Je wist het waarschijnlijk niet, maar er bestaat zoiets als een voedsellabyrint. Niet echt natuurlijk (al lijkt het me wel wat: een doolhof van verschillende soorten voedsel, ik zou me er wel vermaken!), er wordt mee bedoeld dat het voor mensen steeds lastiger wordt door de goede adviezen, guru’s en superfoods te beslissen wat nu wel en wat niet goed voor hen is. Op het gebied van voeding dan, want volgens mij speelt dit ook op financieel-economisch, relationeel, politiek, juridisch gebied, en niet te vergeten de werkvloer. Alles word ingewikkelder, en voedsel is hierop geen uitzondering. En daarover gaat het onderstaande artikel.
‘Het voedsellabyrint wordt alleen maar groter’
Anneke Ammerlaan volgt als culinair trendwatcher al jarenlang de ontwikkelingen op voedingsgebied. Dat mensen gezonder willen eten is volgens haar al minimaal tien jaar aan de gang. “Maar ze zijn nog steeds aan het zoeken naar hoe ze dat moeten doen. Je voedingspatroon helemaal omgooien is lastig.”
Quick FixDaarom stappen mensen steeds over van de ene naar de andere hype. “Er komt steeds weer iets nieuws op de markt dat je leven sneller en makkelijker belooft te maken. Mensen zijn op zoek naar een quick fix. Ze denken: als ik ’s ochtends deze powermix over mijn yoghurt gooi, zit ik voor de rest van de dag goed.”
De stroom aan trends en hypes zorgt ook voor veel verwarring. Dat verklaart volgens Ammerlaan de populariteit van bepaalde voedingsgoeroes. “Mensen zoeken iemand die ze kunnen volgen en die alle informatie voor hen filtert. Want het is lastig om dat zelf te doen.”
Voelingswaarde van eten
Volgens Hans Dagevos, consumptiesocioloog aan de universiteit van Wageningen, wordt voeding ook steeds belangrijker voor mensen. “Eten gaat niet alleen om voedingswaarde, maar ook om voelingswaarde. Aspecten als waar is het gemaakt, door wie wordt het verkocht en is het goed voor mijn lijf en leden, gaan dan een rol spelen.”
Voor een bepaalde groep mensen is voeding ook een manier om hun identiteit te bepalen. “We hebben eten lang gezien als een product waar mensen weinig betrokkenheid bij hebben, maar nu blijkt dat mensen eten steeds meer zien als ‘dit ben ik’. Voedsel geeft voor hen in belangrijke mate zin aan het leven.”
De winkels liggen vol met boeken over gezonde voeding NieuwsuurOok de sociale factor speelt een belangrijke rol. Met voeding kan je je onderscheiden, maar je kan het ook gebruiken om juist bij een groep te horen. Dagevos: “Neem bijvoorbeeld een veganist, die eet misschien niet alleen zo vanwege dierenleed, maar ook omdat hij zich bij een bepaalde groep mensen wil aansluiten.”
Dat heeft volgens trendwatcher Ammerlaan ook te maken met onze huidige manier van leven. “Je doet tegenwoordig bijna alles op internet, maar eten doe je met mensen. Daar is de sociale cohesie te vinden. Vooral bij jongere generaties komt dat naar voren.”
Lees verder: ‘Het voedsellabyrint wordt alleen maar groter’
Reageren op bovenstaand nieuws over ‘Het voedsellabyrint wordt alleen maar groter’ of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!