Lees verder over:

Reacties

 1. Fatemeh Feyzi zegt

  Hi,

  Thanks for the article, I translated it to english so I am not sure if I got everything correctly but a question: what is thecoating on grill pans made of cast iron?

  cast iron is not black for sure so tey have used some sort of coating. can you give some info on that?

  thanks
  F

  • Marianne zegt

   Hi, coating on cast iron grill pans is a heat resistant oil. The oil is burned into the iron after production of the pan, this is why it will not come off easily or can be washed off. The oil prevents the food from sticking to the iron, even though the food will stick to it for a short period of thime once placed onto the pan, it will come loose after a few seconds, leaving the typical imprint of a grill pan: the stripes.

   So the answer to your question: oil :-)

 2. Monique zegt

  Hoi,
  Ik eet vegetarisch en gebruik o.m. wel eens de burgers van valess. Deze blijven echter snel plakken in een gewone koekenpan en laten nare aankoekresten achter. Ik vroeg me af of een grillpan een betere optie is. Alleen.. vegetarische producten zijn niet hetzelfde als vlees. Vlees bevat van nature meer vetten, waardoor ik me tevens afvraag of ik de grillpan wel kan gebruiken zonder toevoeging van vet bij vegetarische burgers.

  Hartelijke groet,
  Monique

  • Marian zegt

   Hoi Monique,

   Je schrijft:”waardoor ik me tevens afvraag of ik de grillpan wel kan gebruiken zonder toevoeging van vet bij vegetarische burgers”. Ik moet je helaas zeggen dat het, in geen enkele pan, verstandig is zonder vet te bakken.
   Bij een grillpan is het gebruikelijk het voedsel te besmeren/stuiven met vet voordat je het in de grillpan legt (of op de grillplaat). Bij een koekenpan doe je vet in de pan voordat je gaat bakken.
   Er zijn wel dingen die je zonder vet kunt grillen, zoals brood (tosti’s gaan prima in de grillpan zonder vet) maar ‘nat’ voedsel heeft wat vet nodig.
   Het is een misvatting dat je in een koekenpan met anti-aanbaklaag zonder vet kunt bakken, je kunt vaak wel minder vet gebruiken dan bij het bakken in een pan zonder kunstmatige anti-aanbaklaag, maar helemaal zonder vet is nooit een optie geweest.
   Het vet goed heet laten worden voordat je het voedsel in de pan legt en even laten dichtschroeien werkt vaak het beste, dan even een ‘zetje’ geven zodat het los komt, dan heb je de miste kans op aanbakken.
   En natuurlijk de bereidingswijze op de verpakking opvolgen als uitgangspunt, maar ik vermoed dat je dat al lang en breed geprobeerd hebt…

 3. Monique zegt

  Beste Marian,
  Dank voor je reactie. Ik wist idd niet dat je bij een grillpan ook vet moest gebruiken. Overigens zie ik in de beschrijving van de Ronneby pannen op je website letterlijk staan: ‘Omdat de pan is ingevet met speciale olie is bakken met boter niet meer nodig.’ Verwarrend ??? Maar als je bij een grillpan de produkten invet en niet de pan, kun je het vet dus niet eerst heet laten worden.. Of bedoel je dit bij een gewone koekenpan? Zeker bij de valessburgers schroeit het dan juist vast, vandaar dat ik zocht naar een alternatief.

  Hartelijke groet, Monique

  • Marian zegt

   Ik begrijp dat wat er stond verwarrend kan zijn, daarom heb ik de tekst iets aangepast.
   Ik ken de burgers die jij gebruikt niet, maar mijn ervaring met vegetarische burgers is dat ze knapperig bakken als je voldoende vet gebruikt in een koekenpan (dan bedoel ik echt wel een laagje olie of boter), of ze even insmeert met olie voordat je ze op een hete grillpan legt.

   Je zou eventueel ook de fabrikant van de burgers kunnen vragen naar bakadvies, mijn ervaring is dat je met een emailtje verder komt dan met bellen, omdat bij het bellen vaak een standaard-reactie wordt gegeven (“zoals op de verpakking staat…”) en bij een email wat meer informatie kan worden ingewonnen door de fabrikant voordat een reactie wordt gegeven.
   Beschrijf dat de bakvoorschriften op de verpakking voor jou niet goed werken, en dat je graag advies zou willen ontvangen.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt.

 4. Monique zegt

  Helder Marjan, dank je wel. De info las ik in de tekst van de advertenties (fonq), ik ben bang dat je die zelf niet kunt aanpassen?

  Hartelijke groet, Monique

 5. Monique zegt

  Beste Marian,
  Ik heb antwoord van Valess (Friesland Campina), misschien ook voor anderen interessant: “We raden u aan om altijd gebruik te maken van olie of (bak)boter wanneer u een Valess product in de pan bakt. Daarbij is het verstandig om dit op een matige temperatuur te doen. Een pan met een goede anti-aanbaklaag is altijd verstandig. Het is ook mogelijk het product te verwarmen in de oven. Doe dit op 180 graden, ca 8 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven.”
  Ze gaan niet in op de grillpan helaas, maar ik vermoed dat ik op een te hoge temperatuur heb gebakken, dus ik kan er wel mee verder.
  Hartelijke groet, Monique

  • Marian zegt

   Hoi Monique,

   Fijn dat je antwoord hebt gekregen en het met ons deelt!

   Zou best kunnen dat je het te heet hebt gebakken, maar het zou me wel verbazen als het op lagere temperatuur veel beter gaat.
   Fijn dat ze als alternatief de oven noemen: stom dat ik dat zelf niet heb bedacht als suggestie: in de oven kan je wel vetarm bakken in veel gevallen. Als je in de gelegenheid bent zou ik de oven zeker even proberen.

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.