De beste grillpan is niet per sé de duurste, maar de kans dat de goedkoopste de beste is is helaas klein. In 2011 stond er een grillpan-test in opinieblad Elsevier, daaruit kwam de grillpan van het Zweedse Ronneby Bruk (bekijk hier de website van de fabrikant) als beste uit de test. De grillpan van Ronneby Bruk is van gietijzer, en gietijzer heeft als eigenschap dat het zonder problemen heel heet kan worden, en dat komt goed uit want je wilt een grillpan goed heet laten worden voordat je er op gaat grillen.
Best verkochte grillpan
Ronneby Bruk Maestro Grillpan - 25 cm - RVS
€134,87 Op Voorraad
De eerste grillpannen werden gemaakt van gietijzer, een nadeel van gietijzer is dat het zwaar is, maar is dat wel een nadeel bij een grillpan? Wil je niet juist dat hij goed blijft liggen op het gasfornuis? Ik vind van wel, een aluminium grillpan schuift sneller van z’n plek en ach, het is wat handiger bij de afwas, een lichte pan.
Dat is overigens nog een nadeel van gietijzer; het kan niet in de vaatwasser. Maar dat is eigenlijk niet goed voor welke pan ook (al helemaal niet voor teflon of een ander soort anti-aanbaklaag) dus de gietijzeren grillpan is wat mij betreft de beste keuze, zeker ook omdat je een gietijzeren grillpan in de oven kunt zetten (als hij past), en dat is prettig want zo kun je voedsel even grillen op je gasfornuis of op de kookplaat (gietijzeren grillpannen werken uitstekend op inductie) en daarna in de oven door laten garen (biefstuk, iemand?). Dit kan je met een grillpan met Teflon anti-aanbaklaag (meestal) niet doen.
Als je graag je grillpan in de oven zet kies dan voor een gietijzeren grillpan met afneembaar handvat of met een vouwbaar handvat, zo past de pan eenvoudig in de oven en verbrand het handvat niet.
Direct naar: Grillpan voor Inductie – Grillpan voor Keramische kookplaat – Grillpan Gietijzer – Grillpan van Gietijzer voor Inductie – Gietijzeren grillpannen (zonder anti-aanbaklaag) – Plaatstalen grillpannen – Le Creuset grillpannen – Tefal grillpannen – Staub grillpannen – Demeyere grillpannen – BK grillpannen – GreenPan grillpannen – Ronneby Bruk grillpannen
Grillpannen met een anti-aanbaklaag
Deze pannen zijn gemaakt van aluminium of RVS met een anti-aanbaklaag van Teflon, Duraceramic, Expert Pro of een Protectalplus coating. Grillpannen met een anti-aanbaklaag bakken minder snel aan, zijn eenvoudig in gebruik en in onderhoud (snel schoon). Houd er rekening mee dat ook deze pannen niet in de vaatwasser gereinigd mogen worden en dat scherpe voorwerpen op de anti-aanbaklaag de levensduur van de pan aanzienlijk verkorten. Wanneer goed onderhouden kan de pan een aantal jaar meegaan, zeg 3 tot 5 jaar bij intensief gebruik. Grillpannen met een anti-aanbaklaag kunnen een temperatuur verdragen van zo’n 160-200 graden. Houd er rekening mee dat er stoffen in de anti aanbaklaag kunnen zitten (zeker bij het oude Teflon is dit het geval) die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als de temperatuur van de pan boven de 350 graden komt. Je kunt een grillpan met Teflon anti-aanbaklaag meestal dan ook niet in de oven zetten (verschilt per fabrikant).
Een belangrijk voordeel van een grillpan met anti-aanbaklaag is dat deze vaak goedkoper zijn dan gietijzeren grillpannen, maar dan ook minder lang meegaan.
Lees hier meer over de voor- en nadelen van teflon. Een overzicht van aluminium grillpannen vind je hier. Een overzicht van alle grillpannen vind je in dit grillpannen prijsoverzicht.
Schoonmaken grillpan met anti-aanbaklaag
Een grillpan met anti-aanbaklaag maak je niet schoon met een schuurspons of ander hard voorwerp, dit kan namelijk de goede eigenschappen van de anti-aanbaklaag verminderen en de slechte eigenschappen naar boven halen, en dat is niet wat je wilt. Laat de grillpan met anti-aanbaklaag liever weken en borstel deze schoon onder heet water, zo voorkom je dat de anti-aanbaklaag haar goede eigenschappen verliest en houd je de pan lang goed bruikbaar en gezond.
