Gnocco is Italiaanse voor klontje, en gnocchi betekent dus letterlijk klontjes. Dat vertel je natuurlijk niet aan je schoonouders wanneer ze bij je komen eten als je zelf gnocchi hebt gemaakt, want dan lusten ze het misschien niet. En dat is jammer, want het is zo lekker… Vertel ze maar dat je iets met aardappel en vlees maakt, of met kaas voor de vegetarische schoonouders natuurlijk, dan vinden ze het vast niet erg om te komen dineren met de feestdagen. Je kunt ook gewoon zeggen dat je pasta maakt, dat valt meestal ook wel in de smaak. En je liegt er geen woord van, want gnocchi is pasta gemaakt van aardappel.
Gnocchi maken
Zelf gnocchi maken is niet moeilijk, ik vind het eenvoudiger dan het maken van pasta met ei omdat het veel sneller mengt. Ook kan je het kant-en-klare product goed invriezen en porties maken is ook zo gedaan.
Gnocchi smaakt heerlijk met ragú of met bijvoorbeeld blauwschimmelkaas en peer, maar ook met tomatensaus is het lekker.
Gnocchi recept
Ingrediënten
- Aardappelen
- Bloem (genoeg om de aardappelen tot een goed deeg te kneden)
- Zout
- Water
Bereiding
- Kook de aardappelen in de schil in ruim kokend water met een flinke snuf zout gaar
- Spoel de aardappelen met ijskoud water en trek daarna de schil eenvoudig van de aardappelen af
- Pers of pureer de aardappelen in een grote kom
- Voeg bloem toe en meng met je handen tot een stevig deeg. Voeg niet meer bloem toe dan nodig om een bloem-smaak te voorkomen en werk zo snel mogelijk omdat de aardappelen naar verloop van tijd steeds meer zetmeel afgeven en daardoor wordt het mengsel lijm-achtig.
- Maak nu van het deeg lange slierten door ze uit te rollen op een groot werkblad. Maak deegslierten met een dikte van ongeveer 2 centimeter. Gebruik wat extra bloem tegen het plakken
- Snijd de deegsliert nu in stukken van ongeveer 1,5 centimeter en rol ze stuk voor stuk even door de bloem (voor liefhebbers van The Godfather: in deel III zie je Vincent ‘Vincenzo’ Mancini (Andy Garcia) gnocchi door de bloem rollen als hij bezoek krijgt van zijn geliefde nichtje Mary Corleone (Sofia Coppola).
- De gnocchi is nu klaar om te koken of om in te vriezen
Je kunt de gnocchi nog bewerken met een vork en wat ribbels maken, dit zou ervoor zorgen dat er meer saus aan de gnocchi blijft hangen, maar het is veel werk en niet nodig.
Verse gnocchi Koken:
Breng ruim water aan de kook en voeg gnocchi toe zolang het water kookt, stopt het koken voeg dan geen gnocchi meer toe totdat het water weer kookt, dan kan je ze weer toevoegen. Schep de gnocchi die gaat drijven uit het water, deze zijn gaar.
Vooral bij bevroren gnocchi is deze werkwijzen, het toevoegen van gnocchi aan het water zolang het kookt, belangrijk. Gnocchi in niet-kokend water toevoegen is niet goed voor de smaak.
Invriezen:
Leg de gnocchi op een dienblad met een laag bakpapier met daarop wat bloem. Leg de gnocchi zo dat ze elkaar niet aanraken en plaats het blad in de vriezer. Als ze bevroren zijn kun je ze in plastic zakken doen, ongeveer 200 gram per persoon kan je als porties aanhouden.
Variatie:
In noord-Italië maakt men gnocchi zonder ei, zoals in dit recept beschreven, maar in andere delen voegt men ei toe. Dit maakt het deeg eenvoudiger bewerkbaar maar geeft ook een wat hardere gnocchi die iets anders smaakt en zwaarder op de maag ligt.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!