Eerder bekeken we inductie fornuizen en ontdekten we dat vooral de bredere modellen populair zijn. Op zoek naar een breed (90 cm) inductie fornuis voor onze nieuwe keuken kwam ik er achter dat de webshops die grote inductie fornuizen verkopen niet altijd alle gewenste informatie over de fornuizen vermelden, en dat maakt het lastig om de verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Voor ons is een fornuis mooi maar hij moet vooral goed werken (functionaliteit is belangrijk bij een gebruiksvoorwerp), en zonder nauwkeurige en uitgebreide specificaties van de fornuizen wordt het daarom lastig het beste fornuis uit te kiezen. Websites van fabrikanten zijn vaak heel mooi maar het vinden van de juiste productinformatie blijkt ook daar een opgave. Daarom heb ik in dit artikel mijn ervaringen met de websites van de verschillende fabrikanten van inductie fornuizen opgeschreven (en ‘deeplinks’ naar de juiste productcategorie op de websites erbij gezet, zodat je snel kunt vinden wat je zoekt).
Websites van fabrikanten van inductie fornuizen
Ik heb hieronder per fabrikant beschreven wat je van de informatie op de websites van het merk kunt verwachten en op welke manier je het beste informatie kunt vinden over de fornuizen. Je vindt ook per fabrikant een directe link naar de categorie ‘inductie fornuizen’ of instructies hoe er te komen, zodat je niet zelf de juiste weg hoeft te vinden. De namen van de fabrikanten staan op volgorde van populariteit.
Smeg
Smeg is een Italiaanse fabrikant van huishoudelijke apparaten, de naam Smeg is een afkorting van Smalterie Metallurgiche Emiliane Guastalla. Het familiebedrijf is opgericht door Vittorio Bertazzoni (onthoud die naam want we komen hem verderop dit artikel nog een keer tegen). De Smeg inductie fornuizen zijn te vinden bij verschillende webshops in Nederland, al zijn het er niet zo heel veel en wordt lang niet alle informatie vermeld, zeker niet als we naar de bredere fornuizen kijken, en daarom moeten we voor informatie over de modellen naar de website van Smeg.
Het overzicht van Smeg inductie fornuizen op de website van Smeg zelf is uiteraard groter en er staan netjes wat specificaties bij de modellen, maar helaas is filteren op iets functioneels niet mogelijk. Het beste kun je daarom op deze website modellen die je mogelijk interessant vindt selecteren (selectievakje) en dan vergelijken. Zo kun je een direct overzicht krijgen van de specificaties, tot en met de eigenschappen van de verschillende kookzones op het fornuis aan toe. Scroll even door naar ‘TECHNISCHE SPECIFICATIES KOOKPLAAT’ om bijvoorbeeld informatie over een restwarmte-indicatie functie te vinden.
De hoeveelheid informatie die Smeg biedt over de inductie fornuizen is groot en dat is prettig, helaas zouden wat meer filters in het overzicht van fornuizen wel prettig zijn, en ik doel dan bijvoorbeeld op bediening van het fornuis. Ook zou het vermelden van een (advies-)prijs bij de modellen prettig zijn, dan hoef je als consument gewoon wat minder modellen te bekijken die uiteindelijk toch niet in je budget passen.
Een overzicht van de inductie fornuizen van SMEG vind je op de SMEG website. Lees meer over SMEG op Wikipedia.
Boretti
Boretti fornuizen zijn vaak de eerste fornuizen waar Nederlanders aan denken – dit is een gevolg van zeer goede promotie van dit Nederlandse merk, dat graag als Italiaans kwaliteitsmerk wordt beschouwd. Het eerste Boretti fornuis werd in 1995 op de markt gebracht (bron) en (voor zover ik kan achterhalen) is Bob Brilman nog altijd de directeur van Boretti. Volgens enkele bronnen is de naam Boretti een samenvoeging van de initialen van drie Nederlanders die fornuizen van het Italiaanse merk ILVE naar Nederland haalden en de Italiaans klinkende naam ‘Boretti’ gaven, tot ergernis (betaalmuur) van sommige Italianen. Feit is dat Boretti fornuizen populair zijn in Nederland, dus ook dit merk namen we mee in de zoektocht naar een inductie fornuis.
