Eten weggooien is zonde, en daarom doen wij alles dat over blijft in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast of zelfs in de vriezer als het genoeg is om echt als maaltijd te dienen. Maar je kent het misschien wel: die bakjes staan er dan en natuurlijk is zo af en toen restjes eten best leuk en lekker, maar soms… We hadden een bakje bulgur, wat kalkoenshoarma, courgette, prei, uit, knoflook, pittige salami en kaas. De eieren waren op, dus een rijk gevulde omelet zat er niet in. Een hartige taart dan maar? Een hartige taart zonder ei moest het worden!
Hartige taart
Ik vind het bakken van een hartige taart niet altijd eenvoudig omdat je snel te veel vocht toevoegt aan de vulling (of de ingrediënten zijn van zichzelf te vochtig) waardoor de bodem te vochtig blijft en niet goed gaart, terwijl de opstaande rand van de taart wel gaart en zelfs te donker kan worden. Ook wilde ik geen producten gebruiken zoals bladerdeeg voor hartige taart of iets dergelijks. Uiteindelijk is het dit geworden:
Ingrediënten voor de bodem/het deeg
- 400 gram bloem
- 7 gram gedroogde gist
- Halve theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 2,25 dl water
- 1 eetlepel olijfolie (of 100 gram boter – gesmolten)
Ingrediënten voor de vulling
- 2 Uien
- 2 teentjes knoflook
- Gesneden vlees
- Gesneden en gewassen groenten
- Rijst, aardappelen of bulgur (gaar gekookt)
- Kaas, geraspt
Bereiding
- Maak eerst het deeg: doe de bloem in een kom, meng zout, suiker en gister er doorheen en maak een kuiltje in het midden
- Giet in het kuiltje de olijfolie of boter en voeg al roerend met een vork langzam het water toe totdat het roeren lastig wordt, kneed dan met je handen (alternatief: laat alles kneden door een keukenmachine en begin ondertussen aan de vulling)
- Als het deeg goed is gekneed dek je het af met een vochtige theedoek en zet je het op een warme plek
- Neem de bodem uit een springvorm en leg hierop een vel bakpapier, zet nu de ring van de springvorm op de bodem en klem de springvorm dicht zo dat het papier op de bodem ligt en er aan de zijkanten uitsteekt
- Knip nu netjes rondom de springvorm het uitstekende bakpapier weg
- Vet nu de opstaande rand van de springvorm in met wat boter en knip een randje bakpapier net zo breed als de hoogte van de springvorm
- Plak het bakpapier aan de binnenkant van de springvorm vast, het blijft plakken door de boter, je hebt nu een springvorm die van binnen is bekleed met bakpapier
- Als je de rijst/bulgur of aardappelen nog moet koken dan kan je dat nu mooi doen: het deeg moet toch nog rijzen
- Snijd de uit, knoflook en anderegroenten en bak het in een pan tot het gaar is
- Bak het vlees en doe de rijst/bulgur of aardappelen erbij en bak ze mee met het vlees
- Na een uur/anderhalf uur zal het deeg zijn gerezen en meer volume hebben gekregen. Deel het deeg in twee stukken en leg het eerste stuk in de springvorm, verdeel het over de bodem
- Rek het tweede stuk deeg uit tot een lange sliert en leg deze in de springvorm tegen de rand aan en druk deze langzaam en rustig uit zodat je de opstaande rand van de springvorm met het deeg bekleedt
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
- Stort nu het vlees met de rijst/bulgur of aardappel in de springvorm en spreid het netjes uit
- Stort ook de groenten in de springvorm en verdeel het netjes
- Strooi nu de geraspte kaas over de taart en zet de taart op een rooster in het midden van de oven
- Bak de taart in ongeveer 25-30 minuten op 180 graden Celsius gaar
Je zult merken dat de springvorm eenvoudig te openen is en dat de taart netjes los komt van de springvorm doordat je zowel op de bodem als aan de zijkant bakpapier hebt gebruikt. De taart blijft mooi één geheel en kan netjes worden gesneden.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!