Hamburgers doen het goed in elk seizoen; in de zomer op de barbecue, in de herfst op een broodje, in de winter op de grill, in de lente… nouja, altijd. Zeker de vegetarische hamburger wint bij ons thuis aan terrein. Probleem is alleen: hamburgers zijn vaak duur, zeker de lekkere. En soms vallen ze tegen, ook de duurdere. Zelf maken is makkelijk maar ze worden nooit zo mooi en erger nog: ze vallen uit elkaar tijdens het bakken, en dat werkt gewoon niet fijn, niet op de barbecue, grill of op een broodje. Hoe doen ze dat toch bij de slager? vroeg ik me af. Met een hamburgerpers is het antwoord. Op zoek dus naar een goede hamburgerpers voor onze zelfgemaakte hamburgers! (Geen tijd om alles te lezen? Ga direct naar ‘mijn keuze’>>)
Best verkochte hamburgerpers
Excellent Houseware Hamburgermaker aluminium
Hamburgerpers – Wat is dat?
Met een hamburgerpers maak je zelf hamburgers die niet uit elkaar vallen en mooi rond zijn. Je mengt zelf het gehakt met kruiden en vult daarna de pers met voldoende mengsel. Je drukt vervolgens het gehaktmengsel aan met de stamper zodat het losse mengsel een compacte schijf wordt. Als je een hamburger perst dan heb je zelf meer controle over wat er in de hamburger zit, hoeveel zout en conserveringsmiddelen er zijn gebruikt. Maar het belangrijkste: je bepaalt zelf de kwaliteit van het vlees en de kruiden, en wellicht nog interessanter: de prijs. Want vlees is duur en we willen steeds meer controle hebben over wat we eten. Je bent tenslotte wat je eet. En dus kan ook de vegetarische hamburger gemaakt worden met de hamburgerpers.
Hamburgerpers gebruiken
- Maak een mengsel van gehakt, kruiden en andere ingrediënten, zo kan je een pittige hamburger maken met jalapeño’s, een Hollandse met geraspte kaas en mosterd, een vegetarische hamburger van kikkererwten of bonen, enz.
- Doe een velletje plasticfolie of keukenpapier (invetten met olie kan ook) in het bakje van de hamburgerpers* en leg hierin 150 gram van het mengsel (uitgaande van een hamburgerpers met een doorsnede (ø) van 11 cm).
- Druk nu de stamper van de pers op het mengsel en houd even vast.
- Haal nu de stamper van de hamburger af en laat de hamburger met het plastic uit de hamburgerpers op je hand vallen en leg de burger nu op het plastic op een bord of snijplank (meer ruimte).
- Leg nieuw velletje plasticfolie in de hamburgerpers en pers nu je volgende burger.
*Folie, papier of invetten is niet nodig indien de hamburgerpers voorzien is van een handigheidje om de hamburger eenvoudig uit de pers te laten glijden.
Hamburgerpers professioneel
Er bestaan professionele hamburgerpersen. Dit zijn meestal wat zwaardere persen voor het persen van meerdere hamburgers tegelijk. Ook bestaan er professionele modellen met een scharnier-mechanisme die het persen wat eenvoudiger maken bij grote hoeveelheden. Professionele hamburgerpersen zijn gemaakt van (gegoten) aluminium.
Hamburgerpers kopen – De aandachtspunten
Omdat ik een hamburgerpers wil kopen voor maandelijks gebruik ga ik niet op zoek naar een professionele hamburgerpers, maar ook niet naar een model waar ik snel ‘ruzie’ mee zal krijgen (lees: een model dat niet prettig werkt of snel stuk gaat). Waar let ik op:
Materiaal
Her en der lees ik over de hamburgerpersen van kunststof en hoe niet iedereen daar echt blij mee is. Omdat je veel druk zet bij het persen van een hamburger lijkt mij een hamburgerpers gemaakt van kunststof geen goed idee, ik zal me dan ook richten op hamburgerpersen gemaakt van aluminium of ander metaal (indien beschikbaar).