Grillpannen van gietijzer
Gietijzer is zwaar, duurzaam en kan goed tegen hoge temperaturen die goed worden geleid. Wat mij betreft het ultieme materiaal voor een grillpan. Het Zweedse Ronneby Bruk begrijpt dit ook en maakt al vele jaren zeer goed keukengerei, waaronder grillpannen. Daarnaast zijn er natuurlijk de grote merken zoals Le Creuset, Cadac, BK en Fissler die allen zeer degelijke gietijzeren grillpannen maken, waarvan enkelen met afneembaar of inklapbaar handvat zodat de grillpan in de oven kan. Een gietijzeren grillpan kan niet in de vaatwasser, je zult hem met wat zorg moeten behandelen en schoonmaken, maar dan heb je er ook jaren plezier van. Bekijk hier een overzicht van gietijzeren grillpannen en grillplaten.
Schoonmaken grillpan van gietijzer
Gietijzer maak je niet schoon met zeepsop omdat hierdoor de pan ruw wordt en aan kan gaan bakken. Mocht er toch zeep nodig zijn: droog de pan goed af na het schoonmaken en wrijf deze even in met wat plantaardige olie, zoals koolzaadoli. Je borstelt de grillpan schoon met een borsteltje en heet water, gaat niet al het vuil goed van de pan af zet er dan wat water in en laat het even koken, daarna gaat het borstelen een stuk eenvoudiger. Als de pan er zwart en glanzend uitziet dan is hij goed schoon en weer klaar voor gebruik. Is de pan grijs en dof brand hem dan opnieuw in met bijvoorbeeld koolzaadolie. Een overzicht van alle gietijzeren grillpannen vind je hier.
Welke grillpan moet ik kopen?
Het antwoord op de vraag welke grillpan je moet kopen hangt dus af van of je de pan in de oven wilt kunnen zetten en of je bereid bent iets meer uit te geven voor een gietijzeren grillpan die ook nog iets meer onderhoud vraagt dan een grillpan met anti-aanbaklaag maar die wel langer mee gaat en ook nog eens betere bakkwaliteiten heeft. Ik heb een gietijzeren grillpan van Le Creuset, deze doet wat hij moet doen en is altijd tot mijn beschikking voor het bakken van vlees, vis en groente zonder olie of boter in de pan te doen (bij het grillen is het gebruikelijk om het voedsel zelf in te smeren met wat olie). Als ik nu een nieuwe grillpan zou moeten kopen zou ik kiezen voor de grillpan van Ronneby Bruk, want deze is van gietijzer, heeft zeer goede recensies en is niet duur. In opinieblad Elsevier verscheen in 2011 een artikel waarin wordt beschreven hoe je een goede pan kiest. Aan het woord is Josmar Lub van kookwinkel ‘Potten & Pannen’ in Utrecht, hij zegt:”Wat je ook kiest, […] omzeil de anti aanbaklaag” omdat het mooie korstje aan je vlees ontstaat doordat het even aan de pan vastschroeit en daarna loslaat, dit lukt niet met een anti aanbaklaag. Daarom zal ik wederom kiezen voor een gietijzeren grillpan als mijn huidige grillpan niet meer bevalt, wat dan nog wel even zal duren want gietijzer vergaat niet zo snel en hij gaat steeds beter bakken. Gietijzer is je vriend in de keuken en een grillpan van gietijzer is je beste vriend (ook als je kookt op inductie: gietijzer is een uitstekende magnetiseerbaar metaal dus werkt het zeer goed op inductie).
Een overzicht van de gietijzeren grillpannen van Ronneby Bruk vind je hier.
De grillpannen van Ronneby Bruk zijn gemaakt van duurzaam en zeer sterk gietijzer dat is ingevet met een speciale olie wat ervoor zorgt dat er een minder snel iets aankoekt in de pan. Door het gebruik van de pan zal dit vetlaagje steeds beter gaan werken. Deze grillpannen zijn bestand tegen hoge temperaturen (tot 200 graden Celsius) en geschikt voor alle warmtebronnen (dus ook geschikt voor koken op inductie of keramische kookplaat en de oven).
De grillpannen van Ronneby Bruk zijn verkrijgbaar in twee maten: 25 cm Ø en 28 cm Ø. Beide modellen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: met houten handvat (donker kleurig) en met RVS handvat. Als je de grillpan in de oven wilt kunnen gebruiken dan is een grillpan met RVS handvat nodig. Een gietijzeren grillpan van Ronneby Bruk is wat mij betreft de beste keus als je een grillpan gaat kopen.
Grillplaat – Wat is het verschil tussen een grillpan en een grillplaat?
