Een soepje is altijd lekker: het vult niet te veel, wekt de eetlust op of kan met een broodje of maaltijdsalade dienen als volledige maaltijd. De soepen uit blik of uit pak vind ik meestal veel te zout, en het zelf maken is zo eenvoudig dat ik al in jaren geen soep uit de supermarkt heb gegeten. Een ander voordeel van zelf groentesoep maken: je kunt er alle groente in kwijt die je nog in de koelkast hebt liggen.
Ingrediënten voor groentesoep
- 250 ml bouillon (zelfgemaakte bouillon is het allerlekkerst)
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 prei
- 1 winterpeen
- 1 blik gepelde tomaten (of blokjes, of verse tomaten als je ervan af moet)
- Vers gemalen peper
- Scheutje ketjap
- Half theelepeltje sambal
Bereiding groentesoep
- Zet een pan op het vuur met een beetje vet (kokosolie, boter of andere olie).
- Pel de uien en snijd ze grof in stukken
- Doe de uien in de pan en laat zachtjes fruiten
- Snijd de prei en was deze goed uit, er zit vaak veel zand in de prei, doe de prei nu bij de ui in de pan en fruit even mee
- Snijd de wortel doormidden en daarna in plakken (hoe dunner hoe eerder gaar) en voeg ze bij het ui-prei-mengsel
- Schil de teentjes knoflook en snijd ze fijn, doe ze in de pan als de andere groenten bijna klaar zijn met fruiten. Bak dan de knoflook even kort mee (let op dat het niet verbrandt)
- Doe de tomaat uit blik bij het groentemengsel en roer even door
- Voeg nu de (zelfgemaakte) bouillon toe aan het groentemengsel en maal er wat peper bij
- Laat het geheel nu zachtjes koken tot de wortel zacht is in ongeveer 20 minuten.
- Als de wortel zacht is voeg je een scheutje ketjap en het halve lepeltje sambal toe, roer even door
- Pak nu de staafmixer en pureer het geheel tot een lichte pittige groente-tomatensoep.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!