Toen wij een aantal jaren geleden in ons huis gingen wonen hebben we een draadloze deurbel gekocht bij de Praxis. Gewoon, met de verf, verfrollers en schilderstape in de winkelwagen gedaan in de hoop dat het wel goed zou werken. Helaas, zoals dat vaak het geval is met gebruiksvoorwerpen die je koopt zonder er goed over na te denken, werkt de draadloze deurbel niet goed. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een goede draadloze deurbel waar ik op kan rekenen en die ik hoor, ook als ik in de keuken sta met de afzuigkap op standje vier. Hieronder lees je welke draadloze deurbel het is geworden.
Draadloze deurbel Praxis
De draadloze deurbel van de Praxis bestaat uit een drukknop (zender) met daarin een knoopcel batterij (zo’n ronde platte), en een kastje (de ontvanger) waar 3 AA-batterijen in moeten. Met een schakelaartje op het kastje (een dip-switch heet dit, heb ik me laten vertellen) kan je de beltoon instellen. Eigenlijk vonden we geen geschikte beltoon dus hebben we destijds de minst irritante toon gekozen. We hebben de ontvanger in het trapgat gehangen zodat we het zowel boven als beneden zouden horen als er wordt aangebeld. Je raadt het al: als er verder geen wasmachine, afzuigkap, stofzuiger of grasmaaier aan staat dan is de bel te horen, tenzij de batterijen leeg zijn (en dat weet je niet want er is geen indicatie-lampje of iets dergelijks dat aangeeft dat de batterijen leeg raken). Als er wel geluid is, tsja, dan is de bel nutteloos. En het meest irritante aan de draadloze deurbel van Praxis: hij slurpt batterijen, en zo vaak wordt er nu ook weer niet bij ons aangebeld. Ik vervang de batterijen nu elke twee maanden, zo ongeveer. Tot nu, want ik heb een andere draadloze deurbel gekocht: een goede dit keer.
Goede draadloze deurbel
Wat is een goede draadloze deurbel voor mij?
- Geen batterijen
- Beltonen die me wèl bevallen
- Lichtindicatie op de ontvanger
- Volume regeling van de beltoon
- Meerdere ontvangers mogelijk
Wat meer uitleg over mijn vijf eisen aan een goede draadloze deurbel:
- Ik ben de batterijen echt beu, en wil een draadloze deurbel met ontvanger op netstroom (stopcontact).
2. Ik wil vantevoren weten welke beltonen de draadloze deurbel heeft zodat ik weet wat ik koop.
3. Lichtindicatie zodat in de keuken een lichtsignaal zichtbaar is als geluid van de bel wordt overstemd door bijvoorbeeld de afzuiger, wasmachine of stofzuiger.
4. Volumeregeling van de beltoon zodat ik zelf kan bepalen hoe hard de bel gaat. Sta ik te wokken onder de afzuiger? Zet ik hem een tandje harder.
5. Meerdere ontvangers van de draadloze deurbel zodat ik er ook ééntje in de keuken, op zolder of in de berging kan plaatsen, mocht ik dat nodig vinden.
Waarom geen deurbel met een scherm?
Als je een deurbel met beeld (scherm) wilt hebben dan zal je de bedrading moeten installeren (niet draadloos), en de prijs van een goede deurbel met scherm is een meervoud van een goede draadloze deurbel zonder beeld. Ik vind ~30 euro voor een deurbel al behoorlijk prijzig dus een veelvoud daarvan is me echt te gek. Ik houd het daarom bij een ‘gewone’ deurbel.
Deurbel geluid
Het geluid van de deurbel is voor mij belangrijk, omdat ik ooit op een etage heb gewoond waar een zoemer als deurbel was geinstalleerd (en deze mocht ik niet vervangen). Ik heb geregeld ’s nachts rechtop in bed gezeten omdat iemand op de verkeerde bel drukte mijn deurbel ging. De zoemer was zo hard dat ik me altijd heb afgevraagd of het wel binnen de wettelijke normen zat van gehoorbeschadiging, maargoed, gelukkig is dat nu verleden tijd. Terugkomend op het deurbel geluid: ik vind het normaal dat je kunt luisteren welk deurbel geluid er in je huis te horen zal zijn, dus ook dit was voor mij een voorwaarde: ik wilde de geluiden eerst kunnen beluisteren. (Ja, het oude vertrouwde ding dong deurbel geluid heeft mijn voorkeur).
