Onderstaande vraag werd aan ons gestuurd via het contactformulier:
Mag je een hete pan op de plaat laten staan als de plaat uitgeschakeld is bijvoorbeeld als je bouillon laat trekken en de volgende dag de soep verder afmaakt?
Groet,
A.
Beste A.,
Bedankt voor je bericht.
Het op de kookplaat (ik neem aan dat je dat bedoelt met ‘de plaat’) laten staan van de pan is voor het gerecht dat er in zit meestal geen goed idee, omdat het doorgaart. Maar dit hangt af van het gerecht. Als je bijvoorbeeld vis bakt en je laat de vis in de pan liggen dan zal de vis nog even doorgaren door de warmte die in de pan en in de kookplaat zit. Haal je de pan echter van de kookplaat (of gasfornuis, dat maakt geen verschil), dan gaart de vis minder door. Haal je de vis meteen uit de pan dan is er nog minder sprake van doorgaren.
Het is dus, afhankelijk van het gerecht, beter het gerecht direct uit de pan te nemen (tenzij doorgaren de bedoeling is). Bij bouillon speelt dit minder, omdat bouillon lang warm wordt en dit precies de bedoeling is.
Let wel op: ook bouillon kan bederven, zeker met het warme weer van de laatste tijd is het niet verstandig voedsel buiten de koelkast te bewaren.
Voor de kookplaat of het gasfornuis maakt het geen verschil of je de pan er op laat staan nadat de kookplaat uit is of nog aan, immers: de kookplaat is gemaakt om warm te worden, en de kookplaat ‘weet’ niet of hij zelf de warmte opwekt of dat de pan wat warmte aan de kookplaat ’teruggeeft’. Het is niet zo dat de warmte in de pan andere warmte is dan waar de kookplaat uren lang aan is blootgesteld geweest tijdens het koken, dag in dag uit, toch?
Sommige kookplaten geven wel een signaal om aan te geven dat er een pan op de kookzone staat terwijl de kookzone uit staat. Dit is om jou te laten weten dat de pan niet verwarmd wordt, met andere woorden: de kookplaat geeft een signaal zodat je niet vergeet de kookplaat aan te zetten (want dan gaart het voedsel niet). Het is ook een beveiliging: als je een voorwerp anders dan een pan op de kookzone zet en je zou deze aanzetten, dan zou de kookzone wellicht het voorwerp gaan verhitten. Ligt er bijvoorbeeld een vork op en wordt deze heet dan kan je je lelijk verbranden als je de vork oppakt.
Mocht je echt zeker willen weten wat wel en wat niet goed is voor je kookplaat, bekijk dan even de gebruiksaanwijzing van de kookplaat, de fabrikant weet namelijk precies wat zijn product wel en niet kan, en, belangrijk: garantie geldt enkel bij correct gebruik van een product, en dat geldt ook voor kookplaten.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen.
Geef een reactie