Op de website van Boretti vinden we diverse fornuizen, je moet zelf nog even ‘Fornuistype->Inductie’ kiezen om inductie fornuizen te filteren. We vinden verder ook nog andere praktische filters zoals ‘Flexzones’ en ‘zachtsluitende deur’ en dat is altijd fijn, maar helaas geen filtermogelijkheid voor bediening van de kookzones. Wel worden (advies-)prijzen vermeld bij elk fornuis. Helaas krijgt elk fornuis de naam ‘INDUCTIEFORNUIS 90CM’ mee, en zie je het typenummer pas als je klikt. Ook andere specificaties komen pas in beeld als je op een fornuis klikt; de nadruk ligt dus voornamelijk op uiterlijk, zoals we bij veel fabrikanten moeten constateren. Als je dan uiteindelijk op een fornuis klikt dan zijn alle eigenschappen uitgeschreven als tekst, dus is vergelijken lastig. Ik kon geen tabel vinden met specificaties en ook geen vergelijkingsfunctie, maar wellicht heb ik deze functie over het hoofd gezien.
Een overzicht van de inductie fornuizen van Boretti vind je op de Boretti website (aan de linkerkant nog even ‘Fornuistype->Inductie’ kiezen).
Falcon
Falcon is ook een populair merk als het op inductie fornuizen aankomt, al bevindt dit merk zich in een wat hogere prijssegment. AGA Rangemaster is de Britse fabrikant van Falcon fornuizen en dit bedrijf is oorspronkelijk onder een andere naam opgericht door John Flavel. De familie Flavel is als sinds de oprichting actief binnen het bedrijf dat in 1830 het eerste fornuis ter wereld ontwikkelde (bron) en sindsdien zijn fornuizen een belangrijk product voor deze fabrikant. (bron).
Als we op de website de inductie fornuizen hebben gevonden zien we direct filters; eerst kunnen we product breedte selecteren maar helaas zijn de volgende filters op productlijn en de derde set filters is voor kleur. En de productlijn is voor mij absoluut de minst interessante eigenschap van een fornuis, en de ervaring leert dat de meeste fornuizen in meerdere kleuren leverbaar zijn dus ook kleur als filter voegt weinig toe – al is het wel leuk dat de kleur die je kunt kiezen ook wordt getoond als kleur en niet alleen als tekst. Je zult zien dat het overzicht fornuizen van de merken Falcon, AGA en Classic en andere toont, en dat komt natuurlijk omdat we het filter voor productlijnen hebben genegeerd: een prima keuze zo blijkt. We zien dat de modellen worden getoond met naam van het product en kleur. Voor meer specificaties klik je op een model of selecteer er meerdere (maximaal 4) voor een vergelijking.
Als je een fornuis hebt aangeklikt kan je direct zien in welke kleuren en afmetingen dit model leverbaar is en je vindt ook vrij snel de product-specificaties. Ik vond het ’t meest overzichtelijk om vier fornuizen te selecteren voor de vergelijking, want op die manier kan je direct kijken welke modellen bepaalde eigenschappen wel of niet hebben (aangezien je hier niet op kunt filteren in het overzicht). Als je bijvoorbeeld vier modellen hebt geselecteerd en je ziet direct dat geen van de vier over restwarmte indicatie beschikt op de kookzones, en dit is een functie waar je waarde aan hecht, dan kan je direct die vier geselecteerde fornuizen uit je vergelijking verwijderen. Let er wel op dat als je terug gaat naar de overzichtspagina niet alle eerder gekozen filters nog actief zijn (vooral de maat van het fornuis lijkt automatisch te worden ge-deselecteerd).
Een overzicht van de inductie fornuizen van Falcon vind je op de AGA-FALCON website.
Belling
Ook Belling is een van oorsprong Engelse fabrikant van fornuizen, echter bestaan ze ‘slechts’ 100 jaar. Nog altijd worden Belling fornuizen met de hand gebouwd (bron) en daardoor zou er meer oog voor detail zijn bij de fabricage, echter is het merk sinds 1992 eigendom van Glen Dimplex; een Iers bedrijf. Je kunt er voor kiezen je eigen fornuis samen te stellen bij Belling, iets dat me leuk lijkt, al vind ik het kiezen van andere onderdelen voor een nieuwe keuken al heel veel werk, dus wellicht dat ik toch liever voor een bestaand model kies.
Als we op de website van Belling de fornuizen vinden dan kunnen we direct filteren op maat, kleur, aantal compartimenten en nog wat andere filters. Helaas niet de meest nuttige al is maat al een fijne om te beginnen. Het overzicht van fornuizen dat overblijft toont afbeeldingen en de productnaam, dus je moet echt elk model aanklikken voor specificaties. Prijzen kon ik niet vinden. Als je een model aanklikt krijg je direct een overzicht van wat specificaties te zien, voor meer info klik je op de knop ‘Technische snufjes’, waarna de specificaties uitgeschreven worden getoond. Helaas geen overzichtelijke tabel en ook een vergelijkingsfunctie voor de fornuizen kon ik niet vinden, helaas.
