Laatst vroeg een kennis mij: wat kan ik het beste kopen, een grillpan of contactgrill? Hopende op een eenvoudig antwoord moest ik hem teleurstellen: dat ligt eraan… Hoeveel ruimte heb je in je keuken, wat grill je het liefst, wat voor oven heb je en heb je een achtertuin of terras? Een korte stilte volgde. Eh, zo had ik er nog niet over nagedacht…
Waarom grillen?
Als je je voedsel grillt dan heb je geen vet (boter of olie) nodig, je kunt je eten dus gezonder bereiden. Ook geeft grillen mooie grill-streepjes op je vlees, vis, gevogelte, groente, fruit en brood. Deze grill-streepjes geven ook een andere smaak aan je eten, en ziet er vaak beter uit dan uit de pan.
Verschil grillpan en contactgrill
Voor het grillen van voedsel heb je warmte nodig en een rooster of geribbeld oppervlak waar je het voedsel op legt. Zowel een grillpan als een contactgrill heeft dat, maar daar houdt het ook wel zo ongeveer op. De grillpan is een echte pan en dient ook zo gebruikt te worden. De contactgrill is een electrisch apparaat dat een gloeispiraat heeft waarboven grillplaten zijn gemonteerd. Op deze grillplaten grill je je voedsel. De verschillen tussen grillpan en contactgrill:
Grillpan | Contactgrill | |
1. Grillen zonder vet | Ja | Ja |
2. Gebruik in de oven | Ja | Nee |
3. Dubbelzijdig grillen | Nee | Ja |
4. Warmtebron | Gas/inductie/Keramisch/Halogeen/Ekectrisch | Electra – stopcontact |
5. Gebruik als BBQ | Nee | Ja |
6. Vaatwasbestendig | Nee | Nee |
7. Anti-aanbak | Ja | Ja |
8. Opbergruimte | Weinig | Veel |
- Grillen zonder vet – Het grote voordeel van grillen: zonder vet bakken, kan in zowel een grillpan als een contactgrill. In een grillpan blijft al het vet/vocht dat uit je voedsel komt liggen, de ribbels zorgen ervoor dat het eten boven het vet gaart (tenzij het te veel wordt, dan heb je in feite een koekenpan). Bij een contactgrill wordt het vet en vocht dat uit het eten komt afgevoerd naar de zijkant van de grill, en kan daar worden opgevangen.
- Gebruik in de oven – Als je in een grillpan een stukje vlees of vis grillt, dan kan je hem daarna in de oven verder laten garen door simpelweg de grillpan in de oven te plaatsen. Bijvoorbeeld bij lamsvlees wordt dit vaak aanbevolen. Met een contactgrill kan je dit niet doen.
- Dubbelzijdig grillen – Als je in een grillpan grillt dan zal je je eten om moeten draaien om het aan beide kanten te laten garen. Als je bijvoorbeeld asperges grillt zul je ze actief moeten blijven draaien. Bij een contactgrill hoeft dit niet omdat je eten aan beide kanten tegelijkertijd wordt gegrild. Het is overigens niet altijd raadzaam de contactgrill dicht te doen: als je bijvoorbeeld biefstuk grilt op een contactgrill dan is dichtklappen van de grill geen goed idee omdat je dan te veel druk zet op het vlees en mogelijk de vleessappen (die het vlees mals maken) er uit zou kunnen persen, en dat wil je niet. Bij het grillen van bijvoorbeeld asperges of panini is het juist heel prettig als je aan twee kanten tegelijk kunt grillen.
- Warmtebron – Een grillpan gebruik je op een gasfornuis, keramische kookplaat, inductiekookplaat, halogeen kookplaat of electrische kookplaat. Een contactgrill heeft een stekker die je in het stopcontact steekt. Houd er bij koken op inductie rekening mee dat de pan wel metaal moet bevatten, een grillpan van enkel aluminium zal op inductie niet werken. Een gietijzeren grillpan werkt dan weer wel heel goed op inductie.
- Gebruik als barbecue – Een grillpan gebruik je op een fornuis of kookplaat, en soms direct op een barbecue (let op: alleen met metalen handvat!). Een contactgrill kan je overal gebruiken waar electriciteit is: op de camping, in de tuin, in de woonkamer, op de eettafel of in de keuken. Ik gebruik mijn contactgrill regelmatig als grill in de tuin, lekker buiten eten zonder gedoe met kolen. Als je dit wilt doen kies dan een contactgrill die volledig open kan, dus beide zijden van de grill kunnen open waardoor een plateau ontstaat (180 graden uitklapbaar).