Maat
Wat maat betreft is het een persoonlijke voorkeur wat voor jou de beste maat is, zelf heb ik de voorkeur voor een hamburger van ongeveer 9-12 cm doorsnede en een rauw gewicht van 100-150 gram. (11 cm/150 gram zijn standaard maten voor een klassieke hamburger en de daarvoor gemaakte hamburgerbroodjes. Een hamburger van 9 cm past mooi op een ‘gewoon’ Hollands kadetje). Houd er rekening mee dat een hamburger tijdens het bakken wat krimpt.
Hamburgerpers merken en modellen
Ik ga dus op zoek naar een hamburgerpers gemaakt van metaal en met een capaciteit van ø 9-12 cm en een vulgewicht van 100-150 gram (helaas geven de meeste fabrikanten niet aan wat het vulgewicht is van de persen).
Hieronder vind je de hamburgerpersen die ik heb bekeken.
Vaggan Hamburgerpers
Een model dat heel erg veel lijkt op de hamburgerpers van Küchenprofi en die van Jamie Oliver die we verderop in dit lijstje vinden, maar dan kost hij de helft. Wordt ook verkocht onder de merknaam ‘Excellent Houseware’ en heeft een anti-kleeflaag.
- Merk: Vaggan/Excellent Houseware
- Materiaal: Aluminium en hout (handvat)
- Onderdelen: 2
- Doorsnede (ø): 11 cm
- Hoogte burgers: ? cm
Bol.com | €10,95 | Bol.com ► |
Amazon.nl | €15,80 | Amazon.nl ► |
Outdoorchef Hamburger pers
Mooie hamburgerpers die een slimme eigenschap heeft: de bodem is los te maken van de rand. Hierdoor druk je eenvoudig de burger uit de ring na het persen en hoef je geen folie, olie of bakpapier te gebruiken in de pers. De prijs is ook prima (want laag).
- Merk: Outdoorchef
- Materiaal: Aluminium
- Onderdelen: 3
- Doorsnede (ø): 12 cm
- Hoogte burgers: ? cm
Amazon.nl | €20,00 3 nieuw vanaf €20,00 | Amazon.nl ► |
Bol.com | €25,99 | Bol.com ► |
Westmark Uno Hamburgerpers
Deze ‘Uno’ van Westmark (zou er ook een ‘Duo’ bestaan?) heeft de meeste seinen op groen: lage prijs, goede kwaliteit (aldus de reviews), het juiste materiaal (aluminium) en ook nog eens de juiste afmeting (11 cm). De ribbels hadden van mij niet gehoeven maar die vinden we bij vrijwel alle modellen.
- Merk: Westmark
- Materiaal: Aluminium en kunststof (handvat)
- Onderdelen: 2
- Doorsnede (ø): 11 cm
- Hoogte burgers: ? cm
Bol.com | €15,99 | Bol.com ► |
Amazon.nl | €18,99 8 nieuw vanaf €15,77 | Amazon.nl ► |
Eppicotispai Hamburgerpers
Deze hamburgerpers is geheel van aluminium gemaakt (dus ook het handvat) en wordt zowel onder het ‘eigen merk’ van de webshop, de vlag van Inno Cuisinno als onder de merknaam van de fabrikant (Eppicotispai) verkocht. Opvallend is dat je de hamburger uit de pers kunt laten ‘vallen’ door het handvat in te drukken, de hamburger komt dus uit de pers door het mechanisme. Of dit ook echt de hamburger netjes laat loskomen van het metaal is de vraag, want hamburgers plakken behoorlijk.