Een overzicht van de Belling inductie fornuizen van vind je op de Belling website.
Bertazzoni
Zoals beloofd komt de naam ‘Bertazzoni’ ook nog even voorbij – we kwamen het al tegen als familienaam bij Smeg. Toch gaat het hier om een andere familie Bertazzoni, want Francesco Bertazzoni richtte Bertazzoni S.p.A., Italiaanse fabrikant van huishoudelijke apparatuur, in 1882 op, en het is dus een andere familie dan die van Smeg,
Als we de fornuizen van dit merk gaan bekijken op de officiële website dan valt direct op dat we kunnen filteren op afmeting, productlijn en kleur (kleur kiezen kan nadat je klikt op ‘More Filters’). Gek genoeg kun je niet zowel voor zwart (‘NERO’) als mat zwart (‘NERO MAT’) kiezen; het is of-of. En dat geldt ook voor andere kleuren: kies je NERO MAT dan is ‘ROSSO’ ook niet meer te selecteren. En natuurlijk missen we hier het belangrijkste filter: type fornuis, want ik zoek een inductie fornuis en geen gasfornuis. Het overzicht biedt nu alle type fornuizen, gelukkig wel alleen de modellen van 90 cm breed (omdat ik dat filter heb ingesteld). Vreemd genoeg worden na mijn kleurselectie (NERO) ook niet-zwarte fornuizen getoond. Als ik geen kleur selecteer worden minder fornuizen getoond dan als ik wél een kleur selecteer. ik denk dat ik er weinig van begrijp…
Gelukkig wordt wel meer productinformatie over de fornuizen getoond bij elk model in het overzicht en als je op een van de fornuizen klikt dan kan je aan de linkerkant van de pagina direct op ‘Specificaties’ klikken voor een mooie tabel met product-specificaties. Ook de vergelijkingsfunctie werkt prettig want je krijgt direct de specificaties van de (maximaal 3) modellen te zien. Helaas ontbreekt het aan typische kookplaat-functies zoals restwarmte-indicatie en boost-functie. Ik vraag me af of deze (toch geen goedkope) fornuizen niet over deze functie beschikken of dat ze gewoon zijn vergeten deze te vermelden.
Een overzicht van de inductie fornuizen van Bertazzoni vind je op de Bertazzoni website (let op: toont ook niet-inductie fornuizen). Lees meer over Bertazzoni op Wikipedia.
Stoves
Stoves is een Engelse fabrikant van fornuizen en werd opgericht op 14 februari 1920, in eerste instantie fabriceerde men plaatstaal en gasverwarmings-apparaten, maar in 1925 bleek de vraag naar fornuizen sterk toe te nemen en dus richtte het bedrijf zich op fornuizen. Stoves als merk is inmidels onderdeel van Glen Dimplex, net als Belling, zoals eerder in dit artikel beschreven (bron).
Bij het zoeken naar inductie fornuizen kunnen we bij Stoves direct naar dat type fornuizen naigeren – heel prettig. Ook kunnen we zelf een fornuis samenstellen, net als bij Belling, maar we kijken eerst maar eens naar wat er ‘kan-en-klaar’ leverbaar is. Wat filters betreft kunnen we ook hier kiezen uit stijlen: modern, stoer, strak en landelijk. En ook hier slaan we dit filter over want het gaat ons om prestaties en functies, niet om het uiterlijk. Ook de serie is voor ons niet relevant: maakt niet uit tot welke serie het fornuis behoort, we willen gewoon dat hij restwarmte indicatie heeft – bijvoorbeeld. Gelukkig kunnen we wel op breedte van het fornuis filteren, en op kleur, uiteraard. Wat overblijft is een overzicht van inductie fornuizen met afbeelding, modelnaam en kleur. Voor meer gegevens over de fornuizen klik je op het fornuis. De pagina toont relatief veel informatie maar als je op ‘EXTRA INFORMATIE’ klikt dan krijg je echt een mooie lijst met specificaties, ook van de kookplaat, waardoor het eenvoudig wordt de fornuizen van Stoves te vergelijken met die van andere merken (als je van die merken de specificaties kunt achterhalen). Een functie om de fornuizen van Stoves met elkaar te vergelijken kon ik helaas niet vinden, en dat geldt ook voor (advies-)prijzen van de fornuizen.
Een overzicht van de inductie fornuizen van Stoves vind je op de website.