Deurbel kopen
Na behoorlijk wat zoekwerk en een hoop vergelijken is mijn keuze gevallen op het merk KlikAanKlikUit, een bekende naam in de wereld van de Domotica en gelukkig geen onredelijk hoge prijzen.
De draadloze deurbel die ik heb gekocht is de KlikAanKlikUit ACDB-7000AC Draadloze deurbel met draadloze drukknop. Deze verschilt van de KlikAanKlikUit ACDB-7000BC in dat de A-versie werkelijk draadloos is, dus de drukknop is ook draadloos, en bij de B-versie sluit je de drukknop aan op de huidige bedrading van je (oude) deurbel-knop. Dit was voor mij niet gelijk duidelijk maar na aandachtig lezen van de omschrijvingen bleek die ene letter dus het verschil tussen geen draadjes (A) en wel draadjes (B). Ze kosten overigens het zelfde: nog geen 27 euro. Zowel de ACDB-7000AC als de ACDB-7000BC hebben de volgende eigenschappen en voldoen dus aan mijn eisen voor een goede draadloze deurbel:
- Geen batterijen – de KlikAanKlikUit ACDB-7000AC en BC hebben een ontvanger die je in het stopcontact (in de meterkast, je keukenkastje, de slaapkamer, de schuur, etc) stopt, geen batterijen die leegraken maar gewoon netstroom maar je zit toch niet vast aan de plek waar je de bel wilt bevestigen: elk stopcontact is goed. Het knoopcel batterijtje in de knop (zender) vraagt zo weinig stroom dat het vervangen daarvan een 5-jaarlijks ritueel zal zijn, als het niet langer is. Dat valt te overzien en ik hoef geen gaatjes te gaan boren voor bedrading.
- Beltonen die me wèl bevallen – de beltonen zijn prima, en vooraf hier te beluisteren -iets naar onder scrollen op de pagina (ja de derde is het ding dong deurbel-geluid!)
- Lichtindicatie op de ontvanger – Ja, aanwezig op de ontvanger
- Volume regeling van de beltoon – Ja, mogelijk op de ontanger
- Meerdere ontvangers mogelijk – Ja, je kunt vier ontvangers aansluiten op de deurbel, dus in elke hoek van het huis, de schuur of zonder één ontvanger als je wilt. Deze uitbreiding is geschikt als extra ontvanger.
Bekijk hier de productvideo van de KlikAanKlikUit ACDB-7000AC draadloze deurbel:
Nog beter
Extra voordelen van deze draadloze deurbel is dat je ook bijvoorbeeld een bewegingsmelder kunt koppelen (draadloos, uiteraard) aan de ontvanger en daar een ander geluid aan koppelen. Je kunt het ding dong deurbelgeluid koppelen aan de drukknop bij je voordeur en bijvoorbeeld het vogeltjes-geluid koppelen aan de bewegingsmelder in de tuin, zo weet je dat de kat van de buren je vogeltjes weer eens komt lastigvallen…
Er zijn ook ontvangers met batterijen beschikbaar, maar zoals gezegd vind ik dat niet meer zo’n goed idee, al zou het best kunnen zijn dat deze van KlikAanKlikUit een stuk beter en zuiniger werken dan die van de Praxis.
Bekijk hier de KlikAanKlikUit deurbellen en kies jouw beste draadloze deurbel!

Ik zit eraan te denken om ook een draadloze deurbel bij mijn ouders te plaatsen, maar ik had geen idee voor goede merken. Jouw blog zal mijn zoektocht makkelijker maken. Dank je voor het delen van deze informatie.