De handmixer is een handig apparaat in de keuken. Wil je deeg maken voor cake of taart, ga je slagroom kloppen of een crumble maken? Dan kun je aan de slag met deze kleine keukenhulp. Ben je op zoek naar een apparaat dat niet zo groot is als een keukenmachine maar wel mooie deeg kan maken voor je taarten, lees dan verder en vind jouw ideale handmixer.
Handmixers – De Populairste Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste handmixers van dit moment. Je kunt de actuele prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de knop met de naam van de webshop te klikken.
Direct naar: Handmixers met deeghaken – Handmixers met kom – Zwarte handmixers – Handmixers met staafmixer
Hoe een handmixer te kiezen
Er zijn veel kenmerken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de meest geschikte handmixer voor jouw behoeften en jouw gebruiksgraad. We bespreken hieronder een aantal belangrijke kenmerken die je helpen bij het kiezen van een handmixer.
Vermogen
Het eerste kenmerk waarmee je bij de aanschaf rekening moet houden, is ongetwijfeld de kracht van de elektrische motor. Om het apparaat zijn werk goed te laten doen, moet het minimale motorvermogen minimaal 150-200 watt zijn. De best presterende modellen kunnen ook een vermogen hebben van 450-500 watt. Met modellen met een laag motorvermogen kun je crèmes en vloeistoffen effectief mengen. Met een krachtige handmixer kun je deeg maken met een goede consistentie. In ieder geval mag een bepaalde te bewerken hoeveelheid deeg nooit worden overschreden. De motor mag daarom nooit over zijn limiet worden belast. Meestal wordt in de handleiding van het gekozen model de maximale capaciteit van het te bewerken deeg aangegeven. Wanneer je aan het mixen bent met je handmixer voel je ook goed wat de weerstand van het deeg is. Draaien de opzetstukken niet soepel door het deeg dan is het wellicht handig een kleinere hoeveelheid deeg te mixen. Een zeer belangrijk aspect om in gedachten te houden is dat met betrekking tot de kookactiviteit, dat wil zeggen, hoeveel minuten aaneengesloten het instrument kan worden gebruikt. In de meeste gevallen is het raadzaam om de handmixer niet langer dan 5 minuten onafgebroken te gebruiken om oververhitting en breuk van de motor te voorkomen. Is er echt een tijdslimiet dan is dit vaak te vinden in de handleiding.
Functies
Het tweede kenmerk waarmee rekening moet worden gehouden, betreft de functionaliteit van de handmixer. Hoe meer aanwezige functies, hoe veelzijdiger het apparaat zal zijn. De belangrijkste functie die een elektrische mixer moet hebben, betreft het kunnen variëren van de rotatiesnelheid van de opzetstukken. De snelheid kan daarom worden verhoogd of verlaagd in overeenstemming met de dichtheid van het te bewerken deeg. De goedkopere modellen hebben meestal 3 snelheden, terwijl de beter presterende modellen de mogelijkheid bieden om tussen minimaal 5 snelheden te kiezen. Bovendien kan de rotatiesnelheid van de opzetstukken nog meer worden geïntensiveerd door een specifieke functie, namelijk de “turbo” -functie. Deze modus moet voor een zeer korte tijd worden geactiveerd om de motor niet te veel te belasten.Het doel ervan is om aan het begin van de verwerking te worden gebruikt. Om alles te mengen, kun je doorgaan met de normale snelheid. Andere belangrijke kenmerken hebben betrekking op de feitelijke werking van de machine. In feite kan het continu of in pulsen werken. Continu gebruik wordt aanbevolen voor het maken van deeg voor brood of pizza. De gebruiker moet de duur van het apparaat instellen via een timer en de beweging van de opzetstukken aanpassen. Voor de rest doet de handmixer alles. Met het impulstype kun je de handmixer slechts een paar seconden bedienen. Het is handig voor het bereiden van crèmes en room en geeft het deeg de tijd om te kloppen en te rusten tussen de verschillende sessies. De gebruiker zal het apparaat activeren en deactiveren op basis van de consistentie van het deeg. Door de pulsbewerking ben jij degene die de actieknop van het apparaat ingedrukt houdt. In plaats daarvan laat je hem los om de werking van de handmixer te stoppen. Het is duidelijk dat een elektrische handmixer die al deze functies aan de gebruiker biedt, het nuttigst zal zijn. Elk ingrediënt dat moet worden opgeklopt, gekneed en gemengd, heeft zijn eigen verwerkingstijden en snelheden. Veelzijdigheid is daarom essentieel. Maar het wil natuurlijk niet zeggen dat zo’n veelzijdige handmixer ook de beste optie is die voldoet aan jouw eisen. Een simpele handmixer met maximaal vijf rotatiesnelheden en accessoires kan net zo goed de beste koop zijn.
Praktisch gebruik
Een belangrijke kenmerk is ook de bruikbaarheid. Het is een aspect om rekening mee te houden, aangezien zo comfortabel mogelijk zijn tijdens gebruik van fundamenteel belang kan zijn. Veel modellen hebben een basis. Hierdoor kun je de handmixer wanneer nodig laten rusten. Het handvat van het instrument is ook belangrijk. De beste modellen hebben een comfortabele grip met rubberen materiaal, zodat de hand van de gebruiker niet wegglijdt tijdens de actie. Een optimale grip zorgt voor een effectiever gebruik van het apparaat. De aanwezigheid van enkele handige accessoires draagt ook bij aan het praktische gebruik, zoals bijvoorbeeld de gardehouder. Dit is handig omdat je zo een garde kan gebruiken voor bijvoorbeeld het opkloppen van slagroom. Een andere handige optie bij een handmixer is de opbergmogelijkheid van de kabel. Zo zijn er handmixers waar de kabel na gebruik in de handmixer kunnen worden opgeborgen. Ten slotte zijn afmetingen ook belangrijk. Hoe compacter en lichter de handmixer is, hoe praktischer het zal zijn tijdens de actie. Het netsnoer moet dan minimaal een meter lang zijn, zodat de gebruiker optimale bewegingsvrijheid heeft.
