Gnocchi is een pastasoort en het woord is meervoud van het Italiaanse gnocco: klont. De gnocchi die wij in Nederland kennen is de pastaklont met aardappel: gnocchi di patate. In de Aziatische keuken kennen we gnocchi als dumpling, hoewel gnocchi echt een typisch Italiaans gerecht is. Gnocchi is erg lekker met kaas, en in dit gerecht gebruik ik Stilton, maar Gorgonzola is wat er eigenlijk bij hoort. Als je tijd hebt en je wilt écht lekkere gnocchi, maak het dan zelf. De vluweelzachte structuur met de zachte aardappelsmaak is zo ontzettend lekker en veel lekkerder dan de voorverpakte gnocchi.
Stilton
Stilton is een brokkelige Engelse blauwschimmelkaas die traditioneel rond kerst met port wordt gegeten. Stilton dankt zijn naam aan het dorp Stilton waar het niet wordt geproduceerd maar dat als dorp midden tussen de producenten inligt. Stilton is behalve met port ook erg lekker met bleekselderij, op pizza of met gnocchi. (Wikipedia over Stilton).
Omdat gnocchi een Italiaans gerecht is hoort het natuurlijk gegeten te worden met gorgonzola, een blauwschimmelkaas uit het noorden van Italie. Als je de keuze hebt tussen Stilton of iets anders, kies dan Stilton, als je de keuze hebt uit Gorgonzola of Stilton voor de combinatie met peer en gnocchi kies dan Gorgonzola.
Gnocchi recept met peer en Stilton
Gnocchi is gemaakt van bloem en aardappel (bekijk hier het recept voor het zelf maken van gnocchi) en smaakt dan ook aardappelachtig, de combinatie met zoete peer, sterke Stilton kaas en een vleugje wijn maken dit een prima vegetarisch voorgerecht, lekker met een glaasje wijn.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 pakje DeCecco gnocchi (of zelfgemaakte gnocchi, wat natuurlijk veeeeeel lekkerder is)
- 1 stuk Stilton/Gorgonzola blauwschimmelkaas (ongeveer 200 gram)
- 4 rijpe peren (één kleintje per portie of een halve grote per portie)
- Bekertje creme fraiche
- 1 teentje knoflook
- Flinke scheut witte wijn
- Parmazaanse kaas
- Zout en peper naar smaak
- Variatietip: Parmaham gesnipperd over het gerecht heen
Bereiding
- Breng ruim water aan de kook voor de gnocchi
- Schil de peren en snijd deze in grove stukken
- Pel en pers de knoflook
- Zet een pannetje op het vuur met een klein beetje boter of olie en fruit de knoflook
- Voeg de stukjes peer toe en fruit even mee
- Brokkel de blauwschimmelkaas in het pannetje en laat smelten
- Doe de gnocchi in het kokende water en roer even
- Roer in het peer-kaas-knoflookmengsel en voeg wijn toe, zet het vuur laag
- Als de gnocchi boven komt drijven zijn ze gaar, dit duurt ongeveer 2 minuten, giet de gnocchi af
- Voeg creme fraiche en Parmazaanse kaas toe aan het peer-knoflook-kaas-mengsel en roer goed door
- Serveer een kwart van de gnocchi met een kwart van de saus per persoon, dit is echt een voorgerecht waar je ‘u’ tegen zegt, dus serveer echt niet te veel.
Glaasje witte wijn erbij is heerlijk.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!