- Merk: Eppicotispai
- Materiaal: Aluminium
- Onderdelen: 2
- Doorsnede (ø): 9 cm
- Hoogte burgers: 1,8 cm
Bol.com | €26,31 | Bol.com ► |
Amazon.nl | €26,33 | Amazon.nl ► |
Jamie Oliver hamburgerpers
Deze hamburgerpers van Jamie Oliver lijkt verdacht veel op de Küchenprofi en vele andere hamburgerpersen in dit lijstje. Je krijgt er alleen een doosje bij waarop de foto van de TV-kok staat, en hij is een paar cent goedkoper dan de Küchenprofi maar zeker niet dan de Vaggan bovenaan dit lijstje. Veel kenmerken worden niet gegeven maar ik gok dat de maten gelijk zijn aan het model van Küchenprofi. Helaas zijn er vrijwel geen reviews van dit product te vinden.
- Merk: Jamie Oliver
- Materiaal: Aluminium (met houten handvat?)
- Onderdelen: 2
- Doorsnede (ø): 12 cm (?)
- Hoogte burgers: 2 cm (?)
Dit model is niet meer verkrijgbaar.
Haushalt hamburgerpers
Dit model hamburgerpers komen we vaker tegen, onder verschillende merknamen en verschillende prijzen. Deze hamburgerpers maakt ribbels in je hamburger wat volgens de fabrikant het garen van de hamburger bevordert. Ik betwijfel of dat echt zo werkt.
- Merk: Haushalt (en andere)
- Materiaal: Aluminium en hout (handvat)
- Onderdelen: 2
- Doorsnede (ø): 12 cm
- Hoogte burgers: 2 cm
Beste hamburgerpers
Leuk hoor al die hamburgerpersen, maar wat is nu de beste?
De dubbele hamburgerpers valt voor mij direct af: als je meer dan 20 hamburgers per keer maakt is het wellicht handig maar daar is bij ons geen sprake van, bovendien neemt zo’n dubbele hamburgerpers alleen maar extra ruimte in beslag in het keukenkastje.
De goedkoopste hamburgerpers is die van Haushalt (€9,90), die, volgens mij, gelijk is aan die van Jamie Oliver (€18,99), , Tectake (€19,95) en Landmann (€18,99), alleen is de Vaggan echt de goedkoopste, en niet zo’n beetje ook niet.
De beste hamburgerpers is wat mij betreft echter een model dat zonder invetten, folie of papier gebruikt kan worden, een model dat beschikt over een handigheidje waardoor de hamburger na het persen eenvoudig uit de pers kan worden gehaald. Er zijn twee hamburgerpersen die een handigheidje hebben:
De Outdoorchef Hamburger pers heeft een uitneembare bodem, dus als je de hamburger hebt geperst neem je de stamper weg en draai je het bakje om en de hamburger kan je er zo uit laten vallen door de bodem uit de ring te duwen. Deze hamburgerpers is ook nog eens de op één-na goedkoopste van het stel op dit moment.
Amazon.nl | €20,00 3 nieuw vanaf €20,00 | Amazon.nl ► |
Bol.com | €25,99 | Bol.com ► |
De Eppicotispai Hamburgerpers heeft een mechanisme om zowel bij het persen de pers vast te zetten door de stamper even te draaien, maar ook een mechanisme om de hamburger na het persen uit de stamper te laten vallen door op de stamper te drukken (en daarom is dat vastzetten even nodig).
Bol.com | €26,31 | Bol.com ► |
Amazon.nl | €26,33 | Amazon.nl ► |
Hamburgerpers kopen – Mijn keuze
Ik heb getwijfeld tussen de Outdoorchef en de Eppicotispai hamburgerpers en uiteindelijk gekozen voor de hamburgerpers van Eppicotispai omdat deze mij het meest robuust lijkt en ik heel benieuwd ben hoe goed het mechanisme werkt. De prijs van de Outdoorchef ligt een stuk lager dan die van de Eppicotispai maar beiden liggen ruim binnen budget.
Bekijk hier de review van mijn hamburgerpers!
In het overzicht hieronder vind je verschillende hamburgerpersen te koop bij diverse webshops:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!