LOFRA
LOFRA is een Italiaanse fabrikant van huishoudelijke apparatuur die in 1956 werd opgericht door de Lovato broers. De naam komt dan ook van LO (eerste twee letters van de familienaam) en FRA (eerste drie letters van het woord ‘fratelli’, wat ‘broers’ betekent). De productie van LOFRA fornuizen vindt plaats in Italië maar de fornuizen worden verkocht over de gehele wereld.
Als we de inductie fornuizen bij LOFRA gaan bekijken dan komen we helaas met de filters niet veel verder dan afmetingen (‘Misura’) en productlijn (rustiek, dolcevita, klassiek, etc.) en kleur. Ook is alles in het Italiaans maar daar schrikken we niet van terug (toch?) als we op zoek zijn naar een fornuis. We kunnen niet filteren op ‘inductie’ bijvoorbeeld, dus moeten we echt per fornuis kijken wat voor soort warmtebron is ingebouwd. De productlijnen ‘Maxima’ en ‘Rustiche’ blijken inductie fornuizen te bevatten. Vergelijken van modellen lijkt niet mogelijk maar als je een fornuis aanklikt vanuit het overzicht dan vind je wel veel informatie en eigenschappen van het model. In het Italiaans en niet echt prettig geordend om overzichtelijk te kunnen vergelijken. Opnieuw ben ik op zoek naar specifieke functies van de kookzones, maar die blijken helaas lastig te vinden.
Een overzicht van de inductie fornuizen van LOFRA vind je op de LOFRA website. Lees meer over LOFRA op Wikipedia.
Lancellotti
Lancellotti is een merk dat voortkomt uit de Steel Italy fabriek in Italië. In 1922 startte Angelo Po de productie van kookapparatuur voor bedrijven en restaurants met zijn eigen naam als bedrijfsnaam. In 1935 wordt het eerste brede vrijstaande gasfornuis geïntroduceerd. Kleinzoon Auro Po wordt als jonge ingenieur in 1984 opgenomen in het management team van de fabriek Angelo Po, waar zijn vader en oom inmiddels als eigenaren de scepter zwaaien. Na een periode van 15 jaar besluit Auro Po in 1999 een eigen fabriek op te starten, ook in Carpi. De fabriek geeft hij de naam Steel, en de fornuizen die worden geproduceerd krijgen ook die naam: Steel Italy. In 2014 wordt de merknaam ‘Lancellotti’ geintroduceerd, en dit merk prijkt nu op fornuizen wereldwijd (bron).
Bij het bekijken van de inductie fornuizen van dit merk kunnen we alleen kiezen voor ‘fornuizen’, en dan moeten we in een overzicht kiezen voor een productlijn en maat. Je moet even met je muis hangen op de afbeeldingen en dan zie je dat ‘Adagio 90’ veel weg heeft van een inductie fornuis. Als je daar dan op klikt dan krijg je dat fornuis te zien. Er wordt op de productpagina veel informatie gegeven over het gehele fornuis, de oven en de kookplaat afzonderlijk, wat wel prettig is. Uiteraard missen we ook hier (advies-)prijzen en een vergelijkingsfunctie, maar het meest opvallende is natuurlijk het totaal ontbreken van enige vorm van filtering op producten. Wat wel weer handig kan zijn is de mogelijkheid productinformatie direct te downloaden, dus niet alleen een handleiding maar de productspecificaties. We komen dit bij andere merken ook wel tegen maar het valt wat meer op bij Lancellotti.
Een overzicht van de inductie fornuizen van Lancellotti vind je op de website.
Samengevat
Opnieuw valt op dat fornuizen, en dan voornamelijk de grotere robuuste modellen, het vooral moeten hebben van hun uitstraling, want dat is waar de fabrikanten vrijwel allemaal op focussen. Het geven van specifieke productinformatie lijkt ondergeschikt aan hoe de fornuizen er uit zien, alsof alleen de uitstraling belangrijk is en niet hoe je werkt met het fornuis. Ik vermoed dat daarom niet altijd alle informatie over de modellen wordt getoond; men hoopt dat je naar een showroom komt om verliefd te worden op één van de fornuizen en je geen zorgen meer maakt over hoe het fornuis werkt, want je wilt hem gewoon in je keuken hebben staan. Dat je je elke dag stoort aan de bediening of een bepaalde functie mist, tsja, dat is dan maar zo. Er zijn echter uitzonderingen, en we zien vooral dat de Engelse fabrikanten wat ruimhartiger zijn als het gaat om het vermelden van productspecificaties. Het is zelfs zo dat als je de productspecificaties bij sommige inductie fornuizen vergelijkt met wat er in de handleiding van diezelfde modellen staat, dat er functies op het fornuis blijken te zitten die niet in de specificaties vermeld staan. Zo kwam ik twee Falcon fornuizen tegen waarbij op de pagina met productspecificaties staat dat ze niet beschikken over restwarmte-indicatie (een functie die aangeeft of een kookzone nog te heet is om aan te raken), maar als je dan de handleiding leest dan wordt deze functie niet alleen omschreven maar ook met plaatjes getoond hoe deze functie werkt en waar je hem kunt vinden. Als je weinig of teleurstellende informatie tegenkomt over inductie fornuizen dan kan het dus best zijn dat je een stuk vrolijker wordt als je de handleiding van dat fornuis leest.