- Vaatwasbestendig – Eigenlijk is het nooit een goed idee om pannen en ander keukengerei in de vaatwasser te reinigen, en dat geldt ook voor grillpannen en contactgrills. Een grillpan was je gewoon af met heet water en afwasmiddel. De grillplaten van een contactgrill reinig je op dezelfde manier en je plaatst ze daarna terug in de contactgrill. De vaatwasser kan ervoor zorgen dat de contactgrill en grillpan gaan aanbakken, en dat is zonde.
- Ant-aanbak – Grillpannen hebben een anti-aanbaklaag, dit kan een keramische of Teflon anti aanbaklaag zijn (meestal op aluminium grillpannen) of een olie die op de grillpan is aangebracht door de fabrikant (meestal bij gietijzeren en plaatstalen grillpannen). Contactgrills hebben meestal aluminium grillplaten met een anti-aanbaklaag, van Teflon of keramiek. De meer professionele contactgrills hebben gietijzeren grillplaten, welke zijn voorzien van de olie, net als grillpannen.
- Opbergruimte – Een grillpan berg je eenvoudig op bij je andere pannen, of je hangt deze op. Een contactgrill is vaak minimaal twee maal zo groot als een grillpan, zowel in de breedte als in de hoogte en is daardoor lastiger op te bergen en neemt veel meer ruimte in beslag.
Grillpan of contactgrill – Wat is de beste keuze?
Zoals gezegd: het hang ervan af wat voor jou de beste keuze is.
- Eet je graag buiten en heb je geen barbecue? Een contactgrill is zowel binnen als buiten te gebruiken (zeker de volledig openklapbare versies werken goed als barbecue). Eet je nooit buiten of heb je een mooie barbecue? Dan heeft de contactgrill voor dit doel geen meerwaarde.
- Maak je graag panini en vind je het lekkerder in een contactgrill dan in de oven, of heb je geen oven? Dan is een contactgrill een goede keuze want je kunt er prima panini in maken. Bak je je broodjes in de oven? Dan heeft een contactgrill op dit punt geen meerwaarde.
- Heb je heel veel opbergruimte in je keuken en nog genoeg plek voor een vrij groot apparaat (Hoe krijg je het voor elkaar)? Dan is een contactgrill een prima optie, want het is in feite een extra warmtebron naast je fornuis of kookplaat, dus waarom niet die extra ruimte benutten? Heb je, net als ik, altijd een gebrek aan kastruimte in je keuken en wordt het puzzelen om de contactgrill netjes en veilig op te bergen? Dan is een grillpan misschien een betere optie want deze is veel gemakkelijker weg te stoppen bij je andere pannen, of op te hangen aan de muur of in een pannenrek.
- Heb je niets met Teflon of andere kunstmatige anti-aanbaklagen? Kijk dan naar een gietijzeren grillpan of een contactgrill met gietijzeren grillplaten. De gietijzeren grillpan is hier veruit de voordeligste keuze.
- Houd je van een goed gegrilde lamsrack of een perfect gegaard stuk vis uit de oven mèt die mooie grill-streepjes? Kies dan voor een gietijzeren grillpan met metalen of afneembaar handvat, zodat je de grillpan in de oven kunt zetten en het eten kunt laten doorgaren. Een contactgrill is hier geen optie.
- Wil je je eten aan twee kanten tegelijk garen, zonder om te draaien, lekker snel klaar? Kies dan voor een contactgrill, want de grillpan vergt wat meer werk bij het grillen doordat je moet draaien.
Je kunt ook, net als ik, zowel een grillpan als een contactgrill aanschaffen en ze gebruiken wanneer ze het beste tot hun recht komen: asperges grillen, tosti’s en panani maken? In de contactgrill. Biefstuk, zalmmoot en ander vlees grillen en zelfs door laten garen in de oven? In de grillpan.
Meer informatie over grillpannen vind je hier. Meer informatie over contactgrills vind je hier. Prijzen van grillpannen vind je hier. Prijzen van contactgrills vind je hier.
Bekijk hier recepten voor grillpan en contactgrill.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!