Voor een familielid heb ik hete kip gemaakt, op zijn verzoek. Hij ondergaat chemotherapie en zijn smaak verandert: de smaken die hij gewend was smaken hem niet meer, of ik iets lekker pittig maar toch zoet kan maken. Hete kip dus, maar met een zoete smaak en ook wat extra kruiden. Oosters is het niet echt, maar lekker is het zeker! Hij heeft er van genoten en vroeg me de ingredienten en bereiding te noteren zodat hij het zelf kan maken. Hieronder lees je het resultaat.
Hete kip recept
Dit recept voor hete kip bestaat uit het maken van een marinade waarin je de kip laat liggen, minimaal een dag, in de koelkast, maar hoe langer hoe lekkerder natuurlijk. Gebruik kipfilet, kippenbouten of kippendij (dit laatste vind ik het lekkerst).
Ingrediënten (voor vier personen)
- Sojasaus – 3 flinke scheuten
- 1 eetlepel honing
- Verse gember (ongeveer 3 cm)
- 3 teentjes knoflook (geperst)
- Eetlepel basterdsuiker
- Rode peper (of flinke theelepel sambal)
- Snuf zout
- Paar keer draaien aan de pepermolen
- 4 kipdij-filets of kip naar keuze (zie hierboven)
Bereiding
- Doe de suiker en de sojasaus in een kom, roer dit totdat de suiker is opgelost
- Voeg de honing toe
- Pel en pers de knoflook door de marinade
- Schil de gember en pers deze (met de knoflookpers gaat dat prima)
- Snijd de rode peper en voeg dit toe aan de marinade (pitjes ook!) of roer er een flinke theelepel sambal door
- Voeg zout en peper toe
- Roer alles goed door elkaar
- Voeg nu de kip toe en dek de bak af en zet koud totdat je het gaat bakken
Bakadvies
- Smel wat boter samen met olie in een pan en leg hierin met een vork de kip
- Bak de kip aan alle kanten even aan
- Voeg nu (een deel van) de marinade toe en laat het geheel inkoken, afhankelijk van de dikte van de kip 5-25 minuten (kippenbouten doen er veel langer over om te garen dan dunne kipfilets)
- Test de dikste kip: snijd deze open, is hij gaar? Dan is de rest ook gaar.
Lekker met rijst, aardappelen, patat, bulgur, couscous, brood, salade, boontjes… alles wat je maar kunt bedenken. Maar vooral lekker voor degene die graag de smaken goed wil proeven, want dit is een smaakvolle kip!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!