Advies: bekijk alleen modellen met een passende aansluitwaarde
Toch denk ik dat het belangrijk is voor jezelf een lijstje met eisen en wensen op te stellen waaraan jouw nieuw inductie fornuis moet voldoen. Het beste kun je de filters instellen zo goed en zo kwaad als het gaat (afmeting is er meestal wel bij) en dan open je alle modellen die over blijven na het filteren en dan kijk je direct naar de aansluitwaarde: is deze lager of gelijk aan 11,1 kW? Dan is aansluiten op 3x16A mogelijk, en dat is voor veel consumenten in Nederland toch wel het maximale (zeker in wat oudere woningen). Beschikt jouw stoppenkast over 3x25A? Dan is een fornuis met een aansluitwaarde tot 16kW mogelijk. In de tabel hieronder een beknopt overzicht van het aantal fasen dat je beschikbaar hebt, het aantal Ampère dat per fase kan worden geleverd en daarachter het berekende wattage (fase*Ampèere*Voltage=Wattage) en als laatste de meest voorkomende aansluitwaardes die we terugvinden op inductie fornuizen (*vrijwel alle grotere inductie fornuizen worden aangesloten op ten minste 3 fasen):
Fasen | Ampère | Volt | Watt | Aansluitwaarde |
---|---|---|---|---|
1 | 16 | 230 | 3680 | 3600 (3,6 kW)* |
2 | 16 | 230 | 7360 | 7200 (7,2 kW)* |
3 | 16 | 230 | 11040 | 11100 (11,1 kW) |
3 | 25 | 230 | 17250 | 16000 (16 kW) |
3 | 35 | 230 | 24150 | 18480 (18,5 kW) |
Je kunt dan dus direct modellen uit je vergelijking weglaten puur op de aansluitwaarde, en dat levert een veel kleiner aantal te vergelijken modellen op; scheelt weer een hoop werk. (Mocht je niet weten wat er in jouw woning aan elektriciteti wordt geleverd dan kan jouw energieleverancier of de netbeheerder je dat vertellen, maar je kunt het vaak ook vinden in je energiecontract of zelfs op facturen van de netbeheerder of energieleverancier).
Kookzone eigenschappen
Nu ga je bij de fornuizen die over blijven kijken naar de eigenschappen van het inductie kookgedeelte van de fornuizen. Let hierbij vooral om de eigenschappen van de kookplaat, kookzones en hun functies (lees alles over functies van inductie kookplaten – link opent in een nieuw venster). Als bijvoorbeeld een boost-functie wordt vermeld; hoeveel kookzones beschikken over deze functie? Als een timer wordt vermeld; kan deze worden ingesteld per kookzone? Is er een restwarmte-indicatie aanwezig? Hoe worden de kookzones bediend; draaiknoppen, tiptoets of sliders? En is er een (verlicht) display aanwezig waarop je informatie kunt aflezen? Maar ook als het om de oven gaat is het goed even te bekijken wat de verschillende functies van de oven zijn. Want vaak lees je ‘8 ovenfuncties’ of iets dergelijks, maar dat zegt niet zo veel als je niet weet wat die functies dan zijn. Lees hier meer over oven-functies (- link opent in nieuw venster).
Probeer dan zo goed en zo kwaad als het kan te filteren op enkele eisen als je de modellen bij de fabrikanten bekijkt. Noteer welke fornuizen aan je eisen en wensen voldoen, lees de handleiding van de interessante modellen door om zeker te weten dat ze bepaalde functies wel of niet hebben en kies dan het model dat past binnen je budget. Over de kleur en de stijl (landelijk, modern, strak of klassiek) hoef je je geen zorgen te maken want dat lijkt bij elk merk meer dan uitstekend belicht.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!