Accessoires en materialen
Een van de leuke overwegingen van het kopen van een apparaat voor in de keuken vind ik altijd de accessoires. Bij een handmixer is het vaak redelijk standaard wat er mee geleverd wordt maar soms zitten er toch handige extra’s bij waar je misschien nog niet aan had gedacht. Allereerst de opzetstukken. De deeghaken en kloppers zijn meestal standaard. Bij sommige handmixers zit ook een garde wat zeker de moeite waard is om erbij te hebben. En bij enkele handmixers zit ook mengstaaf die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld mayonaise en andere sauzen te maken. Ze moeten praktisch in gebruik en gemakkelijk verwijderbaar zijn. De beste modellen bieden de mogelijkheid om de accessoires op een eenvoudige manier te demonteren via een automatische uitwerpknop. Hierdoor hoef je niets te forceren om de opzetstukken te verwijderen. De meeste opzetstukken zijn die van roestvrij staal, sterker en steviger dan die van aluminium. Bovendien bieden de beste modellen de gebruiker de mogelijkheid om te variëren tussen opzetstukken in verschillende vormen en maten. De handmixer zelf is meestal gemaakt van een combinatie van verschillende materialen. Zo zal de behuizing vaak van kunststof zijn, een goede handgreep van rubber of een ander materiaal of vorm wat meer grip geeft en is de handmixer verder gemaakt van roestvrij staal of aluminium. Handmixers die voornamelijk zijn gemaakt van plastic hebben een kortere levensduur dan de handmixers die vervaardigd zijn van een metaalsoort.
De prijs van een elektrische mixer
De handmixer heeft doorgaans een zeer lage aanschafprijs en is voor iedereen toegankelijk. Al met 20-30 euro is het mogelijk om een krachtige elektrische handmixer te kopen, met uitstekende technische en prestatiekenmerken. Hoe hoger het motorvermogen, hoe hoger de prijs van het gekozen model. De prijs wordt ook beïnvloed door andere factoren, zoals de aanwezigheid van speciale accessoires en functies en het merk van de elektrische handmixer. Een product met een bekend en betrouwbaar merk zal zeker een hogere prijs hebben dan een minder bekend merk. De duurste elektrische handmixers op de markt kunnen wel 100 euro kosten.
Waar wordt een handmixer voor gebruikt?
De handmixer heeft als hoofddoel het mengen van de verschillende soorten deeg. Hiermee kun je verschillende ingrediënten mengen. Met de handmixer is het gemakkelijk om op een ideale manier te kloppen, kneden en mengen. Zoals eerder besproken, is de elektrische handmixer uitgerust met verschillende soorten gardes. Hun roterende werking bevordert de introductie van lucht in het deeg. Het is een zeer praktisch en gemakkelijk te gebruiken hulpmiddel, zelfs voor beginners, en stelt je in staat om verschillende recepten uit te proberen. Gezien de grote veelzijdigheid van gebruik, kan dit apparaat worden gebruikt voor verschillende soorten deeg. Er zijn veel voedingsmiddelen die kunnen worden verkregen met dit eenvoudige kleine hulpmiddel. In feite is het mogelijk om voorbereidingen te treffen voor snoep, cakes, koekjes, maar ook deeg voor brood, pasta en pizza is gemakkelijk te maken met een handmixer. Bovendien room op een eenvoudige manier in minder dan 5 minuten worden opgeklopt. Met wat meer tijd kan echter gemakkelijk zelfgemaakte mayonaise of andere sauzen worden gemaakt.
Wat is het verschil tussen een handmixer en een keukenmachine?
Je kunt je afvragen wat het verschil is tussen een handmixer en een keukenmachine. Het antwoord is simpel. De handmixer is een apparaat met kleinere afmetingen en met lagere technische kenmerken dan de keukenmachine. Het is uitgerust met een motor en een garde en stelt je in staat om kleine deegjes te maken en eiwitten, room en crèmes te kloppen. Het kan korte tijd continu worden gebruikt en wordt gebruikt om deeg te bewerken dat niet te groot en consistent is. De keukenmachine daarentegen is een grote mixer met geïntegreerde kom. Met beide apparaten kun je kneden, kloppen en mengen. We raden aan om de keukenmachine te kopen voor wanneer je grote hoeveelheden deeg tegelijk moet bewerken. Het voert hetzelfde uit als de handmixer, maar stelt je in staat om grote degen te bewerken. Bovendien maakt de keukenmachine het mogelijk om gedurende langere aaneengesloten perioden te gebruiken dan de handmixer. Voor de duidelijkheid, veel meer dan de geschatte 5 minuten van de handmixer. De keukenmachine heeft een groter motorvermogen en heeft slechts één garde, maar zal grotere afmetingen hebben dan die van de elektrische handmixer. Veel zal afhangen van hoe je het gebruikt. In feite kan een elektrische handmixer voor professioneel en continu gebruik niet efficiënt worden gebruikt. In dit geval is het beter om een keukenmachine aan te schaffen die in staat is om met consistent deeg te werken en met een veel hoger motorvermogen.
Conclusie
De handmixer is een handig apparaat om deeg te mixen en sauzen te maken. Het is klein en handzaam en past in elke keuken. Wanneer je een handmixer aan wilt schaffen is het goed te kijken naar het vermogen en of de handmixer verschillende rotatiestanden heeft. De gewenste accessoires komen er nog bij en je hebt jouw ideale handmixer gevonden.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!