparaten niet groter dan 30 centimeter. Het maximale gewicht dat ze bereiken is meestal rond de 3,5 kg. Het kleine formaat betekent dat ze gemakkelijk op te bergen zijn en goed te vervoeren. Een ander zeer belangrijk criterium is hoeveel vierkante meter oppervlak het in een minuut kan reinigen (m² / min). Dit is een niet te onderschatten kenmerk, vooral als je veel ramen of grote oppervlakken moet schoonmaken. Hoe meer de robot in een sessie kan schoonmaken hoe minder je zelf hoeft te doen. Tot slot is geluid een ander kenmerk wat je zeker moet overwegen. Hoe stiller ze zijn, hoe comfortabeler ze zijn om op elk moment van de dag te gebruiken, zelfs wanneer je thuis aan het werk bent.
Veiligheid en hechting aan oppervlakken
Glazenwasrobots zijn apparaten die alle wetten van de zwaartekracht trotseren om aan ramen te blijven zitten. Daarom zijn veiligheid en perfecte hechting aan oppervlakken fundamentele beoordelingscriteria bij het kiezen van deze apparaten. De meeste glazenwasrobots werken op elektriciteit, dus ze worden geleverd met een kabel die op een stopcontact kan worden aangesloten. Ze zijn ook uitgerust met een noodbatterij die wordt geactiveerd wanneer de stroom uitvalt, om te voorkomen dat de robot grip verliest en losraakt van het glas. Bovendien zijn sommige apparaten uitgerust met een veiligheidskoord waaraan de robot vastgebonden blijft in geval van onbedoeld losraken, waardoor het apparaat niet valt en zichzelf beschadigt, of erger nog, iemand verwondt. Voor meer veiligheid moeten deze apparaten ook een extra veiligheidskoppeling bevatten die de verankering van de robot aan het glas garandeert in geval van problemen.
Hechting aan verticale oppervlakken kan worden gegarandeerd door twee verschillende mechanismen:
- gemotoriseerde zuigkracht
- magnetische connectiviteit
In het eerste geval zuigt de interne motor alle lucht naar binnen, waardoor een soort zuignapeffect ontstaat, waardoor de robot zich aan het glas hecht. In het tweede geval is het apparaat uitgerust met twee afzonderlijke eenheden (navigatie-eenheid en reinigingseenheid) die aan weerszijden van het glas zijn geplaatst en elkaar aantrekken door het effect van magnetisme. De nieuwste generatie robots hebben allemaal gemotoriseerde zuigkracht en zijn het meest betrouwbaar en functioneel.
Beschikbare functies
Zoals bij alle huishoudelijke apparaten, ook in het geval van glazenwasrobots, vertegenwoordigt de aanwezigheid van een groot aantal functies een waarde-element. Een van de belangrijkste functies om naar te zoeken in een glazenwasrobot is de mogelijkheid om andere oppervlakken dan glas en/of onregelmatige oppervlakken te reinigen. Deze apparaten zijn ontworpen voor het reinigen van gladde en regelmatige glazen oppervlakken, maar sommige modellen hebben onder de beschikbare functies de mogelijkheid om onregelmatige oppervlakken te reinigen, zoals matglas, versierd met reliëfs, betegelde oppervlakken, spiegels en marmer. Het is ook erg belangrijk om het reinigingsprogramma te kunnen selecteren dat het beste past bij verschillende behoeften (nat reinigen, wissen, drogen) en het pad dat de robot moet volgen tijdens de reinigingswerkzaamheden (links / rechts, omhoog / omlaag, enz.) . Een laatste kenmerk betreft de modus die handmatig en/of automatisch kan zijn. In het eerste geval zal het nodig zijn om de robot met een afstandsbediening in zijn glasreinigingspad te begeleiden. In het tweede geval zal de robot het werk volledig autonoom uitvoeren dankzij de aanwezigheid van intelligente sensoren die het oppervlak van het raam en de afstand tot het frame bestuderen en eventuele obstakels identificeren.
Accessoires
Wat goed is om te overwegen bij het voorbereiden van de aankoop van een glazenwasrobot, betreft de meegeleverde accessoires. Vaak meegeleverde accessoires zijn:
- Vervangende wasbare microvezeldoeken
- Borstels voor verschillende oppervlakken
- Veiligheidskoord
- Verlengstuk om de stroomkabel te verlengen en het actiebereik van de robot te vergroten
- Batterij met lange levensduur
- Afstandsbediening
Wat kost een glazenwasserrobot?