Je kunt ook kiezen voor een grillplaat, het verschil tussen een grillpan en een grillplaat is dat een grillplaat vaak meer oppervlak heeft voor het grillen dan een grillpan. Grillplaten hebben handvatten aan de zijkant en niet, zoals een grllpan, een lange steel, dit maakt de grillplaat eenvoudiger te plaatsen in een oven en op een barbecue of grill. Sommige grillplaten zijn aan beide kanten te gebruiken (al is het verstandig de grillplaat gewoon schoon te maken na gebruik en niet om te draaien) en zijn ze verkrijgbaar in zowel gietijzer als in andere metalen. Een groter oppervlak biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld vis of sprare ribs eenvoudig te grillen, braad het aan op een gasfornuis of de keramische- of inductiekookplaat en plaats je vlees of vis daarna eenvoudig op de grillplaat in de oven zodat het doorgaart aan alle kanten. Een grillplaat gebruik je natuurlijk ook eenvoudig om je eten mee op te dienen, bijvoorbeeld als je bakt op een barbecue dan is het eenvoudig om de plaat met eten op een onderzetter op tafel te zetten, je eten blijft goed warm en het ziet er fantastisch uit op tafel. Grillplaten hebben over het algemeen dezelfde prijs als grillpannen, het bakoppervlak van grillplaten is dan vaak wel groter dan dat van grillpannen uit de zelfde prijsklasse. Een overzicht van grillplaten vind je in dit grillplaten prijsoverzicht.
Hoe bak je in een grillpan?
Bij het bakken van vlees en vis wordt dit bruin, dit komt doordat er een chemische reactie tussen suikers en aminozuren optreedt, dit wordt ook wel de Maillardreactie genoemd, en dit is wat de lekkere geur en smaak geeft bij het bakken van vlees en vis. Als je vlees, vis of groente grillt in een grillpan dan ligt het op de ribbels van de pan die heet zijn, je krijgt dan ook die mooie bruine streepjes op je eten als je bakt in een grillpan. Doordat een goede grillpan warmte goed geleid zal je vlees overal vrijwel gelijk garen en net iets harder op de plaatsen waar het in contact komt met de ribbels. Je hoeft in een grillpan geen vet (olie of boter) te gebruiken omdat het eten niet op een plat oppervlak ligt waar het aan blijft plakken, maar op dunne ribbels. Je smeert het te grillen voedsel in met vet en niet de pan, doe je vet in een grillpan dan komt het vet tussen de ribbels te liggen en dan heb je eigenlijk een koekenpan.
Je legt het eten niet ijskoud in de hete pan, je laat het voor gebruik even op kamertemperatuur komen zodat de overgang van koud naar de hete grillpan niet te groot is. Het gerecht zal even vast schroeien aan de ribbels van de grillpan maar daarna loskomen en de mooie bruine kleur hebben door het schroeien en kort plakken aan de ribbels (dit werkt niet bij een grillpan met anti-aanbaklaag). Draai het gerecht nu om en laat ook aan de andere kant even schroeien op de ribbels. Afhankelijk van wat je grillt is het gerecht zeer snel klaar om te eten, het is gaar en heeft aan beide kanten mooie grillranden.
Bakken in een grillpan
Hieronder zie je hoe zelfgemaakte gemarineerde varkenshaas wordt gegrild op een grillpan:
Fatemeh Feyzi zegt
Hi,
Thanks for the article, I translated it to english so I am not sure if I got everything correctly but a question: what is thecoating on grill pans made of cast iron?
cast iron is not black for sure so tey have used some sort of coating. can you give some info on that?
thanks
F
Marianne zegt
Hi, coating on cast iron grill pans is a heat resistant oil. The oil is burned into the iron after production of the pan, this is why it will not come off easily or can be washed off. The oil prevents the food from sticking to the iron, even though the food will stick to it for a short period of thime once placed onto the pan, it will come loose after a few seconds, leaving the typical imprint of a grill pan: the stripes.
So the answer to your question: oil :-)
Monique zegt
Hoi,
Ik eet vegetarisch en gebruik o.m. wel eens de burgers van valess. Deze blijven echter snel plakken in een gewone koekenpan en laten nare aankoekresten achter. Ik vroeg me af of een grillpan een betere optie is. Alleen.. vegetarische producten zijn niet hetzelfde als vlees. Vlees bevat van nature meer vetten, waardoor ik me tevens afvraag of ik de grillpan wel kan gebruiken zonder toevoeging van vet bij vegetarische burgers.
