De naam ‘hamburger’ is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de Duitse stad Hamburg, de naam bestond echter eerder in de Verenigde Staten dan in Europa. Dit komt doordat immigranten de naam gebruikten voor gehakt, gevormd tot een plat stuk vlees, geserveerd op ee broodje. En als zij het konden maken, dan kunnen wij het natuurlijk ook zelf! Hieronder een recept om zelf heel eenvoudig heerlijke hamburgers te maken.
Hamburger recept
Ik gebruik zelf het liefst rundergehakt, maar je kunt ook half-om-half gehakt of varkensgehakt gebruiken, natuurlijk. Voor de broodjes gebruik ik volkoren afbak-broodjes, je kunt ook zelf brood bakken maar dan is het een veel langer recept. Je kunt ook sneedjes brood gebruiken, rooster ze dan even aan één kant zodat je dat knapperige en zachte hebt van de broodjes, en dat maakt het extra lekker!
Ingrediënten voor 4 hamburgers
- 250 gram gehakt
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels mosterd
- 2 theelepels tijm
- Snuf zout
- Snuf peper
- Scheutje olijfolie
- 4 afbakbroodjes (volkoren is echt heel lekker!)
- 2 augurken
- Ketchup of een andere saus
- 4 plakjes kaas
- 1 rode peper
- Klontje roomboter (of margarine) om in te bakken
Bereiding
- Schil de ui en snijd een kwart van de ui af
- Snijd dit kwart ui heel fijn en doe het bij het gehakt
- Snijd de rest van de ui in ringen en bak de ringen in wat olie zachtjes glazig
- Meng het gehakt ondertussen met een vork (niet met je handen) met de fijngesneden ui, het zout, de peper, mosterd en olijfolie, zorg dat je het gehakt heel los las, maak er nog geen bal van
- Pel en pers de knoflook en meng dit ook door het gehakt en voeg ook de tijm toe
- Meng het gehakt nu goed door elkaar en zorg dat het mooi los blijft
- Vergeet niet je fruitende uien in de gaten te houden, zet ze af als ze mooi glazig zijn en bruin beginnen te worden
- Verwarm de oven voor
- Zet een koekenpan op en doe het klontje boter erin en laat zachtjes smelten
- Maak 4 losse (!) bollen van het gehakt en druk deze zachtje plat op je werkblad, draai ze tijdens het platdrukken en rol de zijkanten over je werkblad om een egale zijkant te krijgen. Druk de hamburgers niet te plat, ze moeten juist luchtig blijven
- Leg de afbakbroodjes in de oven
- Bak de hamburgers 4 minuten aan elke kant in de hete boter
- Snijd het pepertje nu in kleine ringen
- Snijd de augurken in plakjes
- Als je de hamburgers één keer hebt gedraaid leg je op elke hamburger een plakje kaas
- Haal de hamburgers uit de pan als ze gaar zijn en met een beetje mazzel zijn je broodjes nu ook klaar
- Snijd de broodjes open, leg de hamburgers er in, leg er gebakken uienringen, peperringen en plakjes augurk op, maak af met een beetje ketchup of een andere saus
Uiteraard eet je hier een salade bij en misschien zelfgemaakte patat, gebakken aardappels of gewoon nog een hamburger…






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!