Essentieel bij het minder vlees gaan eten is, denk ik, dat je niet vasthoudt aan de maaltijden die je kent, maar nieuwe maaltijden bereiden. Als je elke dag aardappelen, vlees en groente eet, en dan het vlees vervangt door iets dat moet lijken op vlees maar het niet is, dan ga je iets missen, omdat de vleesvervangers meestal gewoon niet zo lekker zijn als vlees. Je kunt dan beter gerechten maken die gewoon geen vlees bevatten, want dan mis je niet wat er toch al niet in hoorde. Onlangs zijn wij wat minder vlees gaan eten, en dan kom je tot dit soort ‘wijsheden’… De hamburger is er zo een in de categorie gewoon niet meer eten, want zeg nou zelf: een broodje hamburger zonder hamburger werkt gewoon niet. Toch? Nou… je kunt wel een vegetarische hamburger maken die lekker is, het is geen hamburger, maar wel een groenteburger, en een broodje groenteburger kan ook heel lekker zijn! Hieronder lees je het recept voor mijn groenteburger.
Groenteburger is geen hamburger
Als je denkt een hamburger te maken van groente, dan kom je bedrogen uit. Deze groenteburger smaakt niet naar een hamburger, maar hij smaakt naar een groenteburger. Hij is ook niet vegan, want er gaat ei in en deze groenteburger is zelfs niet vegetarisch, omdat ik er Worcestershire sauce in gaat, en daar zit ansjovis in, Waarom? Omdat het lekker is! :-)
Ingrediënten voor 10 groenteburgers
- 1 kleine ui
- 1 courgette
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels tandoorikruiden
- 1 blik kikkererwten
- 1 blik maiskorrels
- Flinke scheur Worcestershire sauce
- Flinke eetlepel mosterd
- 1 ei
- 4 eetlepels zelfrijzend bakmeel
- Zout en peper naar smaak
- Olie om in te bakken
Kookgerei
- Mes
- Snijplank
- Theelepel
- Eetlepel
- Staafmixer of blender
- Mengkom of maatbeker
- Koekenpan of hapjespan
- Vorm (bakring) voor het maken van rondjes in een pan (optioneel)
Bereiding
- Één kleine ui snipperen en bakken in de pan met olie
- Snijd de courgette in de lengte door en verwijder de zaadlijsten met een lepel
- Snijd de courgette in blokjes en bak mee met de uit
- Snipper drie teentjes knoflook en bak mee
- Voeg twee eetlepels tandoorikruiden toe en bak mee
- Laat één blik kikkererwten uitlekken en bak mee
- Laat één blik mais uitlekken en bak mee
- Als de uien bruin beginnen te worden haal je het mengsel van het vuur
- Doe het mengsel nu in een mengkom of maatbeker en pureer alles met een staafmixer (of doe het in een blender en vermaal het)
- Voeg nu een flinke scheut Worcestershire sauce toe en roer goed door
- Voeg een flinke eetlepel mosterd toe en roer goed door
- Proef het mengsel (alles is gaar dus gewoon eetbaar) en voeg zout en peper naar smaak toe
- Het is de bedoeling dat het mengsel nu redelijk is afgekoeld zodat het ei er door kan, als het mengsel nog erg warm is blijf dan even roeren zodat er wat warmte verdwijnt
- Voeg het ei toe en roer het mengsel goed door
- Voeg nu één voor één vier eetlepels zelfrijzend bakmeel toe en roer tussen elke lepel goed door
- Doe voldoende olie (een laagje) in de pan en verhit dit
- Zet nu de bakring in de pan en doe hierin 2-3 lepels van het mengsel en druk het aan zodat de bakring gevuld is en het mengsel een stevige schijf vormt
- Haal de bakring weg en herhaal het vullen nog twee of drie keer (net wat er in je pan past)
- Bak de groenteburgers op middelhoog vuur in olie tot ze donker goudbruin zijn aan de onderkant, draai ze dan om. Je kunt de randen van de burgers in de gaten houden: worden die bruin dan is de onderkant goed.
- Bak zo al je groenteburgers. Serveren op een broodje, lekker met wat saus, sla, tomaat, kaas en plakjes augurk!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!