De pan die wij thuis het meest gebruiken is een hapjespan, we bakken er eieren in en pannenkoeken, maar ook kliekjes worden er in opgewarmd, worstjes gebakken: je kunt het zo gek niet bedenken of wij gooien het in de hapjespan. Maar door het vele gebruik slijt de hapjespan ook snel, en ja: onze voorkeur bij een hapjespan gaat uit naar een pan met anti-aanbaklaag, een keramische anti-aanbaklaag in dit geval. En de reden dat onze huidige hapjespan vervangen moet worden is dat ik hem heb schoongemaakt met een (zachte!) schuurspons. Zo’n geel met groene, je kent ze wel. De anti-aanbaklaag van onze hapjespan is wit (lees: was wit) en een beetje verkleuring van de pan zie je dus direct. Daarop dacht ik dus een goede huisman te zijn door met een (zachte!) schuurspons de pan even schoon te maken. Stom, achteraf: nooit doen want de anti-aanbaklaag wordt er ruw van, en dus bakt alles aan, en dan ga je meer vet gebruiken, wat ook weer niet de bedoeling is.
Het komt er dus in het kort op neer dat wij een nieuwe hapjespan zoeken omdat ik de huidige om zeep heb geholpen. Jaja nu weet ik wel dat het niet zo handig van me was met dat sponsje…
Direct naar: Hapjespan 28 cm – Hapjespan Inductie – Hapjespan Gietijzer – BK Hapjespan Inductie – Hapjespan Tefal – BK Hapjespannen
In het overzicht hieronder vind je reviews van verschillende hapjespannen:
Hapjespan
Een hapjespan is een pan waarmee je eigenlik alles kunt maken. Een soort alles-in-een pan dus. Het is geen wokpan want de zijkanten lopen vrijwel recht, het is geen braadpan want daarvoor is hij te laag. Het is geen koekenpan want daarvoor is hij te hoog. Het is eigenlijk van alles wat, en daarom dus ook breed inzetbaar. Wat ik vooral prettig vind aan een hapjespan is het feit dat ze soms een deksel hebben, waardoor je sneller kunt opwarmen maar ook spatten voorkomt. Maar ook vind ik het fijn als er een anti-aanbaklaag in de pan zit zodat ik weinig vet hoef te gebruiken. Kortom: een hapjespan mag in mijn keuken niet ontbreken, en dus moet ik een nieuwe. Maar welke?
Hapjespannen
Hapjespannen zijn er in veel verschillende maten, van veel verschillende merken, in veel verschillende kleuren, met of zonder deksel, met één of twee handvatten, met en zonder anti-aanbaklaag. Voor mij gelden de volgende eisen, gebaseerd op resultaten uit het verleden:
- Minimale grootte van de bovenkant: Ø 28 cm (onze huidige hapjespan is ook zo groot en dat bevalt goed)
- Anti-aanbaklaag: keramisch (voor een hapjespan is een anti-aanbaklaag echt wel prettig)
- Kleur binnenkant: hoe donkerder hoe beter (want dan zie je niet zo snel een kleurverschil door het bakken)
- Handvat: minimaal één (steel)
- Deksel: Ja (tegen spatten en voedsel is eerder warm/gaar)
- Geschikt voor: alle warmtebronnen
- Prijs: zo goedkoop mogelijk
Hapjespan met deksel
Helaas wordt bij veel hapjespannen geen deksel geleverd, natuurlijk kan je zelf een (spat-)deksel aanschaffen of het deksel van één van je andere pannen gebruiken, maar een bijpassend deksel is echt wel fijn vind ik. Het feit dat ik een hapjespan met deksel wil hebben maakt het aanbod direct een stuk kleiner, wat prettig is want dan hoef ik niet zo lang te zoeken, maar minder prettig wat betreft de keuze. Desnoods wordt het een hapjespan zonder deksel en leg ik het deksel van mijn braadpan erop, dat kan dus altijd nog.
Hapjespan kopen
Ik ben dus op zoek gegaan naar een braadpan van minimaal Ø 28 centimeter, keramische anti-aanbaklaag, donker van kleur, minimaal één handvat, geschikt voor alle warmtebronnen, met deksel en zo goedkoop mogelijk. Goedkoop? Ja, want ik heb gemerkt de afgelopen jaren dat een duurdere pan niet altijd langer meegaat dan een goedkope pan, het comfort van een duurdere pan is vaak beter, de bakprestaties zijn beter, het resultaat is beter. Maar bij een hapjespan gaat het om het opwarmen van eten, het bakken van een ei of pannenkoek. Natuurlijk is een pan met dikke bodem beter, een handvat dat pas na een halfjaar hoeft te worden vastgedraaid prettiger, maar met een prijs van twee, drie, vier keer zo hoog vind ik dat het niet waard. Ik weet dat de anti-aankaklaag van een goedkope hapjespan net zo snel slijt als die van een dure, dus dan kies ik voor een goedkopere pan die ik over, pakweg, twee jaar vervang voor een nieuwe. Bij een dure zou dat waarschijnlijk ook moeten, maar dan doet het wat meer ‘pijn in de portemonnee’, zoals dat heet. Koop je een pan voor het leven, zoals een braadpan of een pannenset? Koop dat kwaliteit, dikke bodem, levenslange garantie, enzovoorts. Maar een hapjespan slijt en slijt hard, dus hoe goedkoper hoe beter, wat mij betreft.
Bekijk hier een overzicht van hapjespannen die aan mijn eisen voldoen bij Bol.com, Coolblue of fonQ.nl
Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Sola Fair Cooking Hapjespan Ø 28 cm, dit is een donkere hapjespan van 28 centimeter, met deksel, twee handvatten, geschikt voor alle warmtebronnen, met keramische anti-aanbaklaag en niet te duur. Wat er ‘fair’ aan is weet ik niet maar ik vermoed dat ik daar wel achter kom als ik de pan in huis heb…
Ik zal een review schrijven van deze hapjespan als ik hem een poosje in gebruik heb, ik ben zelf erg benieuwd omdat ik nog niet eerder een pan van het merk Sola heb gebruikt.
-=Update 2018=-
Na meer dan anderhalf jaar de Sola hapjespan intensief gebruikt te hebben is het tijd voor een nieuwe hapjespan, en daarom ging ik op zoek naar een hapjespan van 28 cm met tegengreep. Lees hier over de zoektocht>>

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!