Hartelijke groet,
Monique
Marian zegt
Hoi Monique,
Je schrijft:”waardoor ik me tevens afvraag of ik de grillpan wel kan gebruiken zonder toevoeging van vet bij vegetarische burgers”. Ik moet je helaas zeggen dat het, in geen enkele pan, verstandig is zonder vet te bakken.
Bij een grillpan is het gebruikelijk het voedsel te besmeren/stuiven met vet voordat je het in de grillpan legt (of op de grillplaat). Bij een koekenpan doe je vet in de pan voordat je gaat bakken.
Er zijn wel dingen die je zonder vet kunt grillen, zoals brood (tosti’s gaan prima in de grillpan zonder vet) maar ‘nat’ voedsel heeft wat vet nodig.
Het is een misvatting dat je in een koekenpan met anti-aanbaklaag zonder vet kunt bakken, je kunt vaak wel minder vet gebruiken dan bij het bakken in een pan zonder kunstmatige anti-aanbaklaag, maar helemaal zonder vet is nooit een optie geweest.
Het vet goed heet laten worden voordat je het voedsel in de pan legt en even laten dichtschroeien werkt vaak het beste, dan even een ‘zetje’ geven zodat het los komt, dan heb je de miste kans op aanbakken.
En natuurlijk de bereidingswijze op de verpakking opvolgen als uitgangspunt, maar ik vermoed dat je dat al lang en breed geprobeerd hebt…
Monique zegt
Beste Marian,
Dank voor je reactie. Ik wist idd niet dat je bij een grillpan ook vet moest gebruiken. Overigens zie ik in de beschrijving van de Ronneby pannen op je website letterlijk staan: ‘Omdat de pan is ingevet met speciale olie is bakken met boter niet meer nodig.’ Verwarrend ??? Maar als je bij een grillpan de produkten invet en niet de pan, kun je het vet dus niet eerst heet laten worden.. Of bedoel je dit bij een gewone koekenpan? Zeker bij de valessburgers schroeit het dan juist vast, vandaar dat ik zocht naar een alternatief.
Hartelijke groet, Monique
Marian zegt
Ik begrijp dat wat er stond verwarrend kan zijn, daarom heb ik de tekst iets aangepast.
Ik ken de burgers die jij gebruikt niet, maar mijn ervaring met vegetarische burgers is dat ze knapperig bakken als je voldoende vet gebruikt in een koekenpan (dan bedoel ik echt wel een laagje olie of boter), of ze even insmeert met olie voordat je ze op een hete grillpan legt.
Je zou eventueel ook de fabrikant van de burgers kunnen vragen naar bakadvies, mijn ervaring is dat je met een emailtje verder komt dan met bellen, omdat bij het bellen vaak een standaard-reactie wordt gegeven (“zoals op de verpakking staat…”) en bij een email wat meer informatie kan worden ingewonnen door de fabrikant voordat een reactie wordt gegeven.
Beschrijf dat de bakvoorschriften op de verpakking voor jou niet goed werken, en dat je graag advies zou willen ontvangen.
Ik hoop dat je hiermee verder kunt.
Monique zegt
Helder Marjan, dank je wel. De info las ik in de tekst van de advertenties (fonq), ik ben bang dat je die zelf niet kunt aanpassen?
Hartelijke groet, Monique
Marian zegt
Inderdaad: dat zijn teksten van fonQ, die kan ik niet aanpassen.
Monique zegt
Beste Marian,
Ik heb antwoord van Valess (Friesland Campina), misschien ook voor anderen interessant: “We raden u aan om altijd gebruik te maken van olie of (bak)boter wanneer u een Valess product in de pan bakt. Daarbij is het verstandig om dit op een matige temperatuur te doen. Een pan met een goede anti-aanbaklaag is altijd verstandig. Het is ook mogelijk het product te verwarmen in de oven. Doe dit op 180 graden, ca 8 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven.”
Ze gaan niet in op de grillpan helaas, maar ik vermoed dat ik op een te hoge temperatuur heb gebakken, dus ik kan er wel mee verder.
Hartelijke groet, Monique
Marian zegt
Hoi Monique,
Fijn dat je antwoord hebt gekregen en het met ons deelt!
Zou best kunnen dat je het te heet hebt gebakken, maar het zou me wel verbazen als het op lagere temperatuur veel beter gaat.
Fijn dat ze als alternatief de oven noemen: stom dat ik dat zelf niet heb bedacht als suggestie: in de oven kan je wel vetarm bakken in veel gevallen. Als je in de gelegenheid bent zou ik de oven zeker even proberen.