Halloween wordt in Nederland steeds meer gevierd, en het is in feite het eerste feest dat de feestdagen-periode aankondigt. In Noord-Holland kennen we Sint Maarten waarbij kinderen met lampionnen langs de deuren gaan en waarbij steeds meer invloeden van Halloween terugkomen, zo is een uitgeholde versierde pompoen voor het raam (met lichtje erin!) heel gebruikelijk, en die pompoen is dan weer typisch iets Halloween-achtigs. Halloween 2015 valt op zaterdag 31 oktober (en Sint Maarten op 11 november uiteraard). Maargoed, alles leuk en aardig: wat kan je allemaal maken voor Halloween? Nou, Halloween koekjes bijvoorbeeld! Bekijk hieronder het recept.
Wat je nodig hebt om de Halloween koekjes te bakken zijn uitsteekvormpjes die passen bij het thema. Ik heb een spookje, een pompoen, een vleermuis en… een doodskist. Ja echt. Je kunt de koekjes na het bakken leuk versieren en ze zo nog griezeliger maken, en dat is natuurlijk waar het allemaal om gaat bij Halloween.
Ingrediënten
- 125 gram zachte boter
- 75 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanillesuiker
- Mespuntje zout
- 135 gram bloem
- 1 eetlepel koekkruiden of speculaaskruiden
- 1 eetlepel cacao
- Halloween steekvormpjes
Bereiding
- Meng de boter, de poedersuiker, de vanillesuiker het zout, de bloem en de koekkruiden tot een zacht deeg.
- Deel het deeg in twee en kneed de cacao door een van de delen.
- Maak een bol van elk stuk deeg en leg de twee deegbollen in de koelkast.
- Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.
- Leg alvast wat bakplaten met bakfolie klaar.
- Krult je bakfolie, frommel hem dan op en strijk hem daarna weer glad, zo haal je de vorm uit het folie.
- Haal de deegbollen uit de koelkast en begin met de bol zonder cacao.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven plank tot een dunne plak.
- Steek met de Halloweenvormpjes het deeg uit. Let op dat je elke keer als je een nieuw stuk gaat rollen je de plank goed bestuift met bloem.
- Kneed het deeg tussendoor als het wat droog wordt. De warmte van je handen maakt het weer soepel.
- Als je een ovenschaal vol heb zet je hem 15 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Zijn je koekjes wat dikker, houd dan 170 graden aan. Heb je een oven die 170 graden niet als optie heeft, kies dan voor 160 graden en een minuut of twee langer.
[soliloquy slug=”halloween-koekjes-recept”]
Wanneer de koekjes gebakken zijn laat je ze afkoelen en daarna versieren met icing en dan griezelig smullen!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!