De prijs van glazenwasrobots varieert van minimaal 250 euro voor de eenvoudigste modellen tot ruim 500 euro voor de nieuwste generatie, super uitgeruste en multifunctionele modellen. Om te bepalen of de prijs van een glazenwasrobot schappelijk of overdreven is, is het noodzakelijk om verschillende factoren in overweging te nemen. het belangrijkste is natuurlijk de technologie: hoe geavanceerder het is, hoe meer functies het zal hebben en hoe hoger de kosten van het apparaat. Een automatische glazenwasrobot waarmee je het schoonmaakprogramma en de weg kunt bepalen, zal zeker meer kosten dan een handmatige robot. Hetzelfde geldt voor de beschikbare functies. Een multifunctionele robot waarmee je oneffen of niet-glazen oppervlakken kunt reinigen, kost meer dan een robot die alleen op gladde oppervlakken kan worden gebruikt. Zelfs de aanwezigheid van extra veiligheidsvoorzieningen zoals het anti-valkoord, of het lampje dat het verlies van stroom aangeeft, rechtvaardigt zeker een hogere kostprijs, zo ook de aanwezigheid van veel meegeleverde accessoires. Tot slot, wanneer je een glazenwasrobot koopt, moet je je allereerst afvragen of deze effectief is en je echt kan ontlasten van het handmatig reinigen van ramen en andere oppervlakten. Wanneer je de prijs van een dergelijk apparaat beoordeelt, zorg er dan voor dat het inwerkt op alle soorten vuil en niet alleen op stof, om niet gedwongen te worden om de oppervlakken handmatig voor te behandelen. Vraag jezelf ook af of het snel is, of dat het erg luidruchtig is. De snelle, stille en effectieve glazenwasrobots, zelfs op moeilijke vlekken, kosten zeker meer, maar de prijs wordt gerechtvaardigd door de beloofde / gegarandeerde hoge prestaties.
Hoe een glazenwasrobot werkt
Laten we nu in detail bekijken hoe een glazenwasrobot werkt en hoe je deze veilig kunt gebruiken. Plaats eerst de robot op het te reinigen oppervlak en druk op de aan/uit-knop. De interne zuigmotor creëert een vacuüm en zuigt alle lucht op, zodat het apparaat perfect aan het glas hecht. Wanneer de robot stevig verankerd is aan het te reinigen oppervlak, hoeft je hem alleen nog maar te laten werken. Wanneer de glazenwasrobot het oppervlak gaat reinigen zal de robot zich langs het gehele oppervlak van het raam bewegen, volgens het eerder vastgestelde pad (vooruit / achteruit – omhoog / omlaag). De slimme sensoren helpen het apparaat om de randen van de ramen en de aanwezigheid van obstakels onderweg te detecteren.
Het reinigingsproces is verdeeld in drie fasen: onderzoek van het te wassen oppervlak, wassen en drogen. Reiniging vindt plaats door middel van speciale roterende microvezelborstels (een of twee afhankelijk van het model) en rubberen vellen. Afhankelijk van het aantal borstels zal de robot anders werken. Laten we eens kijken naar het verschil:
- Robot met twee borstels. Deze modellen hebben de reinigingsmiddeltank onder de voorborstel die tot taak heeft vuil op te sporen en hierop in te werken. De achterste borstel zal als tweede stap het oppervlak reinigen en drogen.
- Robot met één borstel. In dit type robot wordt het werk uitgevoerd door een enkele grote borstel, die meerdere keren over het glasoppervlak gaat en de drie fasen uitvoert.
Ten slotte maken de rubberen platen het werk af door sporen van restvuil te verwijderen. Zodra de klus is geklaard, wordt de glazenwasrobot automatisch vergrendeld.
Om de drie reinigingsfasen te doorlopen, heeft een glazenwasrobot gemiddeld zo’n 3 minuten per vierkante meter nodig.
Onderhoud
Glazenwasrobots hebben niet veel onderhoud nodig, maar in principe gelden de regels van andere huishoudelijke apparaten:
- Bewaar het apparaat op een beschutte en droge plaats
- Houd het uit de buurt van warmtebronnen
- Trek altijd de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat niet in gebruik is of tijdens het opladen, om de werking van de batterij te behouden en kortsluiting te voorkomen.
Wat de reiniging betreft, kan de buitenkant worden schoongemaakt met een goed uitgewrongen zachte doek, terwijl de microvezeldoeken moeten worden losgemaakt, in de wasmachine kunnen worden gewassen en volledig moeten drogen voordat ze weer op het apparaat worden geplaatst. Het wordt aanbevolen om de doeken om de zes maanden te vervangen.
Conclusie
Wanneer je van plan bent een glazenwasrobot aan te schaffen dan is het goed om te kijken naar een glazenwasrobot die in een sessie veel vierkante meters kan reinigen. daarnaast is het ook belangrijk te kijken naar welke accessoires belangrijk zijn voor de oppervlakte die je gereinigd wilt hebben. De glazenwasrobot is een handig apparaat voor zowel thuis als op het werk. het is praktisch en het neemt veel werk uit handen. We hopen je met dit artikel te hebben kunnen helpen bij het kiezen van de meest geschikte glazenwasrobot voor jouw behoeften.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!